DIY: moederdagsnoepjes

DIY: moederdagsnoepjes

Volgende week is het moederdag. Vinden jullie dat ook zo’n heerlijke dag? In mijn gezinnetje is het intussen een traditie geworden dat onze zonen mij ‘verrassen’ met ontbijt op bed en de geschenkjes die ze op school maken. Ik probeer die dag altijd zo weinig mogelijk te doen en als het even kan, gaan we ’s avonds uit eten.

Die zelfgemaakte cadeautjes zijn toch altijd het mooist, niet? Daarom dus even terug in de tijd en een cadeautje knutselen voor je mama. Wie doet mee?

Ik maakte zelf snoepjes met maar drie ingrediënten:

 • 100 gr diepgevroren frambozen
 • 80 gr honing
 • 1 zakje agar agar

Deze ingrediënten zijn genoeg voor ongeveer 25 snoepjes.

Ik koos voor frambozen omdat er nog geen aardbeien in mijn moestuin groeien. Als die er waren, zou ik aardbeien kiezen. Dan worden de snoepjes nog mooier rood. Met frambozen worden ze iets meer roze, maar ook mooi! Je kan ook voor blauwe bessen gaan, dan krijg je blauw-paarse snoepjes. De verhoudingen blijven hetzelfde.

Eet jij of je mama volledig plantaardig of verkies je een ander zoetmiddel, dan kun je gerust aan de slag met rijst- of agavesiroop.

Agar agar heeft misschien nog wat uitleg nodig. Het is een plantaardig middeltje om fruit of andere zaken te laten geleren. Iets zoals gelatine, maar dan zonder tussenkomst van dieren. Agar agar wordt gemaakt van zeewier, maar is volledig smaak- en geurloos.

Hoe ga je te werk?

 1. Doe de frambozen in een klein kookpannetje met een heel klein beetje water, zodat ze niet aanbranden.
 2. Laat ze even goed doorkoken: vijf minuten is zeker genoeg.
 3. Doe de gekookte frambozen door een zeef of neteldoek en van het sap op.
 4. Breng het sap met de honing terug aan de kook. Voeg op het moment dat het sap kookt, de agar agar toe en haal van het vuur. Roer nog even goed door.
 5. Vul de pralinevormpjes terwijl het mengsel nog heet is.
 6. Laat minstens een uur stollen in de koelkast.
 7. Haal de snoepjes voorzichtig uit de vormpjes, want ze scheuren snel.

De snoepjes lukken het best als je ze laat stollen in een siliconevorm voor pralines. Ik experimenteerde met ijsblokvormpjes, maar die zijn vaak te groot en dan scheuren je snoepjes. Bij mijn favoriete kookwinkel vond ik een zo’n pralinevorm met hartjes: ideaal voor moederdag, toch?

Print Friendly, PDF & Email


4 thoughts on “DIY: moederdagsnoepjes”

 • Leuk recept ik ga het maken voor vaderdag met mijn dochtertje!
  Maar hoeveel Agar agar moet er in het recet. Ik heb namelijk een erg groot zakje en ik denk niet dat alles er in moet….
  Alvast bedankt!

  • Dag Ditthe, da’s natuurlijk afhankelijk van hoe groot je hoeveelheid vloeistof is. Maar voor 100 ml vloeistof is 2 gr agar agar zeker genoeg. Bij mij zijn het zakjes van 2 gr, vandaar. 😉

 • Dag Barbara! Weet jij of het mogelijk is zelf agaranta te maken adhv agar agar poeder en arrowroot poeder? Ik zocht naar de verhoudingen online maar vind deze nergens… Bedankt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.