De wonderlijke tuinen van Weleda – pt 1

De wonderlijke tuinen van Weleda – pt 1

Onlangs kreeg ik de kans om de tuin van Weleda te bezoeken in Zoetermeer. Ik ontdekte dit pareltje ergens in een industrieterrein. Voorbestemd als industriegrond, maar oh zo mooi! Je zou er stil van worden (en dat werd ik ook). Temidden van al dit moois ontdekte ik nog iets of beter gezegd iemand speciaal: hoofd-tuinman Jan Graafland.

Samen met zes andere enthousiastelingen is hij elke dag in de weer om van deze voorbestemde industriegrond het kleine paradijsje te maken dat het is. Een bijzonder man… vader van vier kinderen, ooit stadsdichter van Gouda, voormalig politieker. Hij besliste zo’n 15 jaar geleden om onder te duiken en zich meer bezig te houden met inhoudelijk werk, vertelt hij me. “Een tuin is de basis van alles.”

i love eco blog, weleda, natuurcosmetica, natuurlijk, gezond, tuin, weleda tuin, tuinman weleda, jan graafland

“Met Weleda willen we het zelfgenezend vermogen van de mens op een natuurlijke manier stimuleren. De kracht van het ik, dat willen we ondersteunen. Weleda heeft een heel bescheiden maar dankbare rol. Wij geven door wat de plant te bieden heeft. Onze kerntaak is een plant op te laten groeien en de vruchten, wortels, zaden of het blad ervan te plukken. We zijn de natuur dan ook dankbaar voor de werkzaamheid van de planten.”

i love eco blog, weleda, natuurcosmetica, natuurlijk, gezond, tuin, weleda tuin, tuinman weleda, jan graafland

“Ik leef op een huidschilfer van de aarde en beleef al zoveel. Dat is een godsgeschenk. Hier in deze tuin voel ik elke seconde dat mijn werk ertoe doet. Ik ben altijd in betovering want er is geen enkele dag hetzelfde. Het licht is anders, het werk, het weer en ook de planten. Deze tuin vraagt elke dag andere prioriteiten. Want niet alleen een mens heeft zijn emoties en behoeften, ook een plant. Een plant die bloeit, dat is pure emotie.” 

i love eco blog, weleda, natuurcosmetica, natuurlijk, gezond, tuin, weleda tuin, tuinman weleda, jan graaflandi love eco blog, weleda, natuurcosmetica, natuurlijk, gezond, tuin, weleda tuin, tuinman weleda, jan graafland
“Ik loop hier altijd rond in klompen, voor mij de ideale tuinschoenen. Ze zijn lekker warm in de winter en fris in de zomer, want hout ademt. Ze zijn beschermen me tegen vallend materiaal en ik gebruik ze ook héél regelmatig als snijplankje. Bovendien maken ze geen diepe afdrukken.”

i love eco blog, weleda, natuurcosmetica, natuurlijk, gezond, tuin, weleda tuin, tuinman weleda, jan graafland
“Het zijn drukke tijden voor ons. Oogsten, vechten tegen onkruid, bezoekers begeleiden en natuurlijk de bloemen en planten in het oog houden. Vandaag zijn we bezig met het oogsten van bosaardbeitjes.” Lekker!

i love eco blog, weleda, natuurcosmetica, natuurlijk, gezond, tuin, weleda tuin, tuinman weleda, jan graaflandi love eco blog, weleda, natuurcosmetica, natuurlijk, gezond, tuin, weleda tuin, tuinman weleda, jan graaflandi love eco blog, weleda, natuurcosmetica, natuurlijk, gezond, tuin, weleda tuin, tuinman weleda, jan graafland
Volgende keer laat ik jullie meer zien van de bloemen en planten en kleine diertjes…
Benieuwd?

Print Friendly, PDF & Email


4 thoughts on “De wonderlijke tuinen van Weleda – pt 1”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.