Casa Olea: een zalige vakantie tussen de olijfbomen

Casa Olea: een zalige vakantie tussen de olijfbomen

Travel is the only thing you buy that makes you richer (unknown)

Eventjes pauze, daar hebben we allemaal wel eens behoefte aan!
In mijn zoektocht naar een combinatie van dichtbij, een beetje zon, veel rust en ongerepte natuur voor een vakantie in Spanje kwam ik uit bij Casa Olea.

ecoreizen, eco b&b, andalusië, olijven, I love eco blog, Casa Olea

 

In het hartje van Andalucia, in de driehoek Cordoba – Granada – Malaga vond ik dit pareltje in één van de laatste stukjes authentiek Spanje. Gelegen op een boogscheut van het Nationale park Sierra Subética, een natuurgebied van 32000 hectare met prachtige kalksteengebergten en ontelbare olijfboomgaarden.

Casa Olea: een landhuis middenin een prachtige olijfboomgaard. De uitbaters Tim en Claire kochten deze 150 jaar oude Cortijo in 2004. Hun droom: een eigen eco B&B in het zuiden van Spanje. Hun ervaring uit de reissector en een goed mondje Spaans was een troef om die droom waar te maken.

I-love-eco-blog_Casa-Olea_2

Lokaal en mét liefde voor de ambacht

Meer dan vijf jaar werkten ze nauw samen met 100 lokale ambachtslui voor de realisatie van dit project.
Casa Olea ademt authenticiteit & vakmanschap: traditionele houten ramen, kleurrijke glazuurtegels, prachtig ijzerwerk op maat…

Een bijzonder mooie bijdrage aan de lokale gemeenschap die zich vandaag ook verder zet in hun dagelijks werk. Sara, Maria Jesus en Paco, hun trouwe medewerkers, komen ook uit één van de lokale dorpjes.

ecoreizen, eco b&b, andalusië, olijven, I love eco blog, Casa Olea

Zorg voor de natuur

Op een afgelegen plek wonen, betekent voor Tim & Claire automatisch ook zich inzetten voor het behoud van deze prachtige natuur. Ze kozen zoveel mogelijk voor milieuvriendelijke oplossingen. Voor warm water zorgt de kracht van de zon het grootste deel van het jaar. Wanneer er minder zon is, doet een biomassa boiler zijn werk. Deze krijgt zijn energie op zijn beurt dankzij afval van olijvenpitten van een lokale olijven-coöperatieve. Daarnaast werkt Casa Olea met 100% hernieuwbare elektriciteit. Ze staan voor een duidelijk beleid rond waterverbruik én inzet voor het milieu in de buurt.

I-love-eco-blog_Casa-Olea_3

Olijven

Van de olijven uit hun eigen boomgaard – een honderdtal bomen waarvan sommigen meer dan 300 jaar oud zijn – produceren ze, in samenwerking met een lokaal bedrijf, zo’n 800 flessen kwalitatieve olijfolie. Net voldoende voor eigen gebruik en verkoop in hun B&B. Wist je trouwens dat Spanje de grootste olijfproducent ter wereld is? En dat het grootste olijvengebied op aarde zich in Andalucia bevindt?

 

Zoveel meer dan een logeerplek

Deze plek biedt je met z’n zes kamers, die naar de oude fruitbomen in de tuin genoemd zijn, meer dan een zàlig bed om in te slapen. De gastvrijheid van Tim en Claire is zo hartelijk dat het voelt als logeren bij vrienden. Dit bewijzen ontelbare positieve commentaren op reviewsites als Tripadvisor én het aantal terugkerende gasten. Ook hun persvermeldingen zijn de moeite!

ecoreizen, eco b&b, andalusië, olijven, I love eco blog, Casa OleaEten

 

Alle maaltijden in Casa Olea zijn huisgemaakt, seizoensgebonden en het merendeel van hun ingrediënten halen ze binnen een straal van max 15 min rijden. Je kan er elke dag genieten van een gezond ontbijtbuffet en 5 dagen per week zorgen ze voor een optioneel avondmaal. Je kiest uit twee voorgerechten en twee hoofdgerechten, gevolgd door een dessert dat je moeilijk kan weigeren. Zelfs al zegt je buik dat je dat beter wel zou doen!

 

Activiteiten

De fluitende vogeltjes kondigen de start van je dag aan. De natuur is er zo betoverend dat je gewoon niet anders kan dan één van de persoonlijk uitgewerkte wandelroutes van Tim uit te proberen. Vertrekt je wandeling aan de B&B, dan vergezelt Ruby, de hond des huizes je met veel plezier!

 

ecoreizen, eco b&b, andalusië, olijven, I love eco blog, Casa Olea

 

Doe je het liever op twee wielen, dan kan je in de buurt fietsen huren. Of bezoek eens een kleiner, minder toeristisch dorpje zoals Priego de Cordoba op slechts 15 min rijden. Grotere steden zoals Cordoba bereik je binnen een uurtje. Ook hier is advies nooit ver weg. Naast de ontelbare reisgidsen beantwoordt de gastheer (of -vrouw) met de glimlach al je vragen.

Geniet je liever van een dagje lekker niets doen, dan is er ook een zwembad met ligbedden én hangmat aanwezig.

Omdat rust en natuur centraal staan, is er bewust gekozen voor tv-loze kamers. Er is wel een gezellig tv-zaaltje. Ook je digitale behoeften worden vervuld want wifi is gratis in héél het huis.

ecoreizen, eco b&b, andalusië, olijven, I love eco blog, Casa Olea

 

Kortom een veelzijdige B&B, met ongelooflijk veel charme en een ideale uitvalsbasis om het authentieke Spanje te ontdekken!

Tot slot nog een paar vraagjes aan Tim & Claire…

Is jullie droom uitgekomen met Casa Olea?
Jazeker! Het traject ernaar toe was soms een uitdaging omdat lokale overheden niet altijd meewerkten. Maar het eindresultaat is meer dan we ooit durfden dromen!

Hebben jullie plannen voor de toekomst?
Niet echt, we genieten van onze kersverse zoon Max die nu drie maanden jong is. We zijn ervan overtuigd dat hij kan opgroeien in een prachtige omgeving. Spanjaarden zijn ook bijzonder kindvriendelijk. We zijn gelukkig en zien wel wat de toekomst ons brengt… Go with the flow!

Laatste vraag: what makes you smile?
De natuur en het gevoel dat je krijgt als je deze vallei binnenrijdt. Gewoon genieten van de omgeving en gelukkig zijn met ons gezinnetje.
ecoreizen, eco b&b, andalusië, olijven, I love eco blog, Casa Olea

Ik begreep hen meteen, want dat gevoel kreeg ik telkens weer bij aankomst na een dagje wandelen. Deze plek deed mijn hartje sneller slaan en dat gevoel draag ik voor eeuwig mee in mijn hart.

Dank je wel Casa Olea, je gaf me zoveel meer dan een vakantie!
ecoreizen, eco b&b, andalusië, olijven, I love eco blog, Casa Olea

Beelden: I love eco blog

 

Print Friendly, PDF & Email


3 thoughts on “Casa Olea: een zalige vakantie tussen de olijfbomen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.