Slow coffee by Koffie Kàn

Slow coffee by Koffie Kàn

Slow Coffee volgens Koffie Kàn: “Slow Coffee is trendy en wordt meestal gebruikt om te verwijzen naar een ‘trage’ manier van koffiezetten. Wij staan er als koffiebrander iets anders tegenover. Onze trage en ambachtelijke benadering van koffie gaat over de selectie van de koffieboon en het roosteren en verpakken ervan.”

I love eco blog, Koffie Kàn, slow coffee, familiebedrijf, koffie, koffiebonen

Hoe doen jullie dat juist?

Koffie Kàn: “Door als kleinschalig koffiebedrijf op mensenmaat te werken. We houden persoonlijk contact met onze klanten, zowel met de verdelers van de koffie als met de consumenten. Daarnaast ligt ons bedrijf in het centrum van Wenduine. Want het ambacht van koffiebranden hoort volgens ons middenin het dorpsleven thuis en niet in een industrieterrein.”

Wat is jullie relatie met de koffieboeren?

Koffie Kàn: “Onze Arabicakoffies zijn van een uitgelezen kwaliteit en zijn meestal enkel te vinden op kleine koffieplantages, waar de boer nog bijzonder veel zorg draagt voor zijn product. Waar de goede naam van zijn plantage en de constante kwaliteit die hij elk jaar aflevert borg staan voor zijn inkomen. Die planters krijgen ook méér dan de geldende marktprijs voor hun koffie, omdat de zekerheid in kwaliteit ook een waarde heeft. Zo bouwen ook wij mee aan productiemethoden die gezonde en goede voeding opleveren. Dwars tegen opgedreven en grootschalige massaproductie in. Én de kleine koffieboeren waar we geregeld mee handel drijven weten zich verzekerd van een verdiend inkomen. Elke oogst opnieuw.”

Hoe branden jullie koffie? 

Koffie Kàn: “Door het verwarmen van de groene koffieboon worden de natuurlijke suikers en oliën die zich in de koffie bevinden gekarameliseerd, vandaar de typische bruine kleur van gebrande koffie. Wij hebben een unieke technologie ontwikkeld, die het koffiebrand-proces volkomen beheerst, zodat de koffie aan een minimale temperatuur (onder 210°C) gebrand wordt. Deze zachte benadering van de koffieboon zorgt voor een perfect verteerbare koffie, want de suikers en de oliën zijn niet verbrand. Op deze manier blijven de Koffie Kàn-mélanges heerlijk zachtaardig. Onze koffie wordt bovendien luchtgekoeld, zonder toevoeging van water. Zo is elke boon bij ons puur natuur.”

Wat is er speciaal aan jullie verpakking?

Koffie Kàn: “De grote vijand van het koffie aroma is zuurstof. Het is dus belangrijk om de koffie zo snel mogelijk na het branden in een zuurstofvrije omgeving te krijgen. Dit is best complex omdat de boon na het branden zijn natuurlijke CO2 af geeft. Het ventieltje achteraan op het pakje Koffie Kàn laat de COvan de koffie slechts heel traag los en zorgt er voor dat onze koffie onmiddellijk na het branden in een goed afgesloten pakje zit. Zo blijft Koffie Kàn langer vers, zelfs als het pakje geopend is.”

I love eco blog, Koffie Kàn, slow coffee, familiebedrijf, koffie, koffiebonen

Welke milieuvriendelijke producten zitten er in jullie gamma?

Koffie Kàn: “In 2010 breidden we ons Biogamma uit: na de Bio, Bio Decaf en Crema Biopads is er nu Pachamama Bio. Met deze mélange steunen we Coffee Kids, een organisatie met projecten ten voordele van vrouwen en kinderen in koffieproducerende gebieden in Latijns-Amerika.”

Hoe verloopt jullie distributieproces?

Koffie Kàn: “We verdelen onze koffiemélanges uitsluitend via de gespecialiseerde kleinhandel in voeding: natuurvoedingswinkels, bakkerijen, de betere kruidenier, delicatessenzaken. Koffie Kàn stond mede aan de wieg van de natuurvoedingsbeweging in Vlaanderen (begin jaren 1970) en is sindsdien marktleider voor koffie in de natuurvoedingskleinhandel. We zijn ervan overtuigd dat een samenleving de kleinhandel nodig heeft voor de leefbaarheid van gemeenschappen en woonkernen. Indien alle verkoop van levensmiddelen in handen komt van de grootdistributie, zal enkel nog de laagste prijs van tel zijn en zullen waarachtige productkwaliteit en smaakverfijning verloren gaan.”

De geïnteresseerde koffiegenieter is trouwens altijd welkom in de bedrijfspanden van Koffie Kàn!

 

Beelden via Koffie Kàn

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.