DIY: zelf een vlaggenlijn maken

DIY: zelf een vlaggenlijn maken

Morgen wordt onze oudste zoon al twaalf jaar. Hij is een weekendje weg met zijn peter en het zat in mijn hoofd dat ik het huis zou versieren tegen dat hij terug thuis komt. Gisteren zocht ik tevergeefs de versierspullen; ik vond zelfs geen ballon. De vlaggenlijn in plastic blijkt een zomerwindje vorig jaar niet overleefd te hebben. Zucht. Maar wacht! Restjes stof vond ik wel nog massaal op zolder. Dus als de wiedeweerga naar mijn zus – waar onze naaimachine stond – en aan het knippen. En het is gelukt: een duurzame vlaggenlijn (die stuk waait in een zomerwindje) gemaakt van restjes stof hangt te pronken in keuken en living.

DIY vlaggenlijn
De vlaggenlijn in onze keuken.

Hoe pakte ik het aan? Ik maakte een stappenplan in mijn hoofd en terwijl ik aan het knippen was, dacht ik: ik maak er straks een blogpost van. Want misschien krijg jij nu ook wel zin om met restjes stof iets te gaan maken in plaats van ze stof te laten vreten op zolder. En laat je zo iets in de winkel wat je eigenlijk zelf kunt maken. Ik ga er wel al even bij vertellen dat handige DIY’ers onder jullie wellicht een nog handigere manier kennen om zo’n vlaggenlijn te maken; ik heb niet de intentie de allergemakkelijkste versie uit te vinden. Maar deze vlaggenlijn is een no-waste-lijn, want allemaal gemaakt van restjes materialen die ik nog op zolder had liggen.

DIY vlaggenlijn
Je kunt echt alle motiefjes door elkaar gebruiken!

Wat heb je nodig?

 • restjes stof: het is handig als je die stukjes stof in repen kan knippen van 20 cm hoog. Hoe meer zulke repen, hoe minder puzzelwerk je zult hebben om de vlagjes te knippen,
 • stikzijde,
 • een stukje karton,
 • een naaimachine, strijkplank en strijkijzer,
 • ik vond nog kleeflint op zolder en dat maakte het aanzienlijk gemakkelijker; het zou perfect zonder kunnen, dan gebruik je gewoon speldjes.

 

Hoe ging ik te werk?

 1. Maak je sjabloon voor de driehoekjes. Ik sneed uit een oude doos karton een driehoekje met een basis van 19,5 cm een een hoogte van 20 cm, omdat die 20 cm de kleinste gemene hoogte was van de stukjes stof die ik vond. Het mag ook 25 cm zijn als jij grotere stukjes stof hebt.

  DIY vlaggenlijn
  Het driehoekje dat mijn sjabloon werd.
 2. Knip lange repen van 20 cm van je restjes stof. Leg er je kartonnen driehoek op en teken met pen op de achterkant van je stof. Het handige aan driehoekjes is dat je nu meteen dubbel zoveel driehoekjes hebt, want alle stukken stof die eruit vallen, zijn ook weer identieke driehoekjes.
 3. Leg je driehokjes rechts op rechts, d.w.z. bedrukte stof tegen bedrukte stof met de basis altijd naar dezelfde kant klaar aan je naaimachine. Ik stikte in visjes (zo noemde mijn mama de zigzag-stand van de naaimachine toen ik leerde stikken) alleen de zijden van de driehoek, niet de basis. Die verstop je straks onder het lint en hoef je dus niet aan mekaar te stikken.
 4. Draai de driehoekjes nu terug naar de goede kant. Het puntje wil nog al eens wat tegenwerken, maar met de punt van een schaar kun je dat eenvoudig oplossen. Strijk de driehoekjes goed plat.

  DIY vlaggenlijn
  De driehoekjes rechts gedraaid en platgestreken.
 5. Voor het lint kun je biais-lint gebruiken als je dat in huis hebt. Bij mijn was dat niet het geval, dus nam ik het meest effen restje stof dat ik vond (toevallig mooi, diep rood) en daar knipte ik lange lijnen van van ongeveer 3 à 4 cm breed. Ik nam gemakkelijkheidshalve de breedte van een lat; zo was ik zeker dat ik evenwijdig bleef. Strijk het lint eerst gewoon dubbel en dan nog een keer van de zijkant naar de basis. Zo hoef je die repen ook niet te zigzaggen met je naaimachine, want de zijkanten van het stof, die mogelijkerwijs zouden rafelen, zitten zo verstopt.
  DIY vlaggenlijn
  Stap 1 van het lint: de lange repen dubbel strijken.

  DIY vlaggenlijn
  Stap 2 van het lint: beide zijden naar het midden strijken.
 6. Dan begint het echt aan mekaar maken. Ik liet aan beide kanten een speling van 30 cm die handig is om je vlaggenlijn ergens aan vast te binden. En hier was het handig dat ik nog kleeflint in huis had dat net tussen mijn lintje paste. Het lintje lag open op mijn strijkplank en om de tien centimeter kleefde ik er een vlaggetje tussen door mijn lintje erom te plooien en te strijken met kleeflint. Ik liet ongeveer 10 cm tussen elk vlaggetje.

  DIY vlaggenlijn
  Laatste stap: verstevigen
 7. Omdat het kleeflint niet meer 100% leek en ik verschillende diktes van stof combineerde, speelde ik op zeker door nog een keer met de naaimachine na te stikken. Dat leek me een stevigere optie dan enkel kleeflint te gebruiken. Dit is misschien niet nodig als je enkel met dunne, fijne stofjes en kleeflint van onberispelijke kwaliteit werkt. Maar ik zou deze vlaggenlijn graag nog tien jaar gebruiken, dus leek me dit wel nodig.

Oef, deadline gehaald, want de lijn hangt op en zoonlief is nog niet gearriveerd. En dan nu aan de aperitief beginnen!

Oh, als je nog inspiratie zoekt om met restjes stof te doen, moet je zeker dit bericht eens lezen!

DIY vlaggenlijn
Mijn twee favoriete motiefjes
Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.