DIY Suikervrije Sint Receptjes

DIY Suikervrije Sint Receptjes

Binnen een kleine twee weken wordt er weer aan de deur geklopt! Om die lieve, goede sint te verwelkomen en om onszelf eens lekker te verwennen, hebben wij alvast wat lekkers gemaakt!

Dankzij Restaurant Avalon konden we twee suikervrije receptjes uitproberen. Het resultaat: een sfeerbordje met marsepein en kruidenkoekjes om van het gezellig samenzijn te genieten.

Sfeerbordje

Voor een bordje zo mooi en lekker als dit maak je niet alleen de marsepein en de kruidenkoekjes, maar leg je er best ook een happy mandarijntje op!

Suikervrije marsepein

Op regenachtige dagen maakte Tine van Restaurant Avalon als kind samen met haar broers allerlei diertjes en vormpjes uit marsepein. Een lekkere en creatieve bezigheid… én doodsimpel! Wij hebben het ook eens op geprobeerd en het maakt een regenachtige dag plots veel leuker!

Wat heb je hiervoor nodig?

2 cups (480ml) amandelpoeder
¼ cup (60 ml) ahornsiroop (of esdoornsiroop is hetzelfde)

Hoe begin je eraan?

Doe het amandelpoeder in een mengkom en voeg de ahornsiroop toe. Meng de massa gedurende een tweetal minuten met een vork of met je handen, tot het geheel goed aan elkaar kleeft. Et voilà! Er hangt marsepein aan je handen! Klaar om het mijtertje mee te maken.

Wanneer je wat cacaopoeder toevoegt aan de marsepein wordt de kleur iets donkerder. Neem een spuitzak en vul deze met de donkere marsepein. Nu kan je het woordje ‘sint’ spuiten en het mijtertje afwerken met een kruis.

Tip: je kan de marsepein in gele of zwarte sesamzaadjes wentelen of in gehakte noten, voor extra smaakjes. Je kan de marsepein ook een rood kleurtje geven door er een beetje bietensap aan toe te voegen samen met wat extra amandelpoeder. Maak poppetjes door bijvoorbeeld rozijntjes als ogen te gebruiken.

Gekruide kokoskoekjes

Wat heb je hiervoor nodig?

½ cup (120ml) fijne havervlokken
½ cup (120ml) speltmeel (licht speltmeel of volkoren)
1 el koekkruiden
½ tl allspice
½ cup geraspte kokos
½ tl wijnsteenbakpoeder
snuifje zeezout

¼ cup (60ml) ontgeurde zonnebloemolie
¼ cup (60ml) ahornsiroop
1 tl geraspte verse gember (mag ook gemberpoeder zijn)

Hoe begin je eraan?

Verwarm de oven voor op 180°. Meng de droge ingrediënten (havervlokken, speltmeel, kruiden, zout) in een mengkom en meng de vochtige ingrediënten (olie, ahornsiroop, geraspte gember) in een ander kommetje. Giet de vochtige ingrediënten daarna bij de droge en meng ze goed, met een lepel of met je handen. Nu heb je deeg voor 8 heerlijke kruidenkoekjes. Verdeel het deeg in je mengkom dus in 8 gelijke delen. Knip een stuk bakpapier uit en leg die op de ovenplaat. Maak met je handen balletjes van het deeg en druk ze plat op het bakpapier tot ze 3 tot 5 mm hoog zijn.

In de sfeer van I Eco kiezen wij voor hartvormpjes. Daarvoor leg je de volledige deegbal op het bakpapier, doe je er plasticfolie over en rol je het deeg uit met een deegrol. Steek de koekjes uit met de uitsteekvormpjes. Haal de restjes ervan tussen en herhaal tot alle deeg op is.

Bak de koekjes nu gedurende 10 tot 14 minuten op 180°. Als je de koekjes uit de oven haalt, zijn ze misschien nog zacht maar als je ze laat afkoelen worden ze krokant.

Tip: Bewaar de koekjes in een koekjestrommel of een afgesloten doosje en dan blijven ze gedurende 2 weken krokant. Perfecte timing!

 

Hoor eens, wie klopt daar? Dompel je tijdens het bakken van al dat suikervrij lekkers volledig onder in de sfeer van de sint en luister ondertussen naar dit toepasselijke liedje!

Receptjes via Restaurant Avalon

 

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.