Zelf een kledingruil organiseren

Kledingruil Organiseren

Zelf een kledingruil organiseren

Kleding ruilen is een fantastische manier om aan nieuwe kleren te komen. Je kunt  gemakkelijk zelf een kledingruil organiseren met vriendinnen. Bij deze kledingruil werd ik door mijn zusje uitgenodigd die weer iemand kende die er eentje organiseerde. Lekker via via dus. Ik heb al eerder gemerkt dat het met kledingruilen niet uitmaakt of je iedereen kent. Het is altijd gezellig! En omdat het heerlijk weer was, ruilden we in het park! Het was BYO (Bring Your Own) dus iedereen nam wat lekkers mee voor de picknick. De meiden hadden zelfs een partytent mee die tot pashok werd omgetoverd. De mensen in het park zullen wel gedacht hebben…

Zelf een kledingruil organiseren

Voordelen van een kledingruil

Ik zie talloze voordelen van kledingruilen. Ten eerste, je krijgt gratis nieuwe kleren, hoe fantastisch is dat? Eigenlijk zou dat idee alleen al voldoende moeten zijn om vaak kleren te ruilen met vriendinnen of om naar een kledingruil event te gaan. Maar er zijn er nog meer fijne voordelen. Zo ruim je bijvoorbeeld je kledingkast weer op. Dat kledingstuk waarvan je al jaren over twijfelt, doe je eindelijk de deur uit. Ik kan uit ervaring zeggen: dat lucht op! Ik heb echt nog geen 1 keer spijt gehad van iets dat ik weg deed. En ik heb over sommige kledingstukken echt heul hard getwijfeld… 

Milieu en arbeidsomstandigheden

Behalve dat kledingruilen scheelt in je portemonnee, kan ik je nog meer voordelen noemen. Er worden meestal nog al wat grondstoffen gebruikt voor nieuwe kleren. Zoals bijvoorbeeld het verbruik van water tijdens het verbouwen van katoen. Maar ook heb je bij het maken van nieuwe kleding vaak bestrijdingsmiddelen en chemicaliën voor verf nodig. Met tweedehands kleding hoef je daar dus niet over in te zitten. Omdat de kleren die je na een kledingruil mee naar huis neemt al bestaan, weet je zeker dat er niemand slecht behandeld wordt voor het maken van jouw nieuwe kleren. Tot slot worden de kledingstukken niet de hele wereld over gevlogen want ze zijn gewoon al in Nederland. En dan wil ik wedden dat ik nog een paar voordelen ben vergeten.

Zelf een kledingruil organiseren

Hoe kan je zelf een kledingruil organiseren?

Stel dat ik je overtuigd heb, hoe organiseer je dan een kledingruil? Ik ben er op een aantal geweest en het verloopt altijd anders. Maar er zijn wel een paar gemene delers te noemen. Ten eerste nodig je  natuurlijk een paar gezellige mensen uit. Eigenlijk maakt het niet veel uit welke maat iedereen heeft. Iemand met maat 38 kan thuis een broek hebben liggen van maat 36 die steeds weer te klein blijkt (nee echt, je krijgt hem ook niet morgen dicht, die knoop ;-). Natuurlijk neemt iedereen een paar leuke kledingstukken mee die schoon en heel zijn. Een goede richtlijn is iets van drie tot acht kledingstukken. Mocht je nu in je kast kijken en er achter komen dat je wel 30 dingen hebt liggen die je nooit draagt, dan is het misschien een idee om je inkoopbeleid eens onder de loep te nemen.

Eenmaal op de kledingruil zorg je dat iedereen de kans krijgt om de kleding te passen en te bekijken. Dat is heel leuk: het ene kledingstuk staat iemand belachelijk waar iedereen om moet lachen maar het volgende blijkt een onverwachte hit te zijn. Er wordt altijd gezegd dat vrouwen onderling zo gemeen zijn naar elkaar maar ik merk daar niets van. Op een kledingruil is iedereen complimenteus naar elkaar!

Zelf een kledingruil organiseren

Het beslissende moment

Dan komt na een poosje het spannende gedeelte: hoe ga je de spullen verdelen? Op de 1 of andere manier gaat dat altijd wel goed. Je kunt proberen bepaalde regels te hanteren. Maar uiteindelijk doet iedereen maar wat. Op deze kledingruil namen we gewoon mee wat ons mooi stond. We maakten stapeltjes en over sommige dingen werd even overlegd. Uiteindelijk ging iedereen tevreden naar huis met een dikke stapel nieuwe spullen. Het is trouwens handig om van te voren af te spreken wat er met de kleding gebeurt die overblijft. Je kunt overwegen om de spullen die niemand meer wil naar de textielcontainer van stichting Humana te brengen. Of misschien heeft iemand zin de rest te verkopen met Koningsdag of in de IJhallen? Zorg wel dat de gastvrouw niet met de troep blijft zitten tenzij zo afgesproken.

Misruil?

En dan heb je dus voor nop nieuwe kleren! Wiehoei! Ik heb tot nu toe altijd een paar enorme hits gehad en ook wel elke keer een “misruil”. Maar die spullen zet ik mooi bij de volgende ruil weer in! Sommige mensen zeggen trouwens niet van tweedehands kleding te houden. Ik snap dat niet zo dus voor hen 1 afsluitende gedachte: je slaapt toch ook gewoon in een hotel en gebruikt daar de handdoeken? Wie dacht dat er voor jou al die spullen hebben gebruikt? Ha, nou je begrijpt wel, I love second hand!

Zelf een kledingruil organiseren

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email


1 thought on “Zelf een kledingruil organiseren”

  • Op het einde van deze maand organiseren wij een themadag op onze school. Deze themadag handeld over het hergebruik van kledij. Hiervoor zouden wij graag en spreker uitnodigen. Misschien is dit iets voor jullie.

    Mvg

    Bart

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.