De lente in, met Georgette en I Love Eco

De lente in, met Georgette en I Love Eco

Het is lente! Tijd om de handen in elkaar te slaan voor een leuke DIY met bio stofjes én bio garen van Georgette. I Love Eco ging een leuke samenwerking aan en het resultaat vind je terug op onze blog én op die van Georgette!diy, I love eco blog, lente, geurzakjes, lavendel, Georgette

Wil je weten hoe eco Georgette is? Lees dan onderaan haar verhaal. Ook ik heb mijn eco verhaal uit de doeken gedaan. Benieuwd? Lees het snel op Georgette haar blog.

Ik heb ervoor gekozen om geurzakjes te maken uit Georgette haar stofjes. Je kan ze in de kleerkastladen leggen tussen je ondergoed of sokken. Wil je de zakjes liever aan je kleerhanger binden? Dan naai je er toch gewoon schattige lintjes aan?
diy, I love eco blog, lente, geurzakjes, lavendel, Georgette
Dit heb je nodig:
– (bio of rest) stofjes en bijpassend garen (van Georgette)
– naaimachine
– stofschaar + stofschaar met karteltandjes
– stukje papier 7 x 7 cm
– trechter
– (bio) lavendelbloemen (bv. deze)diy, I love eco blog, lente, geurzakjes, lavendel, Georgette

Stap 1: Maak eerst een patroon uit papier en knip een vierkantje van 7 x 7 cm. Leg dit papieren patroontje op je dubbelgevouwen stofje en knip het gewenste aantal vierkantjes uit de stof.

diy, I love eco blog, lente, geurzakjes, lavendel, Georgette

Stap 2: Naai die vierkantjes aan elkaar, met de juiste kanten naar buiten. Laat een gaatje van 3 cm open om te vullen (zoomen is niet nodig).
Stap 3: Vul de zakjes met de lavendelbloemetjes en stik het gaatje toe.
Stap 4: Knip met de kartelschaar rond de randjes.diy, I love eco blog, lente, geurzakjes, lavendel, Georgette

Voilà, klaar! Heerlijk geurende zakjes voor in je kleerkast. Bij ons thuis waren ze in een mum van tijd verdwenen.

Tip: wil je de zakjes aan je kleerhangers kwijt? Knip dan eerst de kartelrandjes en naai de zakjes daarna pas toe zodat je een lintje tussen de twee lapjes kan leggen.

diy, I love eco blog, lente, geurzakjes, lavendel, Georgette

Wat vind je van de stofjes? Georgette is the place to be…

I Love Eco: Wat is je favoriete eco/bio product?
Georgette: “Ik heb zelfs een top 3! Op nummer 1 staan de bio groentjes die ik koop bij de plaatselijke Bioserre! Op nummer 2, de verzorgingsproducten van Essential Care & mijn Achielle fiets. En op nummer 3, de DivaCup!”diy, I love eco blog, lente, geurzakjes, lavendel, GeorgetteI Love Eco: Als je de keuze hebt, ga je dan voor de gewone of de bio/eco versie?
Georgette: “Dat hangt ervan af. Wat voeding betreft, kies ik voor 90% voor de biologische variant. Ik woon vlakbij de Bioserre. Zij verkopen eigen geteelde en seizoensgebonden groenten. In tegenstelling tot wat men beweert over bio zijn de groentjes er niet duurder dan de ‘gewone’ versie uit de supermarkt. Als ik uitzonderlijk dan toch in de supermarkt groenten koop, let ik vooral op de herkomst. Geef mij maar een niet-bio tomaat uit België i.p.v. een bio tomaat uit Italië. Er komt bovendien slechts maximum 2 dagen per week vlees (van de bioslager) op tafel. Andere voedings- en schoonmaakproducten selecteer ik aan de hand van een bio of ecolabel.

Bij de verbouwing van ons huis hebben we zoveel mogelijk voor de eco (of duurzame) versie gekozen, ook al is deze duurder. Ons terras is bijvoorbeeld afgewerkt met hout dat gestoomd en gekookt is i.p.v. chemisch behandeld tegen ongedierte. Geweldig toch!
We laten elektriciteit leveren dat uitsluitend afkomstig is van windmolens.

Op vlak van kledij ben ik er nog niet volledig uit. 2014 is voor mij sowieso een jaar waarin ik niets aankoop voor mezelf wat kledij en schoenen betreft. Voordien kocht ik sowieso al jaren niet meer bij de bekende kledingketens. Kwaliteit gaat sowieso boven kwantiteit vind ik. Wat de aankoop van stoffen betreft deed ik hier al een bekentenis.”diy, I love eco blog, lente, geurzakjes, lavendel, Georgette

I Love Eco: Zijn er vaste regels voor een meer ecologische levensstijl?
Georgette: “Regels zou ik het niet echt noemen. Het is eerder een gewoonte geworden om bij iedere aankoop te wikken en te wegen of het een verantwoorde aankoop is of niet. Bij het overschakelen van een bepaald product doe ik research naar beter maar eens de verantwoorde versie gevonden, is het een kwestie van volhouden en jezelf nieuwe gewoontes aankweken.
Elke maand kies ik één product uit bij me thuis waarvan ik niet zeker weet of het duurzaam is. Dat kan dan nagellak zijn, of de kapper waar ik naartoe ga of de jeansbroeken van mijn man. Ik ga dan op zoek naar ecologische alternatieven.”

I Love Eco: Wat is je grootste ecozonde?
Georgette: “Oorstokjes! Ik heb een verschrikkelijke tik om er iedere ochtend mijn oren mee proper te maken. Totaal overbodig én ik gebruik oorstokjes van een huismerk. Natuurlijk bestaan er eco versie’s met
houten stokje incl. GOTS gecertificeerd katoenen watje. Als mijn voorraad uitgeput is schakel ik over, beloofd!
Een andere zonde is water uit plastic flessen. Ik verdraag geen kraantjeswater en koop daarom bronwater in plastic bidons van 8l.
Ook mijn mijn dieselwagen hoort in dit rijtje. Gelukkig gebruiken we de wagen maar 1 of uitzonderlijk 2 keer per week.
Onze regendouche! Ik wil niet weten hoeveel extra liter water we hierdoor verbruiken maar het is wel een zaligheid! Ter compensatie zijn we geen lang-douchers.
Lederen designer schoenen. Duurzaam zijn ze wel. Ik doe minstens 2 jaar met 1 paar schoenen. De productie ervan is meestal in Italië maar vanwaar het leder afkomstig is en in welke omstandigheden
het gelooid werd weet ik niet. Maar aangezien ik een “schoenen-en-kleding-aankoop-stop” inlas dit jaar heb ik nog even tijd om op zoek te gaan naar alternatieven…”

Beelden: Steffi De Bie – I love eco blog
Beeld Ruth via Georgette

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.