I ♥ Eco & Druantia: goddelijk geurend rozenwater

I ♥ Eco & Druantia: goddelijk geurend rozenwater
I ♥ Eco slaat met Iris van Druantia de handen in elkaar voor een zalige DIY-reeks. Verwacht je elke maand aan een origineel receptje voor natuurcosmetica.
Vier je op 11 mei Moederdag of wil je jezelf vieren? Zet jezelf dan in de bloemetjes met een boeketje in de vorm van goddelijk geurend rozenwater!
I love eco blog, Druantia, Diy, Rozenwater, moederdag, natuurlijk
Gedistilleerd rozenwater vitaliseert de huid op een milde manier. De zoet-bloemige geur van roos ontspant en harmoniseert lichaam en geest.
Welk materiaal heb je nodig?
– een grote kookpot met een gebogen (geen recht) deksel met een knop of klein handvat in het midden
– twee kommetjes, het ene wat groter dan het andere
– één of meerdere gesteriliseerde flesjes van 250 ml
– een afsluitbaar diepvrieszakje
– ovenwanten
Welke ingrediënten heb je nodig?
– water
– versgeplukte rozenblaadjes van (onbespoten) rozen uit de tuin
– ijsblokjes
– per 250 ml rozenwater het sap van 1 citroen of 50 druppels pompelmoespittenextract
Hoe maak je dit goddelijke geurtje?
Voorbereiding
Vul minstens 5 ijsblokjes-vormen of 5 kleine kommetjes met water en zet ze in de diepvries. Zoek een set kommetjes die perfect passen in de grote kookpot. Het is de bedoeling dat het grootste kommetje ondersteboven in de kookpot gezet wordt. Op de bodem van dit kommetje zet je een kleiner kommetje. Pak nu het deksel, draai het om en leg het op de kookpot (dus met het handvat naar beneden). Het deksel vormt zo een kuipje. Het handvat van het deksel moet exact boven het kleine kommetje hangen, maar mag het kommetje niet raken. Als het deksel niet meer perfect past of het deksel komt in aanraking met het kleine kommetje lukt de distillatie niet. Zoek in je keukenkasten totdat je de perfect match hebt gevonden. Als onderste kommetje kan je ook een ondertasje gebruiken (het bovenste kommetje mag de bovenkant van de kookpot niet raken).
Bereiding
Snij de rozen op een droge ochtend (na de ochtendnevel, ongeveer 3 uur na zonsopgang). Pluk de bloemblaadjes. De groene blaadjes en de bloemhoofdjes heb je niet nodig. Spoel ze vluchtig af om stof en insecten te verwijderen. Zet in de grote kookpot het grootste kommetje ondersteboven in het midden in de kookpot. Strooi de bloemblaadjes in een cirkel rond het omgedraaide potje. Zorg ervoor dat de rozenblaadjes niet hoger komen dan de bodem van het kommetje. Giet water over de rozenblaadjes. Druk de rozenblaadjes onder water. Zet het bovenste kommetje boven het andere kommetje. Zet het deksel omgekeerd op de kookpot. Zet het vuur aan op de hoogste stand. Neem het diepvrieszakje, vul het met ijsblokjes, sluit het zakje en leg het op het deksel. Blijf bij de kookpot staan totdat je het water hoort koken. Zet het vuur nu lager zodat het niet meer kookt. Doe je ovenwanten aan en hef het deksel een klein beetje omhoog. Als alles goed gaat, zie je nu de eerste druppels rozenwater in je bovenste kommetje vallen. Sluit het deksel en laat op het vuur staan. Check regelmatig of het water niet kookt. Als het ijs gesmolten is, vervang je het door nieuw ijs. Draai het vuur uit als je ijs op is, als het water in de kookpot verdampt is of als je bovenste kommetje vol is.
Proces
Het vuur verhit het water en de rozenblaadjes, waterdamp met de etherische olie van de rozenblaadjes stijgt op in de pot, komt in aanraking met het koude deksel, condenseert terug en druppelt langs het handvat van het deksel het kleine kommetje in. De vloeistof in het kleine kommetje is je rozenwater.
Afwerking
Giet de inhoud van het bovenste kommetje in de gesteriliseerde flesjes. Voeg het citroensap of het pompelmoespitextract toe. Sluit het flesje goed af.  Zijn de rozenblaadjes in de kookpot nog niet wit of bruin? Voeg nog wat water toe aan de kookpot en herhaal het hele proces voor nog meer rozenwater. Wel even nakijken of je nog genoeg ijs over hebt.
Weetjes: De kleur van je rozenwater is afhankelijk van het soort rozen dat je gebruikt hebt. Donkerrode en donkerroze rozen geven een rozig water. Roze rozen geven goudkleurig tot rozig water. Witte en lichtgekleurde rozen geven kleurloos water. De overgebleven vloeistof in de kookpot is rozenbloemblaadjesthee en perfect drinkbaar.
Bewaren: 1 maand, in de ijskast
Gebruik: als gezichtstonic, als parfum, in cake, in ijsjes, in het badwater en op het beddengoed

 

 

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.