Parmantige palmkool

Parmantige palmkool

Ken jij palmkool al? Cavolo nero wordt ie ook wel eens genoemd. Zo leerde ik de plant althans kennen in de moestuin van Eros in Toscane, de eigenaar van het vakantiehuis waar ik graag verblijf. Een typische wintergroente noemde hij het, en onmisbaar ingrediënt in ribollita, een heerlijke, dikke, Italiaanse brokkensoep, waarvan ik veertig potjes maakte tijdens mijn tomaten-inmaak-ronde in september.

parmantige palmkool
Foto via Pixabay

Palmkool in de tuin

Palmkool kun je eenvoudig zelf kweken in je moestuin, op het bed van de kolen. Je kunt het voorzaaien in maart-april en dan uitplanten als je de eerste kool van je bedje haalt, want het is een nateelt die je pas in de winter oogst. Net zoals boerenkool is palmkool lekkerder als het een keertje gevroren heeft. Maar de bladeren zijn veel fijner en niet zo gekruld als boerenkooL En ik vind smaak ook iets zachter. Als ik moet kiezen tussen de twee, ga ik zeker voor palmkool, al was het voor de diepgroene kleur.

Foto: Helena Yankosvska voor Unsplash

Palmkool in de keuken

Deze week zat er palmkool in ons groentepakket. Heerlijk, want net als boerenkool is palmkool een groente die je winterlichaam goed kan gebruiken. En ik zeker, want ik worstel al een paar dagen met een hevige griep. De contradictie wil dat je goed eten nodig hebt, maar geen fut hebt om het te maken. En daarom hielp Pascal: hij ging uitvoeren wat in gedachten had met de palmkool: een overheerlijk pastarecept. In ons groentepakket zat ook nog broccoli, dus die deden we er ook bij. Maar dat moet niet echt. Het maakt het wel wat groener en voller qua groenten. Maar als jouw groentepakket een andere groente biedt die er wel bij kan passen, aarzel dan niet.

parmantige palmkool
Pasta met palmkool

Nodig voor vier goed-etende personen

(niet onze Victor, dus, die hier weer een groot drama van maakte)

  • ongeveer 300 gr palmkool
  • ongeveer 300 gr broccoliroosjes (de steeltjes kunnen in de soep)
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 per
  • 300 gr zachte blauwe schimmelkaas
  • 1 brikje room (of een plantaardige variant)
  • 1/2 koffielepel bouillonpoeder of kruidenzout
  • 500 gr pasta
  • peper en zout
  • olijfolie

Ik gebruikte hiervoor mijn tajine, maar het zal net goed lukken in een andere grote (gietijzeren) pan.

Zo maak je het:

  1. Snipper de sjalotjes en de knoflook en bak ze glazig in wat olijfolie.
  2. Snij intussen de roosjes van de broccoli en roerbak die even mee.
  3. Zet een grote pan water voor de pasta op het vuur, doe er wat olijfolie en zout bij en breng aan de kook.
  4. Snij de palmkool in reepjes en doe die bij de broccoli. Roer even om en doe er dan een klein glas water en een halve koffielepel bouillonpoeder / kruidenzout bij, zodat alles net onder water staat, maar dat het nog geen saus wordt. Laat minstens een kwartiertje garen.
  5. Doe de blauwe schimmelkaas bij de groenten op het moment dat je de pasta in het water doet. Roer even goed om.
  6. Als de pasta nog twee minuutjes moet koken, schep dan een halve soeplepel kookvocht van de pasta bij de saus. Giet de pasta af en voeg ‘m bij de groenten. Overgiet met het brikje room. Zet het vuur even hevig, zodat de pasta de laatste twee minuten in de saus gaart.
  7. Snij een peer in kleine stukjes en voeg die bij de pasta.
  8. Proef en kruid eventueel nog met peper en zout.

parmantige palmkool

Andere recept-ideeën

Als je niet van blauwe schimmelkaas houdt of plantaardig eet, kun je met palmkool ook alle kanten uit. Probeer er zeker eens pesto mee te maken. Die is ook lekker bij pasta, maar net zo goed als aperitief met soepstengels of op de boterham.

Mix hiervoor in de blender of food processor:

  • 150 gr palmkool
  • 2 teentjes knoflook
  • een handvol zonnebloempitten (pijnboompitten of cashewnoten kan ook)
  • twee eetlepels edelgistvlokken
  • zoveel goede olijfolie tot 2/3 van je ingrediënten onder staan

En voor de rest kun je palmkool gebruiken waar je normaal boerenkool zou gebruiken. Dus ideeën te over, niet?



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.