I ♥ ECO & DRUANTIA: Natuurlijke verkoudheidsbalsem

I ♥ ECO & DRUANTIA: Natuurlijke verkoudheidsbalsem

De etherische oliën uit deze verkoudheidsbalsem zorgen ervoor dat je luchtwegen geopend worden, zodat je vrijer kan ademen. De originele Vicks-Vaporub heeft als basis het ingrediënt vaseline, een derivaat uit de petroleumindustrie. En dat wil ik niet liever inademen of opsmeren. Wat ik wel wil, zijn pure, natuurlijke etherische oliën waar je luchtwegen blij van worden zoals ravintsara, niaouli, zilverspar en eucalyptus.

Materiaal:

 

Ingrediënten:

  • 9 gram koudgeperste sheaboter
  • 10 gram biologische amandelolie (abrikozenpitolie, hazelnotenolie of druivenpitolie)
  • 10 gram lamecrème
  • 0.5 gram groene mica (of een andere kleur naar keuze)
  • 5 druppels etherische olie van Ravintsara (antiviraal, antibacterieel, immuunversterkend en slijmoplossend)
  • 5 druppels etherische olie van Eucalyptus radiata (antiviraal, antibacterieel, immuunversterkend, ontstekingswerend en slijmoplossend)
  • 5 druppels etherische olie van Niaouli (antiviraal, antibacterieel en slijmoplossend)
  • 5 druppels etherische olie van Zilverspar (ontsmettend, krampstillend en ontstekingswerend)
Foto: Enis Yavuz voor Unsplash

Kies biologische en koudgeperste boters en oliën zodat de goede voedende eigenschappen nog aanwezig zijn. Bij ontgeurde of geraffineerde olie en boter zijn die helaas verloren gegaan in het productieproces.

 

Doe de sheaboter, olie en lamecrème in de maatbeker. Verwarm de maatbeker au-bain-marie totdat de lamecrème gesmolten is. Haal de maatbeker van het vuur. Voeg het micapoeder toe en roer goed. Blijf rustig roeren totdat de balsem afgekoeld is tot 40°C of minder. Voeg daarna de etherische oliën toe. Roer opnieuw en giet over in het glazen potje. Klaar! Je kunt deze balsem drie maanden bewaren.

 

Ben je verkouden? Gebruik dan een kleine hoeveelheid en smeer die op je borst, hals, rug of voetzolen. Je kunt ook een beetje balsem uitsmeren op een zakdoek of in een warm voetbadje doen. De balsem is geschikt voor volwassenen, kinderen vanaf één jaar, vrouwen die borstvoeding geven en zwangere vrouwen (vanaf de vierde maand).

Foto: Kacper Szczechla voor Unsplash

Tip: Voor kinderen ouder dan zes jaar of voor volwassenen kun je aan de balsem ook 0.5-1 gram mentholkristallen toevoegen. Dit geeft de balsem niet alleen de typisch sterke kamferachtige muntgeur, maar werkt ook verkoelend bij koorts. Je kunt dan ook de sterkere etherische olie van Eucalyptus globulus gebruiken in plaats van Eucalyptus radiata.

Print Friendly, PDF & Email


1 thought on “I ♥ ECO & DRUANTIA: Natuurlijke verkoudheidsbalsem”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.