Een weekend genieten in een natuurhuisje

Een weekend genieten in een natuurhuisje

Een natuurhuisje is niet zomaar een slaapplaats: het is een manier van vakantievieren. Da’s nogal een statement, maar wel de filosofie achter de site natuurhuisje.be (of natuurhuisje.nl uiteraard). Wij mochten van Natuurhuisje een weekend eropuit trekken en kwamen terecht in de Belgische Eifel, op een boogscheut van de Duitse grens bij de Nederlands sprekende Geert en Gudrun, van natuurhuisje ‘Krachtpunt’.

I Love Eco en Natuurhuisjes, da’s een goede match. Want als je je steentje wil bijdragen aan een beter milieu, ga je dichtbij op vakantie, zonder vliegtuigreizen of lange verplaatsingen. In een vakantiehuisje dat ver weg is van de drukte en je weer in contact brengt met de natuur. Als dat huisje dan ook nog eens duurzaam verbouwd is en de eigenaars zoveel mogelijk zelfvoorzienend proberen te leven op het ritme van de natuur en de seizoenen, ben ik helemaal verkocht. En dat was net wat we bij dit natuurhuisje vonden.

Krachtpunt ligt in een rustig dorpje in de Duits sprekende gemeente Amel. Toevallig is Herresbach het dorp waar ik met mijn ouders als kind quasi elke zomer twee weken bouwvakantie doorbracht. Ik wist dus een beetje wat ik kon verwachten, maar als 36-jarige kijk je anders naar rust en stilte dan als 14-jarige puber. De eerste avond was dus vooral een herbeleven vol ‘oh’s’ en ‘ah’s’, want in dit dorp lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Meer dan een handvol huizen zijn er niet bijgekomen en de stilte is bij momenten oorverdovend.

Geert en Gudrun verhuisden bijna tien jaar geleden naar Herresbach, op zoek naar rust en stilte in hun leven. Ze kochten een huis met twee vakantiehuizen eraan en een mooi lapje grond errond. Sindsdien werkten ze elke dag van ’s morgens tot ’s avonds om op hun droomplek zoveel mogelijk zelfvoorzienend te leven en dit te delen met hun gasten. Het resultaat is een stilteplek waar je thuiskomt tussen de bomen, de weiden, de moestuin, de ezels en de rust.

Wij verbleven in het huisje ‘De buizerd’ met onze twee kinderen. Het huisje heeft twee slaapkamers voor twee personen en een ouderwetse bedstee,  waar onze Victor meteen weg van was. Het is een klein inham naast de trap, net groot genoeg voor een matras, maar het geeft blijkbaar een erg knus gevoel, want Victor sliep er heerlijk.

De keuken is ruim en gerieflijk ingericht. Ik bereidde er zonder moeite de slaatjes voor bij een (veggie) bbq. Als het koud is kun je gezellig binnen zitten, maar vlak aan de keuken is er ook een heerlijk terras in de zon. Ben je met meer dan vijf? Dan kun je de loft bij huren: een gigantisch grote slaapkamer boven het huisje voor nog eens twee extra personen die met jou het sanitair en de keuken delen. Het sanitair verdient ook nog een complimentje, want de inloopdouche werd fantastisch mooi gerenoveerd en zelfs in het oude toilet kun je de watertoevoer stoppen door een keer extra op het knopje te drukken. Hier wordt niets verspild!

Twintig jaar geleden vond ik Herresbach saai, nu vond ik het een zalige plek om een weekend uit te rusten. Ik had er gerust nog wat langer kunnen blijven. Gudrun en Geert maakten een bezoekersmap met alles wat je als bezoeker wil weten. Waar is de dichtstbijzijnde bakker, biosupermarkt, dokter? Wat zijn leuke daguitstapjes? Maar ook: leuke avondwandelingen die niet meer dan 1,5 uur in beslag nemen of uitgekiende wandelingen tussen de 5 en de 15 km met een scan uit een stafkaart, vergezeld van duidelijke instructies van hoe je moet stappen. De bezoekersmap is een échte meerwaarde. Zo ontdekten wij een heerlijk meer op een half uurtje rijden van Herresbach, in Wascheid, net over de Duitse grens.

Maar dé sterren van het weekend, waren Sanne en Lotte, de twee ezels van Krachtpunt. Ze hadden een beetje last van hun hormonen en waren daarom zo koppig als een ezel, maar onze zonen hebben van hun genoten. Elk vrij moment gingen ze naar Geert om te vragen of ze mochten helpen borstelen. En op zaterdagavond ging Geert met ons, Sanne en Lotte, een wandeling maken in het bos. Onze jongens mochten hun vasthouden en hun neusjes blonken van trots.

 

De filosofie dat natuurhuisjes een manier van vakantievieren zijn, kunnen wij na dit weekend nog meer toejuichen. Een weekend of week in de stilte van de natuur: wij kunnen het iedereen aanraden!

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.