Tien ecotips voor wie Wenen bezoekt (met de nachttrein)

Tien ecotips voor wie Wenen bezoekt (met de nachttrein)

Sinds deze week rijdt er weer een nachttrein tussen Brussel en Wenen. Feest voor iedereen die minder wil vliegen en toch nog Europese steden wil bezoeken. Ik ging met de eerste nachttrein naar Wenen en trok op queeste naar de leukste eco-hotspots. Met deze tien ecotips haal je het beste uit Wenen, hoe kort of lang je er ook verblijft.

metro Wenen
De kaart van Wenen, in de metro: kinderspel.

1. Gebruik het openbaar vervoer

Wellicht gaat deze tip op voor elke grote stad, maar in Wenen is het peace of cake om het openbaar vervoer te gebruiken. Ik kocht een 48-uur-pas (voor iets meer dan 14 euro) en kon daardoor al het openbaar vervoer gebruiken. De metro is het simpelst en meest gebruikt. Ik haalde meteen in het eerste station een plattegrond en constateerde al snel dat de rode en paarse lijn mijn vriend zouden zijn. Door de tweedagenpas moest ik me daarna niets meer aantrekken van biljetjes. Die pas geeft je ook toegang tot de bovengrondse trams en bussen én tot de treinen op het S-netwerk (alleen die treinen, voor alle duidelijkheid; voor treinen die buiten Wenen rijden, moet je een apart ticket kopen).

 

2. Drink kraanwater

Neem zeker je drinkbus mee en vul ze in je hotel. Want het kraanwater in Wenen is niet gewoon drinkbaar, het is ook nog eens heel lekker. Drinkwaterfonteintjes heb ik niet gevonden, maar in Yamm restaurant (zie verder), kregen we wel gratis kraanwater om te drinken bij onze maaltijd. 

 

De verpakkingsvrije winkel Lunzers Mass-Greisslerei

3 Verpakkingsvrije winkel

Ten noorden van de oude stadskern, vlakbij metrohalte Praternstern, vind je Lunzers Mass-Greisslerei, een wonderschone verpakkingsvrije winkel. Met biogroenten en -fruit uit de buurt en een mooi aanbod droge voeding en cosmetica. Ben je je drinkbus toch vergeten? Dan vind je hier ijzersterke exemplaren in inox, boterhammendozen, herbruikbare zakjes enz. En lekkere snacks voor onderweg vind je er ook. 

 

bakker op de fiets
De bakker op de fiets, samen met naamgenote Barbara Neurtoh, vice-burgemeester van het vierde district in Wenen

4 Een bakker op de fiets

Gragger en chorherr is een houtovenbakker (die vroeger nog actief was bij de Weense Groenen). Om zijn brood dicht bij de mensen te brengen, fietst hij met een verbouwde fiets naar de binnenstad. Je vindt hem vaak in de buurt van het Rathaus. Met de lekkerste broodjes en tussendoortjes. Want het zal je snel opvallen dat de Weense cultuur van gebakjes en koffie nog op elke straathoek te vinden is.

 

5 Yamm! veggie buffet

Yamm! is een groot en vernieuwd restaurant aan de Universitätsring, midden in de universiteitswijk. Het hele aanbod is vegetarisch en biologisch. Ze werken samen met kleine bedrijfjes uit de omgeving en dus zie je aan het aanbod meteen dat ze zoveel mogelijk de seizoenen volgen. Hartverwarmend om te zien hoe eenvoudig en toegankelijk zij biologische en vegetarische voeding maken. En voedselverspilling tegengaan. Want je schept zelf op van het buffet, weegt af en betaalt enkel wat je opgeschept hebt. Het aanbod is erg uitgebreid. De helft van het buffet is koud (met heerlijke couscous, rode bieten, spreads en salades), de andere helft warm (met noedels, polenta, lasagne, quiche en warme groenten). Daarna kun je à la carte nog dessert bestellen als je dat wil. Een absolute aanrader!

 

6 Manufactum

In de binnenstad vind je de grote winkel Manufactum, met duurzame spullen om thuis veel zelf te maken. Van tuin-, over bak- tot DIY poetsgerief. Maar ook kleding, bad- en keukenlinnen vind je hier. Allemaal fancy en degelijk, maar ook prijzig. 

 

Gutenstoff
Het aanbod CO2-neutrale T-shirs waaruit je kunt kiezen.

7 Guterstoff

Ook in het noorden van de stad (tussen de verpakkingsvrije winkel en de Donau) vind je het kleine winkeltje Guterstoff. Waar de eigenaar T-shirts en linnen tassen bedrukt met wat jij graag ziet. De stoffen zijn allemaal bio, eco, fair en CO2-neutraal. Heb je geen tijd om te wachten op je print, dan kun je T-shirts kopen die bedrukt zijn met de universele verklaring van de rechten van de mens, die je ook op zijn etalageraam terugvindt. 

 

vegan gebak
Sachertorte en een vegan chai latte: hemels!

8 Simply Raw

Een zaakje dat je zeker niet mag overslaan, is Simply Raw in de oude binnenstad. Daar kun je van de Weense koffiehuis-traditie genieten, maar dan aangepast aan een eco-lifestyle. Alle gebakjes die je hier proeft, zijn vegan, raw, glutenvrij, suikervrij én biologisch. En als je je afvraagt of je dan nog wel iets kunt eten, moet je zeker langsgaan. Ik proefde de ultieme Weense klassieker sachertorte en proefde nog mee van de tiramisu. Hemels. Zeker met een koffie of chai latte met huisgemaakte amandelmelk. 

 

Veggiez
Een low carb vegan-bowl bi Veggiezz in de buurt van de Weense opera

9 Veggiezz

Eerder toevallig stuitten we op het vegan restaurantje Veggiezz, vlakbij de Weense stadsopera. Een zaligheid als vegetariër en part-time vegan om echt àlles van de kaart te kunnen eten. En die kaart is nog wel redelijk uitgebreid. Van low carb-gerechten, over pasta’s die je zelf kunt samenstellen (met glutenvrije optie), tot burgers en slaatjes. Ook hier weer zoveel mogelijk biologisch. De inrichting is fancy en maakt vegan en organic tot de normaalste en hipste zaak van de wereld. I like!

 

10 Fair fashion

Ook op vlak van fair fashion vind je wel wat aanbod in Wenen. Toevallig vonden we het zaakje Neubauer (vlakbij Café Central), met merken als Armed Angels en Tranquillo. Wat zuidelijker in de stad vind je ook nog Zerum (met duurzame kleding die in Oostenrijk gemaakt is), ebenBERG (een kleinschalig zaakje met faire en erg speciale kleding), en Anzüglich (met eerder stijlvolle kleding), Greenground (met vegan tassen).

 

Wil je ook met de nachttrein naar Wenen? Dan kun je hier je tickets boeken.

 

Heb je zelf nog ecotips voor Wenen? Deel ze dan hieronder!

Print Friendly, PDF & Email


1 thought on “Tien ecotips voor wie Wenen bezoekt (met de nachttrein)”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.