Review: Bullet Journal – de handleiding

Review: Bullet Journal – de handleiding

Organiseer je leven en breng structuur in de chaos. Met die twee trefzinnen trok ‘Bullet Journal – de handleiding’ mijn aandacht. Ik geef het toe: ik heb structuur nodig in mijn leven. Want naast I Love Eco werk ik nog vier dagen per week voor Velt, geef ik workshops ecologisch koken en vormingssessies voor ChildFocus, begeleid ik vijf leesgroepen en doe ik nog wat freelance copywritersopdrachten. En oh ja, ik heb ook nog een huis, een (gelukkig geweldig georganiseerde) man, twee kinderen, een hond, drie kippen en een moestuin. Heel normaal als je je nu de vraag stelt: hoe doet die dat? Ik vraag het me ook soms af.

Nood aan een manier om alles gestructureerd te krijgen? Ja, heel hard. Pascal en ik delen gelukkig een online agenda met verschillende kleurtjes, zodat we weten wie wanneer thuis is en wie wanneer voor de kinderen zorgt. Op witte momenten zijn we trouwens gewoon allemaal samen thuis. Dat gebeurt gelukkig ook nog wel eens. Maar voor mijn werkgerelateerde to do-lijstjes viel ik altijd terug op schriftjes. Ik heb meer schriftjes dan ik ooit in mijn leven vol geschreven ga krijgen. Maar ze missen elke structuur. En als ik mijn huidig schriftje met to do-lijstjes vergeet, ben ik verloren.

Over Bullet Journaling had ik wel al eens gelezen, maar het leek me alleen maar meer tijd te kosten. En ik kan niet zo mooi schrijven en al helemaal niet mooi tekenen. Een boekje waarin ik mijn to do-lijstjes alleen maar mooi zou verpakken, zou mijn chronisch gebrek alleen maar erger maken, dacht ik zo.

Maar! Kelly Deriemaeker to the rescue. Er blijken nog zo druk bezette vrouwen te bestaan. Oef! En als zij het kunnen om alles georganiseerd te krijgen, moet mij dat ook lukken, toch? Veel van de werksituatie van Kelly is herkenbaar en ik leerde al veel van haar blogboek, dus durfde ik ook deze handleiding een kans te geven. Ik besloot meteen op 12 juni – de verjaardag van mijn jongste zoon – te starten met dat organiseren van mijn nieuwe – chaosvrije – leven.

De opbouw

Ik kreeg van uitgeverij Horizon een handleiding en een bullet journal. Dat wil zeggen: een quasi leeg schriftje met puntjes (in het groen) en een handleiding over wat je met die puntjes moet doen (in het blauw). Heerlijk, want zo kon ik meteen aan de slag gaan. De handleiding bestaat uit zes hoofdstukken:

  1. Hoe een bullet journal jouw leven kan vergemakkelijken
  2. De modules
  3. Wat houd je bij?
  4. Creatief aan de slag met een bullet journal
  5. Hacks, trucjes en meer
  6. Verklarende woordenlijst

Mijn twee favorieten: hoe een bullet journal jouw leven kan veranderen, omdat het zo herkenbaar was en creatief aan de slag omdat het me uitdaagde om echt verder te gaan dan gewone to do-lijstjes.

Getest

Ik ben nu ongeveer een maand aan de slag met Bullet Journaling en ik moet het toegeven: het maakt mijn leven gemakkelijker. Ik heb een structuur gevonden waarop ik mijn Bullet Journal werkbaar vind. Vooraan heb ik maandoverzichten van de Zsazsalmanak geplakt omdat die ook op onze koelkast hangen. Die overzichten zijn vooral voor onze kinderen belangrijk, want er staat op wanneer ik in Antwerpen werk en wie hen van school komt halen. Speciale kleurcodes maken duidelijk wanneer ik er ’s avonds ben en wanneer niet. Victor houdt ervan om elke avond een kruisje door de dag te zetten en de maand zo te zien voorbijspurten (want wat vliegt die tijd!).

Na de maandoverzichten voor de opvang van de kinderen heb ik maandoverzichten voor I Love Eco. Daarna komen de dagelijkste lijsten. Kelly raadt aan om ook nog met weekoverzichten te werken, maar dat doe ik niet altijd. Ik heb wel in de drukke maand juni overzichten gemaakt van taken die ik in de zomer moet opnemen als het wat rustiger wordt. Uit die overzichten pik ik elke dag op het werk een aantal taken waarop ik me toeleg. Een dagoverzicht wordt dan één pagina met drie blokken:

  1. afspraken of vaste blokken van taken
  2. vergeet-me-nietjes
  3. tussendoortjes of kribbelkrabbelplaatsen voor notities tijdens telefoons, overlegmomenten of andere dingen die ik dezelfde dag nog kan afwerken

In de handleiding staan concrete tips over hoe je een legende kan maken voor jezelf: taken die je vandaag uitvoert, taken die je afgerond hebt, taken die je doorschuift. Op die manier maak ik elke maandag een nieuwe lijst met taken die niet afgerond waren en ik dus handig herken als een vierkantje met een pijltje in.

Op het einde van het boekje heb ik twee concrete beweegdoelen visueel gemaakt: 100 km lopen en 1000 km fietsen. Daar schrijf ik elke keer de datum in als ik 5 km ben gaan lopen (nog veel werk aan) en als ik met de fiets naar Hasselt station reed (50 km – die schiet goed op). Ik maakte er ook nog een lijstje van boekencovers die ik de voorbije maanden fotografeerde omdat ik ze nog wil lezen.

Nog even over die vaste blokken van taken. Daar helpt de Tide-app bij mij. Dat is een app gebaseerd op het pomodoro-principe dat je een vaste concentratieboog hebt van 20 of 25 minuten waarin je je op één taak concentreert en niet gaat proberen multitasken. Giga-productieve dagen probeer ik te verdelen in tien of vijftien tide-blokken waarin ik supergeconcentreerd focus op één taak. Die schrijf ik dan als taak in mijn dagplanning en op die manier zie ik ze mooi vorderen. De Tide-app op mijn telefoon geeft me een rustig kabbelend watertje of regenwoud-geluid zolang ik me focus op de taak en als na 20 minuten mijn concentratieboog tot z’n einde komt, hoor ik een kleine ‘ping’. Voor mij ideaal om me niet constant te laten afleiden door mails, berichtjes, of social media.

Conclusie

De handleiding Bullet Journal én het bijhorende Bullet Journal zijn voor mij echte aanraders. Geschreven door een druk bezette, jonge vrouw die haar beste tips weggeeft: dat werkt voor mij. En eerlijk: ook in het lijstjes maken en overzichten tekenen en hier en daar eens een mooi kadertje of hand lettering-poging vraagt tijd. Maar als je daarna efficiënter en gestructureerder kan werken, haal je die tijd er in no time weer uit. Dus ja, ik ben fan. En ik hoop dat ik nog heel wat van die fantastische bullet journals kan vol kribbelen, want dat wil zeggen dat ik dat gestructureerdere leven volhoud.

Bullet Journal – de handleiding kost 17,50, het bullet journal zelf 9,90 en kun je hier bestellen.

Print Friendly, PDF & Email


2 thoughts on “Review: Bullet Journal – de handleiding”

  • Een tijdje geleden hoorde ik hiervan op de radio. Toen dacht ik nog even ” dit is iets voor Barbara “, en kijk blijkbaar klopt het. Toch is af en toe stoppen en vijf minuten niks doen ook hulp in de chaos.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.