Oude T-shirt = trendy decoratie

Oude T-shirt = trendy decoratie

Vorige week hebben we je al laten zien welke trendy accessoires je kan maken met een versleten T-shirt. Dus dank die oude T-shirts niet af. Je hebt nu een reden om je lievelingsshirt, waar je maar geen afstand van kan doen, te blijven koesteren. Want er bestaan ook tal van decoratie-ideetjes voor die oude mormels.

Je kan er bijvoorbeeld een eigen kussen mee maken! Check de prachtige blog van Vanessa Christenson!

Wat heb je hiervoor nodig? 1 meter T-shirtstof en twee even grote katoenen lapjes in ongeveer dezelfde kleur als je T-shirtstof.

Begin met de T-shirtstof te verknippen tot lange reepjes die je dan weer verknipt tot korte rechthoekjes. Leg de rechthoekjes in een doorlopende lijn op een katoenen lapje en naai ze in het midden vast (handig met een naaimachine). Herhaal dit tot het katoenen lapje volledig bedekt is met de rechthoekjes. Naai nu het andere katoenen lapje aan drie zijden vast aan het met reepjes bedekte katoenen lapje. Prop het kussen eerst vol met vulling voor je de laatste zijde vastnaait. Et voilà, je eigen kussen!

Als je aan de hand van ons vorig berichtje garen hebt gemaakt van je versleten lievelingsshirt, dan kan je met dit patroon aan de slag om een gepersonaliseerde poef te haken. Te koop bij Etsy.

Hou je wel van een uitdaging? Dan kan je met je garen (misschien beter van een versleten laken of gewoon met een doodnormale bol garen) zelfs een matje weven.

Eerst moet je natuurlijk zelf een weefmachine maken, tenzij je onder je bed nog zo’n ambachtsding hebt liggen.

Wat heb je hiervoor nodig? Twee lange, stevige planken, een heleboel spijkers, een hamer (en een hoge pijngrens voor als je ernaast klopt).

Klop de spijkers op een rechte lijn en telkens even ver van elkaar, in het midden van de twee planken. Maak het weven voor jezelf handiger door te spijkers er schuin in te kloppen, zodat de spijkers in de linkse plank naar links hellen en de spijkers in de rechtse plank naar rechts. Het aantal spijkers bepaalt de breedte van je mat en de afstand tussen de twee planken de lengte. Zorg dat de planken onbeweeglijk blijven liggen, door ze bijvoorbeeld vast te zetten met bakstenen.

Ok, nu aan het weven! Je hebt kettingdraden en inslagdraden. In het voorbeeldje zijn de kettingdraden wit en de inslagdraden groen.

De kettingdraden vormen de basis. Knoop de witte draad vast aan de meest linkse of de meest rechtse spijker. Trek de draad naar dezelfde spijker aan de overkant en draai de draad rond de spijker. Kom nu terug naar de overkant en draai de draad rond de volgende spijker. Herhaal dit tot het einde en knoop de draad vast aan de laatste spijker.

De inslagdraden zorgen voor de vulling. Deze draden lopen dus loodrecht op de kettingdraden. Hou ongeveer vijf centimeter vrij naast de balk en begin te weven: je moet de groene draad dus afwisselend over en onder de witte draad weven. Als je aan de onderste witte draad bent, weef je gewoon terug naar boven. Herhaal dit totdat alle draden gevuld zijn.

Zorg er voor dat je de geweven draden regelmatig met je vlakke hand mooi tegen elkaar schuift. Op het einde zal je je bol garen niet meer onder de draden door krijgen omdat alles normaalgezien strak geweven is. Knip gewoon het garen af dat je nog nodig hebt. Hou op het einde van het weefproces aan de andere kant ook nog een vijftal centimeter vrij. Knip de witte draden af de spijkers en knoop ze per twee vast. Aan iedere kant heb je één koppel draden dat uit een witte en groene draad bestaat.

Wat een werk, maar het loont de moeite!

Geen zin om handenarbeid te leveren? Kies dan stiekem voor een handgemaakte (door andere handen dan de jouwe natuurlijk) gehaakte poef bij Etsy, of voor een gevlochten mat uit biologisch katoen.

Je huis zal er als nieuw uitzien! Succes!

 

Print Friendly, PDF & Email


1 thought on “Oude T-shirt = trendy decoratie”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.