I ♥ Ecotripping: de meisjes achter de trip

I ♥ Ecotripping: de meisjes achter de trip

Ecotripping, een ecologische ontdekkingsreis rond de wereld door Tine en Evelien. Momenteel zitten de meisjes in Costa Rica en binnenkort kennen we hun eerste indrukken van het land. Maar voor het zover is, willen wij graag weten wie deze eco-avonturiers eigenlijk zijn.

iloveecoblog_ecotripping_interview1

Hoe zijn jullie in contact gekomen met eco?
“We zijn allebei al een tijdje gefascineerd door leven op het ritme van de natuur. Omdat we beiden afkomstig zijn uit een klein dorpje – Tine uit Leffinge en Evelien uit Zele – leven we op een boogscheut van de natuur, wat een groot verschil is met leven in Gent, in de stad. Leven in de natuur is meer en meer een uitzondering.”

Wat betekent eco voor jullie?
“Voor ons is het een manier om meer in harmonie met de natuur en met onszelf te leven. Eco is een gewoonte, een manier van leven waar iedereen z’n eigen accenten legt en de mogelijkheden grijpt die hij of zij voor handen heeft.”

Hoe ecologisch leven jullie in België?
“Als student was het niet evident om enkel voor biologische producten te kiezen, wegens te duur. Daarom zijn het eerder de kleine dingen waar wij werk van maken. Printen op papier gebeurt enkel bij uitzondering, we eten zoveel mogelijk verse (en pesticidevrije) groentjes uit de moestuin, we nemen de fiets, laten plastic zakjes in de supermarkt hangen,…”

iloveecoblog_ecotripping-interview2

Wat is tot nu toe het meest memorabele eco verhaal dat je bent tegengekomen in Zuid-Europa?
“De eerste kennismaking met het composttoilet! Op onze blog vind je een filmpje waarin Wouter, onze allereerste host, een ‘professionele’ uitleg geeft over zijn ervaringen met het droogtoilet. Naast gelachen hebben we ook en vooral geleerd dat deze kleine inspanning een grote verandering met zich zou kunnen meebrengen (voorlopig vooral op het platteland), zowel op vlak van waterbesparing en -vervuiling.

Wat is de leukste ecotip die jullie zijn tegengekomen op reis?
“Het gebruik van permacultuur is een aanrader voor mensen die pesticidevrij hun groentjes en andere gewassen willen telen. Enkele concrete tips: gebruik geen machinerie (vb. ploeg) in je tuin, laat eenden in je tuin lopen om slakken te eten, bedek na de oogst de dode plantjes en onkruid met stukken karton en rijke compost om op een organische manier het onkruid te verstikken en rijke grond te creëren (recyclage van het karton inbegrepen),…

iloveecoblog_ecotripping-interview3

Hebben jullie met de mensen die jullie tegengekomen zijn een band opgebouwd? Gaan jullie elkaar later terugzien?
“We zijn bij zes verschillende families geweest en hebben een hechte band opgebouwd omdat je mee leeft en werkt binnen het gezin. Op het einde van onze reis door Zuid-Europa zijn we teruggekeerd naar onze twee eerste projecten. Om de mensen terug te zien maar ook om de vorderingen binnen hun project met eigen ogen waar te nemen.”

Hoe zouden jullie in jullie perfecte eco wereld willen leven, als jullie alle tijd en geld van de wereld hadden?
“Onze perfecte eco wereld is een wereld waarin het niet voelt als een inspanning om ecologischer te leven. Het is een wereld waar het woordje ‘eco’ niet zoveel meer gebruikt wordt maar waar het gewoon normaal is dat je schone lucht inademt, gezonde voeding eet,… De perfecte eco wereld is een plaats waar we ons gezonder voelen en weer een beetje dichter bij de natuur staan.”

Bedankt Tine en Evelien, veel plezier in Costa Rica! Wij kijken alvast uit naar jullie avonturen.

 

Meer avontuurlijke verhalen en updates vind je op hun blog of Facebook-pagina

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.