Een bordje vol winterlekkers

Een bordje vol winterlekkers

Winterlekkers: ik ben er niet altijd even grote fan van. Geef mij maar een bord vol zomergroenten als aubergine, courgette, tomaten en paprika’s, met daar wat pasta bij. Elke dag zou ik het kunnen eten, in de zomer tenminste. Want ecologisch leven betekent dat je eet wat het seizoen je biedt. In de winter zijn dat compacte groenten boordevol vitamines die we nu nodig hebben.

 

Buddhabowl

Vorige week voelde ik aan mijn lijf dat ik groenten nodig had. Intussen helemaal hersteld van de griep was ik weer volop aan het werken, ook ’s avonds. Dat zijn van die momenten dat ik snak naar borden vol groenten. Onze winterbuddhabowl was te lekker om niet te delen.

Winterbuddhabowl

Voor zes portiers:

  • 1 broccoli
  • 2 koppen granen (ik koos voor spelt)
  • 250 gr champignons
  • 1 pastinaak
  • 2 rapen
  • 2 stronkjes witlof
  • het sap van een halve citroen
  • 1 wijnappelsien
  • 250 gr vers groen
  • voor de burgers:
    • 1 bokaaltje kikkererwten
    • 3 eetlepels havermout
    • 2 eetlepels zongedroogde tomaten
    • 1 koffielepel gebroken lijnzaad
  • voor het sausje:
    • 2 eetlepels pesto
    • 150 gr cottage cheese of een plantaardige platte kaas
  • 2 eetlepels sesamzaadjes
  • kruiden en specerijen:
    • gerookt paprikapoeder
    • ras el hanout
    • kurkuma
    • groentebouillon
    • peper en zout
Winterslaatje met witlof, raapjes en wijnappelsien.

Zo maak je het:

  1. Was alle groenten en snij ze in de stukken zoals jij ze straks op je bord wil.
  2. Bak de champignons in wat olijfolie en kruid met gerookt paprikapoeder.
  3. Stoom de broccoli (roosjes en steel) met een koffielepel ras el hanout. Ik stoomde ook één raapje mee.
  4. Snij het witlof en het andere raapje in julienne. Besprenkel meteen met citroensap om verkleuring tegen te gaan. Snij de wijnappelsien au vif en in blokjes en voeg bij het witlof en raapje. Hussel eens goed om.
  5. Snij de pastinaak in blokjes en stoof die in een pan met wat olijfolie en kurkuma tot de gewenste zachtheid.
  6. Kook de speltkorrels in een dubbele hoeveelheid water met een koffielepel groentebouillon.
  7. Maak de burgers door alle ingrediënten in een foodprocessor te mengen. Laat even rusten en maak er dan burgertjes van, die je in de pan of in de oven bakt.
  8. Meng voor het sausje de (plantaardige) kaas met de pesto en roer goed om. Breng op smaak met peper en zout.
  9. Begin elk bord met een laagje vers groen en leg dan alle groenten in een cirkel hierboven op. Werk af met sesamzaadjes.

Twee jaar geleden maakte ik met Leentje van Velt dit filmpje over een lekker bordje vol. Inspiratie verzekerd! En andere ideetjes voor de winter vind je hier en hier.

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.