Wat maak je met een groentepakket? #5

Wat maak je met een groentepakket? #5

In de zomer halen wij dagelijks onze verse groentjes uit onze moestuin. In de winter en vroege lente rust de grond van de moestuin uit en bestellen we wekelijks groentepakketten van de Voedselteams. In onze regio werken de Voedselteams samen met enkele Hartenboeren, die met respect voor mens, dier en plant hun waren produceren. Elke donderdag gaan wij langs het afhaalpunt in onze gemeente om daar een fruit- en groentepakket op te halen met onze eigen boodschappentas. Lekker, lokaal en met zo weinig mogelijk verpakkingen. Daar houden we van.

Elke week beslis ik op donderdagavond of vrijdag wat ik met de groenten ga klaarmaken. De groenten zijn de basis voor ons weekmenu. Bladgroenten verwerk ik snel, andere groenten kunnen wat blijven liggen. In tien berichten laat ik je tien weken lang mee kijken in mijn groentepakketten en wat ik ermee op tafel zet.

Vorige week zat er een pastinaak, enkele wortelen, twee paksois, een bakje champignons, een rode paprika en een bloemkool in het pakket. Ik verwerkte alles op zondagmorgen omdat ik een heel druk weekend had. Een overzicht!

Van de pastinaak, de wortelen en het wit van de paksoi maakte ik een ketel soep waarvan we drie dagen gegeten hebben. Zondagvoormiddag bakte ik ook een paar broden en omdat de oven toen toch aanstond, gebruikte ik de warmte om al de andere groenten te verwerken.

Champignons en paprika gingen op dezelfde manier de oven in: met een goede geut olijfolie, peper, zout en oregano. Het werden de groenten voor een lekkere pastasaus op dinsdagavond.

De bloemkool sneed ik in stukken en kruidde ik met gewoon én gerookt paprikapoeder voor een chicken wings-smaakje en -look. Het ging mee in een slaatje op een drukke werkdag, maar net zo goed tussen een lente-wrap op maandagavond. Voor die wrap plukte ik een slaatje van paardenbloem-, frambozen- en zuringblad, gemengd met vogelmuur, oregano, bieslook, citroenmelisse en munt uit de kruidentuin. De vinaigrette was een simpele mengeling van witte balsamico-azijn, een lepel rijststroop, peper en zout. Om je duimen en vingers van af te likken.

Het groen van de twee paksois werd met olijfolie, gewoon en gerookt paprikapoeder een heerlijk, pittige chips. Voor herhaling vatbaar!

Volgende week belooft het groentepakket nog meer lente op ons bord, want we verwachten rucola, peterselie en postelein.

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.