6 redenen om te vasten

6 redenen om te vasten

6 redenen om te vasten

Morgen begint te vasten. Geen 40, maar 46 dagen voor Pasen starten zo’n 100.000 mensen in Vlaanderen weer met de Dagen zonder Vlees. Als vegetariër is Dagen zonder Vlees geen uitdaging meer en daarom laat ik de komende weken naast de alcohol ook alle dierlijke producten. De reacties van mijn omgeving daarop zijn uiteenlopend en steevast ga ik in de verdediging. Dus hier een lijstje: waarom vast ik?

1 Nog meer op het ritme van de seizoenen

Voor mij betekent vasten jezelf iets onthouden. Dat mensen dat al eeuwenlang precies in deze periode van het jaar doen, is niet gek. Als je leeft op het ritme van de seizoenen, merk je dat er op dit moment niet veel groeit op het land. Dat we onze zomer- en herfstvoorraden opmaken en leven van wat we hebben ingemaakt in het najaar. De weinige eieren die de kippen voortbrengen, sparen we op voor een feest.

Ecologisch leven betekent voor mij leven op het ritme van de seizoenen. Dan kom je automatisch bij een periode in het jaar dat je het met minder gaat doen. Vasten in deze periode van het jaar is dus bijna een evidentie geworden.

2 Doorbreek gewoontes

Volgens gedragswetenschappers is zes weken de ideale periode om gewoontes te doorbreken omdat je tijdens die zes weken allerlei uitdagingen tegenkomt die je in staat stellen je dagdagelijkse patronen te doorbreken. 10 dagen vasten houdt iedereen wel vol, maar 46? Je komt dan sowieso wel eens op een (familie)feestje of in een gelegenheid waarbij je het moeilijk krijgt.

3 Maak het jezelf eens moeilijk

Daar gaat het bij mij ook een beetje over: het mezelf moeilijk maken, mezelf uitdagen om beter te worden. De quote ‘Als je doet wat je altijd doet, zal je krijgen wat je altijd krijgt’ past daar wel bij. Jezelf een uitdaging opleggen, een doel nastreven, haalt het competitiebeest in je boven en haalt bij mij het beste in mezelf boven omdat ik niet wil falen.

4 Doe eens iets voor het klimaat

Als we onszelf dan toch aan het uitdagen zijn, waarom dan niet meteen iets goeds doen voor het klimaat? De organisatoren van Dagen Zonder Vlees houden dag per dag voor je bij hoeveel m2 jij bespaard hebt op je ecologische voetafdruk. Het is immers intussen algemeen geweten dat onze aarde ons huidig voedingspatroon niet kan volhouden. Eenvoudige manieren om die aarde ook voor onze toekomstige generaties veilig te stellen, zijn lokaal en seizoensgebonden eten met minder of geen vlees. Volgens het Nederlands Voedingscentrum is een plantaardig dieet een prima oplossing voor het klimaatprobleem en daarom ga ik deze 46 dagen helemaal vegan.

5 Test je karakter

Ik heb aan zoveel mogelijk mensen verteld dat ik alcoholvrij en plantaardig ga leven de komende weken. Dat helpt me om vol te houden. Ik wil mijn karakter tonen, geen gezichtsverlies lijden. In die zin zijn de groepen die Dagen zonder Vlees mee organiseert een ideale tip.

6 Leer iets bij

Toen ik vijf jaar geleden voor het eerst meedeed met Dagen zonder Vlees, heb ik geleerd dat je perfect zes weken zonder vlees kan leven zonder het één keer te missen. Dompel je onder in heerlijke weekmenu’s, zoek eens een avondje naar Pinterest-ideeën voor jouw nieuwe eetpatroon en ik verzeker je dat je inspiratie over hebt. Ik beloof alvast om alles wat ik bijleer over plantaardig eten, met jullie te delen via Instagram en Facebook.

Wie vast er mee? En wat leggen jullie jezelf op?

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.