Duurzaam bouwen: tadelakt, leem en meer

Duurzaam bouwen: tadelakt, leem en meer

Een aantal jaren geleden besloten wij om in ons nieuwbouwhuis gezonde en milieuvriendelijke materialen te gebruiken, ook wel bio-ecologische materialen genoemd. Voor onze eigen gezondheid en die van onze kinderen, uiteraard. Maar ook omdat we de draagkracht van de aarde zo min mogelijk willen belasten. Fijn toch, te weten dat ons houten schrijnwerk, behandeld met natuurlijke olie, later gewoon op de composthoop van onze achterkleinkinderen kan? En dat er tegen dan al láng nieuwe kastanjes gegroeid zijn?I Love Eco Blog - Katrien Janssens over Ecologisch bouwen met Leem, Tadelakt en natuurverf

 

Prachtig!
En ook: we vinden natuurlijke materialen zo mooi! Maar als je van een andere stijl houdt: je kan echt alle kanten op met bio-ecologisch materiaal. Wat we toen nog niet wisten, laten we het een prettig neveneffect noemen: je komt in de bio-ecologische bouwwereld heel gedreven, inspirerende en hartelijke mensen tegen. Op workshops en infosessies onder andere. Kijk voor België bijvoorbeeld eens in de agenda’s van VIBE, Kamp C en Ecostore. VIBA en Servicepunt Anders Wonen Anders Leven zijn het aanspreekpunt voor informatie over gezond en milieuvriendelijk bouwen in Nederland.
I Love Eco Blog - Katrien Janssens over Ecologisch bouwen met Leem, Tadelakt en natuurverf

 

Leem
Ik selecteerde een paar aanraders, voor grote en kleine plannen: (Ver)bouwen? Maak dan kennis met leem. Leem is een ideaal duurzaam materiaal om te pleisteren. Het zorgt voor een gezond binnenklimaat, het past binnen elke stijl én je kan het zelf doen. Laat je inspireren door het enthousiasme en de deskundigheid van Mathias.

I Love Eco Blog - Katrien Janssens over Ecologisch bouwen met Leem, Tadelakt en natuurverf

 

Met of zonder?
In ons eigen huis hebben we een deel van de binnenmuren geleemd. Op de meeste plaatsen hebben we het leem zichtbaar gelaten. Maar overal het natuurlijke uitzicht van leem, dat vond ik wat te veel van het goede. Een laag kleur erover, dat kan perfect. In natuurverf, ah ja!

I Love Eco Blog - Katrien Janssens over Ecologisch bouwen met Leem, Tadelakt en natuurverf

 

Natuurverf
Natuurverf bestaat in alle kleuren. Er is natuurverf voor muren, vloeren, meubels en hout, voor binnen en buiten. Wist je dat? Welk je antwoord ook is: de infosessies natuurverf van Ecomat en Ananas zijn om duimen en vingers af te likken. En ook al is het natuurverf: dat hoeft niet per se letterlijk.

I Love Eco Blog - Katrien Janssens over Ecologisch bouwen met Leem, Tadelakt en natuurverf

 

Tadelakt
Al van tadelakt gehoord? Tadelakt is een traditioneel Marokkaanse pleister. Waterafstotend, en dus perfect voor keuken en badkamer, zelfs in de douche! Het is nogal arbeidsintensief, dus wie kosten wil uitsparen, doet het gewoon zelf. Een infosessie zet je op weg. Ik heb me ingeschreven voor een workshop ‘natuurverf: kleur in je interieur’. En jij?

 

 

En uiteraard kun je ook voor je meubels voor duurzame opties gaan.

 

Beelden: door Katrien Janssens voor I Love Eco en laatste beeld via Creative Commons

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.