Hoe zou het met Wendy zijn?

Hoe zou het met Wendy zijn?

 

Hoe zou het met Steffi en Wendy zijn? Missen ze I Love Eco? Lezers van het eerste uur hebben samen met deze twee sterke vrouwen I Love Eco groot zien worden. Hier las je hoe het Steffi in Australië vergaat. Vandaag stellen we dezelfde vragen aan Wendy.

 

I Love Eco: Hoe gaat het met je?

 

Wendy: Alles goed met mij. Ik reis momenteel voor enkele maanden door Zuidoost-Azië, zoals ik twee jaar geleden ook al deed. Ik reis door heel wat landen en zie weer de mooiste dingen. Back to basics, dat is reizen in Azië is voor mij. Je leert het met minder te doen en je beseft hoeveel we eigenlijk hebben. Tijdens mijn reis in 2015 heb ik de fotoserie Faces of Asia gemaakt. De reeks toont portretten van mensen die me inspireren. Zij lijken een evenwicht te vinden tussen weinig bezitten (op materieel vlak) en gelukkig zijn. De begeleidende tekst op de postkaartjes van de expo beschrijft mijn gevoel.

 

 

Luxe is voor mij hier: warm water voor een douche, propere kleding die lekker fris ruikt, een hoofdkussen dat je geen rugpijn bezorgt, zachte lakens, airconditioning, kruidig en goedkoop eten dat smaakt (streetfood of van een lokaal eettentje), een comfortabele wc met een propere bril waarop je gewoon kan gaan zitten zonder je squats te moeten oefenen voor je dagelijkse boodschap, de natuur, de stilte en de tijd.

 

 

Reizen is in feite een voltijdse job, maar ik combineer het met freelance copywriten vanop afstand. Ik ben dus een digital nomad. Maar ik focus me op storytelling, want tijdens het reizen sprokkel ik verhalen van Aziatische locals. Die getuigenissen en foto’s komen binnenkort online op Local Stories. Intussen kun je me via Instagram volgen.

 

I Love Eco: Is jouw manier van ecologisch leven of leven met een groen brilletje veranderd door te reizen? In welke zin?

 

Wendy: Mijn ecobewust leven is niet veranderd door te reizen. Wel merk ik dat ecologie in Azië nog niet zo hard speelt. In de grote steden is er veel vervuiling door de uitlaatgassen van de auto’s, maar ik zie ook veel afval op straat en in de natuur, riool- en afvalwater dat in rivieren en in zee wordt geloosd, plastic zakjes in de supermarkten, veel plastic flessen…

 

De meer ontwikkelde landen zoals Maleisië en Singapore doen aan educatie van burgers over milieubeleid en –behoud. In die landen vind je veel vuilnisbakken op straat en advertenties om burgers aan te sporen samen aan een propere omgeving te werken, maar heel wat landen zijn zo ver nog niet.

De keerzijde is gelukkig dat de natuur hier prachtig en ongerept is. Mensen staan meer in contact met de natuur en met elkaar en ook ik voel me meer verbonden met de natuur als ik buiten de grote steden reis. Ook de samenleving is hier totaal anders dan in Europa. Omwille van de helaas nog steeds heersende armoede zijn mensen meer op elkaar aangewezen. De sociale structuur zorgt ervoor dat mensen echt samen-leven. Er heerst minder individualisme.

 

Ecobewust leven is op reis anders dan in België. Ik probeer zo veel mogelijk lokaal en low profile te reizen: overnachten in kleine guesthouses, eten bij de locals, mijn kledingstijl aanpassen aan de cultuur, transport met de lokale bus, slowboat, fiets, scooter. Ik probeer vliegtuigen te vermijden. Lokaal reizen heeft niet alleen een grote impact op je portemonnee, maar ook op de natuur. Bovendien dompel je jezelf door deze manier van reizen onder in de lokale cultuur. Je bent een reiziger in plaats van een toerist. Als reiziger kom je rechtstreeks in contact met de locals, hoor je hun verhalen, ben je getuige van hun leven. Deze ervaring maakt me rijker.

 

I Love Eco: Mis je I Love Eco?

 

Wendy: Ik ben er nog steeds fier op dat ik samen met Steffi een mooie en vaste community heb kunnen uitbouwen met I Love Eco. Het doet me plezier om te zien dat de community blijft en zelfs groeit. Ik mis het wel om hieraan mee te werken, maar voorlopig draag ik I Love Eco in mijn hart en vertrek ik vanuit mezelf om met kleine stapjes het verschil te maken.

 

I Love Eco: Als je nog één keer het woord kon nemen naar je ‘oude’ lezers toe, wat zou je hen dan willen vertellen?

 

Wendy: I Love Eco was en is voor mij meer dan enkel ecologisch leven. Het is een levenswijze waar ik voor honderd procent achter sta. I Love Eco is een langetermijnvisie voor onze samenleving.

 

Volg je hart in alles wat je doet. Vaak weet je hart het beter dan je verstand. Wees lief voor jezelf en voor je medemens. Zet die lichtgroene bril op en inspireer je omgeving. Als we allemaal een klein beetje liever, hartelijker en groener zijn, zal dit op termijn een grote impact hebben. Daar geloof ik rotsvast in en vertrek hiervoor alvast bij mezelf. Pay it forward!

Foto’s: Wendy Kegels voor I Love Eco

 

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.