A spoonful of love: een speciaal boek

A spoonful of love: een speciaal boek

A spoonful of love ligt al een tijdje in mijn boekenkast. In die tijd bouwde ik er een speciale relatie mee op, maar nu is de tijd klaar om jullie erover te vertellen.

Toen de bloesems begin april in volle bloesem stonden, nam deze wereld afscheid van een erg speciaal iemand. Jan Sijbers, mijn leraar geschiedenis en muze op heel veel vlakken, moest de strijd tegen kanker staken. Twee dagen na zijn overlijden zat er een mail in mijn digitale brievenbus, waarin een boek werd beschreven voor iedereen die met kanker te maken heeft. Slik.

Het boek loopt over van hartverwarmende boodschappen en goede recepten. Want iedereen die ziek is, maar iedereen die met kanker te maken krijgt in het bijzonder, heeft er alle belang bij om goed te eten. Maar dat is een contradictie, want als je je niet goed voelt, heb je geen zin om te eten. En als je niet eet, voel je je niet goed. Daarom een warme oproep om te koken voor mensen die er om één of andere reden de tijd of energie niet voor hebben: kraamkost, rouwkost, troostkost: noem het zoals je wil, als je het maar doet.

Eind oktober ging ik naar de Velt-afdeling Bergeijk voor een cursus van drie avonden vegetarisch koken. Ans, één van de deelnemers, kon er niet bij zijn omdat ze ziek was. Haar dochter vulde haar plaats op en vertelde al de eerste avond dat het niet zo goed met haar ging. Het k-woord was al gevallen, maar hoe ernstig of welke behandeling zou volgen, was nog niet duidelijk. Maar Ans had het wel moeilijk met eten: zowel de goesting als de energie ontbreekt haar.

Mijn boek kreeg dus een nieuwe bestemming. Via haar dochter en zus verhuisde mijn exemplaar van A Spoonful of Love naar Ans, die het nu erg hard nodig heeft om voor zichzelf te zorgen. En naar haar familie, die via lekkere maaltijden hun goede zorgen tonen. Tijdens de laatste kookles kreeg ik een kaartje van Ans. Dat ze het geschenk zo hartverwarmend vond en terug zin heeft om te eten.

Zaterdag vertelde ik dit verhaal aan een vriendin toen we naar de boekenbeurs gingen. Prompt kocht ze het boek om cadeau te doen aan een vriendin die tegen kanker vecht. Dat is dit boek: het ideale geschenk als je iemand met kanker een hart onder de riem wil steken. Veel beter dan een bloemetje dat snel verwelkt of een fruitschaal die misschien die dagen toch niet aangeroerd wordt.

Ik hoop van harte dat je het niet veel nodig hebt, want dan wil dat zeggen dat jouw omgeving niet getroffen wordt door deze vreselijk ziekte. Maar stèl dat, dan raad ik het je van harte aan.

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.