I ♥ Eco & Druantia: DIY handcrème

I ♥ Eco & Druantia: DIY handcrème

I ♥ Eco slaat met Iris van Druantia de handen in elkaar voor een zalige DIY-reeks. Verwacht je elke maand aan een origineel receptje voor natuurcosmetica.

Wanneer het kouder wordt, kan je huid extra verzorging gebruiken. Een hydraterende handcrème mag dan zeker niet ontbreken. En vanaf nu kan je die gewoonweg zelf maken! Hou hierbij wel in het achterhoofd dat oefening kunst baart. Veel succes!

diy handcreme, Druantia, I love eco blog, natuurcosmetica, zelf maken

Verzorgende Handcrème met Kamille en Amandel

Amandelolie en cacaoboter dringen diep in de huid en beschermen en hydrateren onder alle omstandigheden. Het kamille-extract verzacht en kalmeert de huid.

Wat heb je nodig om deze handcrème te maken?

– een klein glazen kommetje of een vuurvaste glazen maatbeker van 100 ml
– een glazen kom of een vuurvaste glazen maatbeker van 250 ml
– een mini garde
– een crèmepotje van 40 ml (gesteriliseerd, uitgekookt of met alcohol schoongemaakt)
– een precisie weegschaaltje
– een maatcilinder van 25 ml
– een neteldoek (is een grof geweven doek die in de keuken gebruikt wordt als zeef)
– 2 kommetjes
– een waterkoker
– een thermometer (10-90°C)
– een kookplaat
– een kookpot

Met welke ingrediënten maak je de crème?

– 4 gram Cacaoboter
– 2,5 gram bijenwas
– 15 ml Amandelolie
– 50 gram gedroogde bloemetjes van echte Kamille
– 5 gram lamecrème
– 5 druppels etherische olie van echte Lavendel
– 1 capsule Vitamine E

Hoe maak je de handcrème?

Doe de gedroogde kamillebloemetjes in een kommetje en overgiet ze met net gekookt water. Dompel de kamillebloemen onder. Laat 20 minuten trekken.

Leg de neteldoek over het andere kommetje. Giet de kamille-brij voorzichtig in de neteldoek. Plooi de neteldoek dicht en knijp al het kamille-extract er uit.diy handcreme, Druantia, I love eco blog, natuurcosmetica, zelf maken

Zet het kleine glazen kommetje op de weegschaal. Giet er 22,5 gram kamille-extract in. Zet even opzij.

Zet een kookpot met warm water op het vuur. Doe de cacaoboter, de bijenwas, de amandelolie en de lamecrème in de grote glazen kom. Zet die in de kookpot (au bain-marie) en verwarm totdat alles gesmolten is. Laat de temperatuur niet hoger gaan dan 60°C. Zet je kookplaat lager of haal de pot even van de kookplaat af. Zachtjes roeren mag.

Plaats ondertussen ook het kamille-extract in de pot. Verwarm dit ook tot ongeveer 60°C.

Water verwarmt sneller dan olie, dus hou de thermometer goed in het oog. Wanneer beide substanties in de glazen kommen dezelfde temperatuur hebben, begint het cruciale punt van er een crème van te maken.

Haal beide kommen uit de au bain-marie. Giet het kamille-extract zeer traag in de kom met de gesmolten olie. Roer tegelijk stevig door. Wanneer al het kamille-extract met de olie is vermengd, zal je merken dat de crème witter en smeuïger wordt. Blijven doorroeren totdat je een iets dikkere substantie hebt als mayonaise.diy handcreme, Druantia, I love eco blog, natuurcosmetica, zelf maken

Stop met roeren. Meet de temperatuur. Als de crème 40°C of minder is, voeg je de etherische olie toe.

Snij de vitamine E capsule open en knijp de inhoud leeg in de crème. Zachtjes roeren en overscheppen in een potje. Het deksel er nog niet op vastschroeven. Leg het deksel er op en laat een kleine ruimte open zodat de crème verder kan afkoelen zonder te condenseren. Je kan dit makkelijk oplossen door een tandenstoker tussen het potje en het deksel te steken.

Van zodra de crème is afgekoeld mag het deksel er op.

Bewaren: 2 à 3 maanden in de koelkast

Opmerking: Crème maken is zowat het moeilijkste in DIY-cosmetica. Het is geen schande als je eerste, tweede, derde, vierde of zelfs vijfde crème niet lukt omdat de crème begint te schiften. Weeg zéér nauwkeurig de ingrediënten af, hou je aan de temperaturen en roer goed.

 

Alle gebruikte producten zijn ook te verkrijgen bij Druantia.

Beelden: I love eco

Print Friendly, PDF & Email


8 thoughts on “I ♥ Eco & Druantia: DIY handcrème”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.