Hartige wintertaarten

Hartige wintertaarten

Vandaag begint de winter: tijd om jezelf te verwennen met stevige winterkost. En waarom niet eens aan hartige wintertaarten denken? Ik maakte voor de winterkeuken van Velt deze twee recepten. Welke taart vind jij het lekkerst?

Als bodem gebruikte ik vroeger vaak bladerdeeg. Maar sinds ik geswicht ben naar een ecologische keuken, werk ik niet meer graag met kant-en-klaarproducten. Daarom ging ik op zoek naar een goede variant die je helemaal van basisproducten kan klaarmaken. Ik vond inspiratie in het Lekker Ecologisch-kookboek van Velt en op de blog Kookeetleef van collega Leentje.

Taart van knolselder en witlof

(niet vegan, wel veggie)

Nodig voor één taartvorm van ongeveer 25 cm:
  • 200 gr gezeefde tarwe- of speltbloem
  • 100 gr koude boter
  • 1 – 3 eetlepels koud water
  • zout

Doe de bloem en het zout in een kom. Snijd de koude boter in kleine stukjes en kneed ze door het deeg. Voeg water toe. Meng alles goed tot je een samenhangend deeg hebt. Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast. Olie de taartvorm lichtjes in.

Bestrooi je deegrol en het werkvlak met wat bloem. Rol het deeg uit tot een dunne lap van ca. 3 mm en bekleed de vorm. Prik met een vork gaatjes in de bodem om blaasvorming te voorkomen.

Als vulling koos ik:
  • 1/4 knolselder
  • 3 stronkjes witlof
  • 150 gr geitenkaas
  • 3 eieren
  • 150 ml volle yoghurt
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl garam masala
  • een handvol rozijnen
  • 2 eetlepels pompoenpitten
Uiteraard kun je de taart ook als muffins maken.

Snij de knolselder in blokjes en het witlof in reepjes. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en laat daar alvast de knolselderblokjes tien minuten in stoven. Kruid met komijn, koriander en garam masala. Voeg na tien minuten het witlof toe en laat dat ook nog tien minuten mee stoven.

Rol intussen het korstdeeg uit en bekleed er je bakvorm mee. Roer dan eiren, yoghurt en geitenkaas door elkaar en kruid het naar smaak met peper en zout.

Verdeel de groenten over het deeg. Voeg de rozijnen toe. Giet het kaas-eimengsel over de taart. Versier met pompoenpitten. Bak in de oven op 180°C gedurende ongeveer 30 minuten.

Uientaartjes

(volledig plantaardig)

Voor de bodem:
  • 2 koppen bloem
  • 1 kop havervlokken
  • 2 eetlepels lijnzaad
  • snufje zout
  • 1/2 kop olijfolie
  • 1 kop lauw water
Voor de vulling:
  • 4 uien
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 eetlepels balsamico-azijn
  • 2 eetlepels suiker

Snij de uien in (halve) ringen. Verhit een koekenpan met wat olijfolie en doe er alle uien bij. Blus zodra het goed heet is met balsamicoazijn en zet het vuur dan lager. Laat minstens een half uur zachtjes pruttelen, tot alle uien lekker zacht geworden zijn. Doe er dan de suiker bij. Zet er twee keer heel kort de staafmixer in, zodat je meer een confituur krijgt dan losse uiensliertjes.

Meng alle ingrediënten voor het deeg in een mengkom. Bekleed muffinvormpjes met muffinpapiertjes. Ik maakte telkens een klein bolletje deeg in mijn handen, klopte dat plat en probeerde het dan in de muffinvormpjes te doen passen. Beetje gepruts, maar geloof me, het resultaat wordt hemels.

Vul elk vormpje met één à twee eetlepels uienmengsel. Zet gedurende 20 minuten op 180°C in de oven, of tot je ziet dat de korst van de taartjes goudbruin geworden is.

Tip: de vulling van uien is ook super lekker bij een stukje kaas.
Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.