I ♥ Eco & Druantia: weg met die jeukende beestjes

I ♥ Eco & Druantia: weg met die jeukende beestjes
I ♥ Eco slaat met Iris van Druantia de handen in elkaar voor een zalige DIY-reeks. Verwacht je elke maand aan een origineel receptje voor natuurcosmetica.I love eco blog, diy, Druantia, natuurlijk antiluis, diy, zelf maken
September, de start van een nieuw schooljaar. Je kinderen spelen weer op de speelplaats of zitten aan de schoolbanken. Het moment van het jaar voor minuscule beestjes om weer op te duiken. In het haar van je kids bijvoorbeeld. Om de beestjes voor te zijn of om het haar van je kinderen op een natuurlijke manier beestjesvrij te maken, geven wij je het recept voor luizenmiddel op basis van appelazijn.
I love eco blog, diy, Druantia, natuurlijk antiluis, diy, zelf makenAppelazijn doodt de neten. De etherische oliën van Tea Tree, kruidnagel, eucalyptus en rozemarijn werken preventief tegen parasieten, waaronder de hoofdluis. Tea Tree is ook parasiet dodend.
Welk materiaal heb je nodig?
– een luizenkam
– een glazen flesje van 10 à 30 ml met druppelteller, druppelpipet of spray
– een douchekapje
Welke ingrediënten haal je in huis?
– biologische (appel-) azijn
– biologische virgin kokosolie
– biologische etherische olie van Tea Tree, Eucalyptus, Kruidnagel, Rozemarijn en Lavandin
– natuurlijke shampoo
Hoe ga je te werk?
Druppel 1% etherische olie van Tea Tree in de shampoo (fles). In 1 ml zitten er 20 druppels etherische olie. Voor een fles van 250 ml shampoo betekent dit dat je 2,5 ml etherische olie of 50 druppels nodig hebt. Sluit de fles en schud goed.
Vul het kleine glazen flesje voor de helft met de etherische olie van Tea Tree. De andere helft vul je met een mengeling van de etherische oliën van Eucalyptus, Kruidnagel en Rozemarijn. Voeg de etherische olie van Lavandin toe voor een aangenamere geur. Sluit het flesje en schud goed. Dit is de anti-luis mengeling.
Gebruik: Maak het haar goed nat met appelazijn. Azijn prikt een beetje als je wondjes hebt op je hoofd, probeer deze zones te vermijden. Als het haar opgedroogd is, breng je de kokosolie aan. Kokosolie smelt bij 26° C, het makkelijkste is om een beetje olie uit te scheppen in de palm van je hand. Door je handen samen te wrijven, smelt de kokosolie. Breng overvloedig kokosolie aan, net alsof je een haarmasker of conditioner zou aanbrengen. Breng aan op alle haren en de gehele behaarde hoofdhuid. Zet het douchekapje op en laat 2 uur trekken.
Gebruik een luizenkam om alle neten en luizen grondig te verwijderen. Begin aan de haarwortel en kam zo naar beneden. Gebruik een handdoek om de kam geregeld proper te maken. Was het haar nadien met een zachte natuurlijke shampoo. Eventueel tweemaal om alle olie uit het haar te wassen.
Elke dag een beetje anti-luis mengeling druppelen of sprayen op sjaals, mutsen en jaskragen. Ook elke dag een beetje van de mengeling aanbrengen op de haarlijn en verdeeld over de haren voor je kind naar school vertrekt.
Vergeet ook niet om alle linnen, wasgoed, knuffels te wassen met heet water. Zetels, matrassen en bedden kunnen niet gewassen worden maar kan je sprayen met ontsmettingsalcohol (verkrijgbaar bij de apotheek). In dit flesje kan je ook Tea Tree olie toevoegen. Tapijten grondig stofzuigen en sprayen. Het is ook aangeraden om alle leden van het gezin deze behandeling te geven.
Eén luis kan 300 eitjes leggen op 6 dagen. Het is dus cruciaal en zeker de moeite waard om het van de eerste keer juist te doen. Herhaal de volledige behandeling om de 9 dagen totdat je kind luisvrij is.
Alle gebruikte producten zijn ook te verkrijgen bij Druantia.
Recept: Iris Van Dessel
Beelden: Steffi De Bie voor I love eco
Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.