Krachtvoer, een festival over eten

Krachtvoer, een festival over eten

Antwerpen is weer een Krachtig festival rijker! Op zaterdag 19 en zondag 20 oktober ben je welkom op Krachtvoer, een festival over eten van Alle Dagen Honger en Villanella.

Maak je klaar voor een bonte selectie documentaires, lezingen, tastings, diners, workshops en exposities!i love eco blog, krachtvoer, grond, een festival over eten, alle dagen honger, villanella

Vraag je je af wat de toekomst van de landbouw in België is? Ben je benieuwd naar de visie van avant-garde chefs en lokale ambachtslui? Wil je een blik ravioli volgen van fabriek tot winkelschap? Wil je een kijkje nemen in het stadse boerenleven van Detroit? Wil je weten welke rijkdom de maand oktober met zich meebrengt en hoe je die in je tuin of keuken krijgt? Of wil je gewoon je smaakpapillen activeren en koffie, chocolade, kaas of natuurwijn proeven?

Dan is Krachtvoer een must-do voor jou!

De dames van Alle Dagen Honger, Jo en Barbara, kijken er zelf alvast naar uit: “Wij zijn gek op goed brood maar vinden dat in ons land helaas bijna nergens. Enkele dagen geleden kregen we te horen dat één van de beste baksters in ons land, dat vinden wij toch, aanwezig zal zijn op Krachtvoer voor een lezing. De dame in kwestie bakt zuurdesembrood voor In De Wulf. Dus we voelen ons zeer vereerd!”

Waarom is Krachtvoer een must-do en voor wie is het festival bestemd?

Jo & Barbara: “KRACHTVOER is niet enkel bestemd voor hard core foodies maar voor iedereen die goesting heeft om na te denken over hoe eten in z’n bord terecht komt. Het is geen klassiek culinair festival met een parade aan chefs en een rist kookdemonstraties maar een festival geïnspireerd op het illustere MAD Food van Rene Redzeppi en het populaire Food Film Festival in Amsterdam. Het is de eerste keer dat zo’n alomvattend festival over food in België georganiseerd wordt, dus enkel daarom is het al een must!”

Is dit een bewustmakings-festival? Waarom?

Jo & Barbara: “Met het festival tonen we verschillende invalshoeken waar mensen zelf verder mee kunnen. Zoals we ook in onze brochure schrijven: mogelijk verlaat je Krachtvoer verwarder dan je toekwam. Maar we willen ook benadrukken dat eten plezierig is. Het is een zintuiglijke ervaring en verschaft genot. Het inspireert kunstenaars en filmmakers. We willen een festival op poten zetten dat energie geeft, goesting om iets te doen. Eigenlijk ligt Krachtvoer helemaal in het verlengde van onze blog Alle Dagen Honger.”

Waarom hebben jullie voor het thema Grond gekozen?

Jo & Barbara: “Met het thema Grond kunnen we de twee pijlers van ons festival verbinden: gastronomie + maatschappij. Zowel het gastronomische aspect van voedsel – smaak, proeven, genieten – als het maatschappelijke aspect – impact op ecologie, de industriële voedselproductie – zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en staan dus ook centraal in het festival. Je zal meer te weten komen over lokale vs globale voeding, kleinschalige vs industriële landbouw, over terroir, smaak en producten.”

Waar kijken jullie het meest naar uit?

Jo & Barbara: “Wij zijn onder meer heel benieuwd naar de lezingen. We hebben vier blokken van lezingen samengesteld, telkens rond 1 thema. Iedere spreker krijgt 15 minuten de tijd om zijn verhaal te vertellen over één van de centrale thema’s: grond, toekomst, inspiratie en vakmanschap. Telkens 4 mensen zullen een thema vanuit een andere invalshoek belichten. We zijn dus heel benieuwd hoe al deze mensen en verhalen met elkaar gaan interageren.”

Wat is jullie favoriete onderdeel van Krachtvoer? Waarom?

Jo & Barbara: “Alle onderdelen zijn apart de moeite, maar voor ons schuilt de magie toch vooral in de mix van alle elementen. Daar zijn we zelf erg blij mee, met hoe alles in elkaar past en hoe het zwaardere denkwerk wordt afgewisseld met luchtige (en lekkere) hapjes.”

Waarom hebben jullie Dorien Knockaert en Kobe Desramaults uitgenodigd? Wat gaan zij voor jullie doen?

Jo & Barbara: “We hebben Dorien en Kobe gevraagd om op te treden als gastcuratoren. Samen hebben we het festival inhoudelijk vorm gegeven. Dorien zal tijdens het festival ook de nagesprekken bij de films voor haar rekening nemen. Kobe geeft een lezing over zijn inspiratie en vertelt na de documentaire ‘The Initiated’ over hoe hij oude kooktechnieken implementeert in een hedendaagse topkeuken. Het was een godsgeschenk om met twee zo’n inspirerende mensen samen te werken. Wij zijn heel dankbaar dat ze hun schouders mee onder ons festival wilden zetten.”

Heb jij wel zin om je een weekend lang onder te dompelen in al dit lekkers? Dan hebben we goed nieuws want wij mogen 2 tickets weggeven (naar keuze voor zaterdag of zondag). Reageer op dit blogbericht en geef ons zo snel mogelijk het antwoord op deze vraag: Wat is de favoriete documentaire van Alle Dagen Honger? De twee lezers die als eerste het juiste antwoord geven, vallen in de prijzen!

 

Illustraties: Mayken Craenen

Print Friendly, PDF & Email


4 thoughts on “Krachtvoer, een festival over eten”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.