Recept: pasta met groene kool en yacon

Recept: pasta met groene kool en yacon

Het is weer vasten en net als vorig jaar leg ik mezelf een paar restricties op. Niet omdat ik religieus ben, maar wel omdat het ritme van de natuur me influistert dat het tijd is om het even met minder te doen. De voorraadkasten van ingemaakte groenten geraken stilaan leeg en ik kijk rijkhalzend uit naar het eerste groen uit de tuin.

 

TryVegan

Samen met de beste collega Leentje (van Kookeetleef, maar ook van Velt natuurlijk) doe ik dit jaar mee aan de TryVegan, een uitdaging om de vasten plantaardig aan te pakken. Nu Dagen zonder Vlees niet meer georganiseerd wordt, vond Eva vzw het tijd om voor een plantaardige uitdaging te aan en daar kan ik me helemaal in vinden. Vorig jaar at ik ook helemaal vegan tijdens de vasten! Volgens de nieuwste voedingsadviezen is het immers heel gezond om meer plantaardig te eten, niet alleen voor je lichaam, zeker ook voor onze planeet. En I Love Eco zou I Love Eco toch niet zijn als ik dan niet het goede voorbeeld zou willen geven?

Onze directeur bij Velt had yacon te veel en deelde zijn oogst met ons.

Weekmenu

Met mijn hernieuwde vegan-inspiratie besloot ik meteen een weekmenu te maken en het receptje van gisteren met jullie te delen. Ik kreeg vorige week van de directeur van Velt een zakje yacon mee en hoewel ik dat rauw heel lekker vind, wou ik er toch een vegan receptje mee bedenken. Zo ontstond past met groene kool en yacon in een currysausje.

weekmenu
Menu voor week 7, maar de eerste week van de TryVegan-vasten

Nodig voor vier flinke porties:

 • 1/2 groene kool
 • 4 yaconknollen (stel dat je die niet vindt, zou ik het ook wel met aardpeer durven proberen, omdat die quasi dezelfde bite heeft)
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 duimbreed gember
 • 1 eetlepel mild kerriepoeder
 • 100 ml kokosmelk
 • 200 ml rijstmelk
 • 200 gr tomatenblokjes
 • 1 eetlepel geplette kuzu
 • twee eetlepels olijfolie
 • peper
 • zout
 • chilipoeder
 • 500 gr (volkoren) spaghetti
pasta met yacon
Pasta met groene kool, yacon en een currysausje

Zo maak je het:

Vooraf: ik gebruikte mijn tajine omdat ik er helemaal weg van ben. Het kan volgens mij ook in de wok of in een gewone kookpot.

1 Snipper de knoflook en de gember en fruit die even in wat olijfolie tot ze glazig zijn.

2 Snij de groene kool in de stukken die je straks in je pasta wil en voeg ze bij de knoflook in de tajine. Roer goed om en stoof even aan.

3 Schil intussen de yacon en snijd de knollen in dobbelsteentjes. Doe bij de rest in de tajine, roer goed om, voeg ook de tomatenstukjes toe en kruid met peper, zout en het kerriepoeder.

4 Blus met kokos- en rijstmelk en zet het deksel op de pot. Laat een kwartiertje op een rustig vuurtje koken.

5 Kook intussen de pasta beetgaar in lichtgezouten water.

6 Voeg de gekookte pasta bij de groenten. Breng eventueel nog op smaak met wat chilipoeder als je van extra pit houdt.

7 Serveer meteen.

Varianten: hou je niet van groene kool, dan kan dit zeker ook met boerenkool of palmkool.

Kun je yacon op de kop tikken of je heb je er zelf in de moestuin? Check dan zeker ook dit bericht waarin Leentje vertelt wat ze er allemaal mee maakt!

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.