Herfstslaatjes van Kookeetleef

Herfstslaatjes van Kookeetleef

Leentje Speybroeck van de blog Kookeetleef is Gebeten door Beter Eten. En haar passie wil ze graag met jullie delen in deze gastblog. Genieten maar!

Het valt helaas niet meer te ontkennen. Herfst 2013 is een feit. Felle windstoten, hevige regenvlagen, jagende luchten en donkere dagen. Het is hoog tijd voor een extra portie feelgoodfood! Kruip dus in een dikke trui achter je fornuis en ga aan de slag met die stoere wintergroenten. In een wip maak je knusse gerechtjes boordevol kruiden en specerijen die je immuniteit een ferme oplawaai bezorgen.

I love eco blog, Kookeetleef, Leetje Speybroeck, Gezond eten, gebeten door eten,

Maar omdat het ook wel eens iets anders mag zijn dan soepjes en stoofpotjes, pak ik hier graag uit met enkele herfstsalades! Jawel, het hoeft niet snikheet te zijn om aan de sla te gaan, integendeel! Aangezien je lijf tijdens de koude maanden snakt naar de nodige vitamines en mineralen, is het belangrijker dan ooit om heel wat groenten te verwerken in je dagelijks menu. En ‘raw’ blijft nog steeds de elitebereiding bij uitstek om al het goede van je groenten in oorsprong te bewaren. Wat dacht je van een lauwe kruidige salade? En een te gekke chocoladechilidressing? Van bonen, linzen en quinoa voor een gezonde portie proteïne? En van pompelmoes en granaatappel voor een fancy afwerking? Aan de slag dus. Met deze twee vegan en glutenvrije salades schijnt de zon binnenkort overal binnen, blijft je lijf lekker in vorm en heb je in 1-2-3 een evenwichtige maaltijd op je bord! Voilà! Laat het buiten maar waaien!

I love eco blog, Kookeetleef, Leetje Speybroeck, Gezond eten, gebeten door eten,
Dit heb je nodig voor vier personen

– 400g rodekool in dobbelsteengrote stukjes
– ½ ui versnipperd
– een takje rozemarijn versnipperd
– 100g quinoa
– 100g dupuy linzen
– 1 sinaasappel (sap en zeste)
– 100g gedroogde abrikozen in reepjes
– 3 kruidnageltjes (poeder of fijngevijzeld)
– 1 tl nootmuskaat
– 1 el groentebouillon
– ¼ cup appelazijn
– ¼ cup zonnebloemolie
– ⅛ cup ahornsiroop
– peper en zout

Dit heb je nodig voor de dressing

– ½ cup sojamelk
– 1 el mosterd
– 2 el cacaopoeder
– 1 el chilipoeder
– 1 el kaneelpoeder
– 1 tl zout en peper
– 1 cup zonnebloemolie
– ¼ cup rijstazijn

Bereiding van de sla

Kook de linzen beetgaar in voldoende water met ½ el bouillon. Giet af. Kook de quinoa beetgaar in 1,5 zijn hoeveelheid water en ½ el bouillon. Zet het vuur heel laag van zodra de quinoa kookt. Als de quinoa droog staat, zou hij gaar moeten zijn. Doe de rodekool, ui, abrikozen in een kom. Voeg ahornsiroop, zonnebloemolie, ciderazijn, sinaasappelsap en sinaaszeste, kruidnagel, nootmuskaat en rozemarijn toe. Meng goed met je handen. Knijp goed in de kool. Op die manier wordt de kool goed gemarineerd wat ook de vertering ten goede komt. Voeg de warme linzen en quinoa toe en meng voorzichtig onder elkaar. Kruid af met peper en zout naar eigen goesting.

Bereiding van de dressing

Mix de sojamelk, mosterd en kruiden met een staafmixer. Voeg tijdens het mixen langzaam de olie toe. Voeg azijn toe en mix nog even tot je een mooie emulsie hebt.

I love eco blog, Kookeetleef, Leetje Speybroeck, Gezond eten, gebeten door eten,

Dit heb je nodig voor vier personen

– 200g zwarte bonen (een nacht geweekt)
– 400g aardappelen beetgaar gekookt in dobbelsteentjes
– 1 avocado in dobbelsteentjes
– 1 pompelmoes geschild, ontveld in partjes
– ½ granaatappel
– peper en zout
– 1 el groentebouillon
– ½ cup olijfolie
– ½ citroensap
– 1 handvol versnipperde basilicum
– 1 pijpajuintje versnipperd
– 4 sneetjes oud brood
– 4 mooie ijsbergslabladeren (om te vullen)

Bereiding

Kook de bonen in voldoende water gaar samen met de bouillon. Meng met alle andere ingrediënten (behalve de ijsbergsla) in een kom. Snijd het brood in dobbelsteentjes en bak het in hete olijfolie met wat peper en zout en tot croutons. Meng voorzichtig onder de salade. Kruid af met peper en zout. Vul de bladeren met de sla. Klaar!

Herfst, kom maar af! Wij zijn er klaar voor!

Beelden en recepten via Kookeetleef

Print Friendly, PDF & Email


1 thought on “Herfstslaatjes van Kookeetleef”

  • Hoi Leentje, jouw rodekoolslaatje hebben we opgesmuld bij veggie vrienden in Zadar die daar een crème van een BB uitbaten. Het was heerlijk, complimentjes van iedereen!! Je ziet, je receptjes gaan de wereld rond 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.