I ♥ ECO & HET STOFFENHUIS: een makkelijke bloes voor iedereen

I ♥ ECO & HET STOFFENHUIS: een makkelijke bloes voor iedereen

Een nieuwe samenwerking! Hoera! I Love Eco en Het Stoffenhuis slaan de handen in elkaar om jullie regelmatig te inspireren op DIY-vlak. Sincha Vandistel, de madame achter het Stoffenhuis, gaat voor ons aan de slag met laagdrempelige, gratis beschikbare patronen én eco-stofjes met GOTS-label  Als dat niet geweldig is. Ik vroeg Sincha voor deze samenwerking omdat ze jarenlange ervaring heeft in de stoffenwereld. Naast een fysieke winkel in het Limburgse Bree, heeft ze ook een webwinkel  Ze geeft regelmatig ook workshops en weet dus hoe je zo’n DIY aanpakt. Op haar blog vind je meer inspiratie. Het woord is aan Sincha!

Ik ben verliefd op stof en als dat stof dan ook nog een GOTS-label heeft, ben ik helemaal overtuigd.  Zo hebben wij al verschillende jaren de stoffen van het Belgische label: Froy&Dind in huis.  Een label met enkel GOTS-label en/of milieubewuste stoffen in hun gamma (hun 100% gerecycleerde polyester-stoffen zullen nooit een GOTS-label krijgen, maar zijn wel 100% milieuvriendelijk omdat het een recyclage-product is).

Een makkelijke bloes voor iedereen

Je kan wel over GOTS-label stofjes praten, maar wat maak je daar nu mee? Wie mij kent, weet dat het merendeel van mijn jurken zelfgemaakte creacties zijn en als ik er over nadenk, is meer dan 80% van mijn jurken gemaakt met een Froy&Dind-stofje.  Maar we gaan niet rennen voor we kunnen lopen, dus we beginnen met een basisbloesje dat iedereen met een naaimachine vlot in elkaar kan zetten (heb je een overlock dan is het nog sneller klaar 🙂 )

Ik heb gekozen voor dit patroon dat onlangs verscheen op de BERNINA-blog: het supersnelle shirt.  Dit patroon bestaat uit niet meer dan een voor -en achterpand en de boord voor de hals.

Het is een pdf-patroon.  Dit wil zeggen dat je het afprint vanop je pc.  Let op dat je print ‘op ware grootte’ zodat de afmetingen zeker behouden blijven.  Op het patroon staat een testvakje van 4 x 4cm.  Meet dit na het afprinten na.  Zo ben je zeker van de juiste maat.

Zoals je ziet is dit een zomer-variant met een korte mouw.   Ik wou graag een 3/4de mouw, dus deze heb ik er zelf bijgetekend door de lijnen van de mouw in dezelfde richting te verlengen tot de gewenste lengte.

Ook de hals heb ik wat verruimd en verdiept, maar ook dat is weer een eigen keuze. Als je je patroon klaar hebt (aangepast zoals jij het zelf wil), kan je het uitknippen en op het stof leggen.  Bij dit patroon zijn de naadwaarden (de extra ruimte die je nodig hebt om straks je stof aan elkaar te zetten 🙂 ) inbegrepen.

Zowel je voorpand als je achterpand liggen tegen een stofvouw.  Dit wil zeggen dat ik mijn patroondelen onder elkaar heb gelegd – telkens tegen de stofvouw aan.  Maak je een shirt zonder lange mouwen, kan het zijn dat je je patroondelen er naast elkaar uit krijgt.  In dat geval moet je je stof zo hervouwen zodat je 2 stofvouwen krijgt.  Een links en een rechts, met de zelfkanten van het stof naar binnen geplooid.

Vanaf nu gaat het snel.  Je legt beide uitgeknipte delen stof (voor -en achterpand) op elkaar met de goede (rechtse) kant van het stof naar binnen en speld de schouder -en zijnaden aan elkaar.

Je naait (of lockt) deze elkaar.  Als je een gewone naaimachine gebruikt let je er even op je stretch-naalden gebruikt en een stretch-steek.  Op mijn BERNINA is dat steek nr. 11 – de stretch-steek.

Ik zelf heb mijn shirt met de overlock in elkaar gezet.  Omdat dit een heel rekbaar stofje is, heb ik gekozen om met 2 gewone klossen overlockgaren te werken (Serafil) en 2 klossen Seraflock.  Dit mousse-garen zie je ook veel in sport -en badkleding is extra rekbaar.  Ik gebruik dit garen ook bijna altijd voor de shirts van mijn kids.  Dit krijgen ze niet kapot getrokken (tenzij misschien op een namiddagje scouts 🙂 ).

Daarna komt het moeilijkste gedeelte (en dan nog 🙂 ) … de halsboord aanzetten.  Als je de halslijn van het patroon volgt, kan je gewoon het patroondeel van de halsboord volgen.  Anders meet je de omtrek van je halsgat na en tel ongeveer 75% a 80% van deze omtrek om te weten welke lengte halsboord moet hebben.  Je neemt altijd een boord die kleiner is dan het gat.  Zo voorkom je dat je halsgat gaat uitleuren en zorg je ervoor dat je boord mooi plat tegen je hals valt.  Dit geldt voor alle soorten boorden die je ooit gaat aanzetten: halsboorden, mouwboorden, tailleboorden ….

Je vouwt je halsboord dubbel en verdeelt deze in 4 gelijke delen.  Je verdeelt de boord over je halslijn en speld (of clipt) hem vast.  Daarna naai/lock je de halsboord vast op je halslijn.  Hierbij trek je je halslijn wat uit zodat je de boord mooi plat kan aanzetten.

Het stofje dat ik gebruikt is een heel fijn breisel.  Dit heeft helaas tot gevolg dat het de neiging heeft om wat uit te leuren.  Dit kan je oplossen door eerst wat vormband te strijken tegen je uitgeknipte halslijn en (bij het gebruik van een overlock) het differentieel transport op 1.5 te zetten.

Daarna moet je enkel je armsgaten en onderkant omzomen en je truitje is klaar !!

Veel succes 🙂

Patroon: een supersnel shirt van de BERNINA-Blog

Stof: Jacquard 2-thread van Froy&Dind – GOTS Label

www.hetstoffenhuis.be

Print Friendly, PDF & Email


1 thought on “I ♥ ECO & HET STOFFENHUIS: een makkelijke bloes voor iedereen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.