I ♥ Ecotripping: Costa Rica, part 1

I ♥ Ecotripping: Costa Rica, part 1

Costa Rica, het land met een enorme hoeveelheid aan biodiversiteit en met een torenhoge belofte: als allereerste land klimaatneutraal worden in 2021. Tine en Evelien zijn hier dan ook op een missie: op hun eigen manier al ecotrippend willen ze het land doorkruisen op zoek naar ecologische verhalen, waarheden en onwaarheden. De manier waarop ze rondreizen? Als twee enthousiaste vrijwilligers leven ze hier en werken ze aan grote en kleinere ecologische projecten verspreid over het land  Daarnaast proberen ze ook alles mee te pikken wat te zien of horen valt op vlak van eco.

I-love-eco-blog_ecotripping_Costa-Rica_A

Het eerste project waar ze hun tanden in hebben gezet, is Villas Mastatal, een organische boerderij in Mastatal, een klein dorpje midden in het regenwoud. Het domein van 20 hectare bestaat voor de helft uit unspoilt regenwoud. Op de finca wordt er ook een plaats gegeven voor de koeien, kippen en het varken, Peperoni. Daarnaast vind je er een bonte mengeling aan fruit, groenten en planten: van brocolliplanten tot papayabomen, van bananenbladeren tot biodieselbomen.
I-love-eco-blog_ecotripping_costa-rica_3
De bedoeling van Javier en zijn gezinnetje is om van zijn boerderij een plaats te maken waar volop geëxperimenteerd kan worden met bouw- en andere technieken, zolang alles gebeurt met respect voor de natuur. Zo hebben vrijwilligers er de voorbije jaren voor gezorgd dat er een aquaponicssysteem en een hydroponicsinstallatie opgezet zijn. Met behulp van deze natuurlijke methodes en andere permacultuurprincipes proberen ze het groeiproces van groente – en fruitplanten te stimuleren zonder dat er ook maar een druppeltje pesticide gebruikt wordt.

I-love-eco-blog_ecotripping_costa-rica_2

“Wij maakten dan weer deel uit van het cobbuildingteam. Een natuurlijke bouwmethode waarmee we het nieuwe kippenhok vorm gegeven hebben. Aarde, zand, water, kokosnootvezels en als uitsmijter verse koeienstront zijn de ingrediënten van het bouwmengsel. Met rubberen laarzen dansten we in de modder tot het een egale, roodachtige kleur kreeg. Dat mengsel kneedden we tot kleine bakstenen waarmee dan een muur werd opgebouwd. Dichter bij de natuur kan er moeilijk gebouwd worden. Benieuwd of de tropische regenbuien geen spelbreker worden bij het droogproces…”

I-love-eco-blog_ecotripping_costa-rica_4

Zou dat nu het gevoel van Pura Vida zijn?

 

Fris je geheugen op en lees onze vorige blogberichten over wie deze twee grieten zijn en wat ze doen!

In afwachting van het vervolg van I ♥ Ecotripping kan je meer verhalen van hen lezen op hun blog!

 

 

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.