Wat kun jij doen voor de dag van de aarde?

Wat kun jij doen voor de dag van de aarde?

Vandaag is het dag van de aarde. Een dag om even stil te staan bij het feit dat we maar één planeet hebben en we die tegen 120 km/uur aan het verknallen zijn. De temperatuur stijgt wereldwijd, de zeeën worden zuur en bomvol afval, de lucht die we inademen is verontreinigd. Genoeg gezeurd: wat kun jij doen om onze planeet te redden?

1 Neem de natuur als voorbeeld

De aarde doet het ons al eeuwen en millennia lang voor: natuurlijk leven. Elk plekje wordt bedekt door planten, zodat de bodem niet zou uitdrogen of eroderen. De bomen zetten CO2 om in de zuurstof die we ademen. Ze geven ook schaduw, vaak eetbare vruchten en als hun tijd gekomen is hout om ons aan te verwarmen. In elk seizoen zijn is er dichtbij huis voldoende aanbod groenten en fruit om te eten. Mijn tips zijn dus:

  • plant of red een boom,
  • eet minder vlees, zodat er minder oerwoud gekapt wordt voor sojaproductie,
  • eet lekker lokaal op het ritme van de seizoenen.

2 Zonder kunstmest en pesticiden lukt het ook!

Kunstmest doet de gewassen sneller groeien, waardoor er soms twee of drie teelten mogelijk zijn per seizoen. Maar dat kunstmest doodt het bodemleven dat de bodem in staat zou stellen om te vechten tegen natuurlijke vijanden en op een natuurlijke manier zou bemesten. Pesticiden doden dieren die niet zouden kunnen overheersten in een klimaat in evenwicht. Onkruidverdelgers doden planten die op een natuurlijke manier groeien op een plek waar de mens ze niet wil. Ik denk dan: komaan, doe eens logisch? Beperk het aantal paadjes in je tuin tot het hoogst noodzakelijke en keer die elke week eens af. Je zal zien dat je geen last meer hebt van onkruid. En komt er toch een paardenbloem, brandnetel of madeliefje piepen? Juich het dan toe, of eet het op. Door biologische producten te kopen geef je bovendien aan bioboeren elke dag het signaal: wij appreciëren jouw inspanningen voor onze aarde!

3 Verhoog de biodiversiteit

Is het je ook al opgevallen hoeveel paardenbloemen er op dit moment bloeien? Heerlijk toch, als je weet dat dit het eerste voedsel is voor de bijen? Lok zoveel mogelijk leven naar je tuin door bijenhotels, oorwormpotjes, schaaltjes drinken voor vogels, takkenwallen en hoopjes tuinafval voor egels, kikkers en padden. In een tuin in evenwicht heb je veel minder last van kwaaltjes en plagen.

4 Wees zuinig met energie

Zuinig omgaan met energie is niet alleen goed voor onze planneet; ook je portemonnee vaart er wel bij. Vaak gaat het om kleine dingen: computer uit zetten, het licht doven waar je niet bent, energiezuinige toestellen kopen. Maar veel zit ‘m ook in planning: droog je was buiten op dagen dat de zon schijnt. Kies voor inmaaktechnieken waarvoor geen of weinig elektriciteit nodig is. Combineer verschillende verplaatsingen in één autorit. Neem de fiets voor korte afstanden en de trein voor lange.

5 Beperk je grondstoffengebruik

De plastic tasjes in de winkel zijn we intussen verleerd: oef! Maar we kunnen nog veel verder gaan. Water komt uit de kraan en met een waterfilter heb je geen plastic flessen meer nodig. Boterhammendozen heb je in allerlei maten, kleuren en formaten, waardoor plastic zakjes en aluminiumfolie overbodig worden. Hergebruik, consuminder en recycleer.

Ik droog mijn was van een hele week buiten vandaag. En ik trek erop uit voor een wandeling. Wat doe jij vandaag voor (de dag van) de aarde?

Print Friendly, PDF & Email


3 thoughts on “Wat kun jij doen voor de dag van de aarde?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.