De Columbus: een pleidooi voor genieten onderweg en dichtbij

De Columbus: een pleidooi voor genieten onderweg en dichtbij

Heb jij de eerste aflevering van De Columbus gezien? Ik wel, en ik heb er enorm van genoten. Ik las en zag er een vuist in tegen vliegvakanties en een pleidooi voor genieten dichtbij. En als we dat allemaal een beetje meer zouden doen, zou het misschien nog wel in orde komen met onze planeet.

Zomer zonder vliegen

Er is de laatste tijd heel wat te doen over vliegreizen, en terecht. Want De Standaard kopte vorige week dat één vliegreis al je klimaatinspanningen teniet doet. Daarop las ik over een leuk initiatief dat mensen oproept om deze zomer met alternatieve vervoersmiddelen op vakantie te gaan: zomer zonder vliegen. Check zeker hun website eens! 

In het boek ‘De verborgen impact’ berekende Babette Porcelijn ook al dat vliegreizen zo’n verschrikkelijke impact hebben op onze planeet en de klimaatverandering. Allemaal signalen dat het anders kan en moet vlogen me om de oren. 

De Columbus: fotocredits (c) Liefhebbers voor VRT

Genieten van onderweg zijn

En daar kwam Wim Lybaert dan met zijn nieuwe programma. Boenk op de actualiteit. Want in zijn programma ‘De Columbus’ gaat hij met een bekende Vlaming op weg naar een bekende vakantiebestemming. Ze reizen hiervoor met een bus die omgebouwd werd tot tiny house op wielen. Maar onderweg beseffen ze dat het daar veel te mooi en te goed is om altijd maar verder te willen gaan en besluiten ze te genieten van het moment, de landschappen en wat de reis hen brengt. Zoals Christoffel Columbus niet aankwam in Indië, maar onderweg een continent ontdekte. In de eerste aflevering was de bestemming Monaco, maar geraakten Wim en Minister Crevits niet verder dan een kleine 600 km en ontdekten ze zoveel moois, dat ze besloten dat dit ook goed was.

 

Wim Lybaert en de Columbus, fotocredits (c) VRT – Geert Van Hoeymissen

Waar is de moestuin?

Wim Lybaert staat bekend als Vlaanderens vriendelijkste moestuinman en ik vond het wel even raar om hem niet meer met de handen in de aarde te zien filosoferen over hoe schoon zijn tomaten zijn. Een beetje jammer ook, want hij had en heeft de kracht om nog meer mensen te overhalen om zelf hun eigen groenten te gaan kweken. En in de hele discussie rond goed of slecht vlees, kan hij de Vlaming ook terug naar de oorsprong van het vlees brengen en leren genieten van minder maar beter vlees. Ik had na het zien van de trailers dus een beetje schrik dat Wim televisie ging maken waar geen ecologische boodschap meer in zat.

Maar kijk: wat een pleidooi voor traag reizen, voor genieten van de reis in plaats van de bestemming, van vakanties dicht bij huis. Wat een vuist tegen altijd maar verder, meer en groter. Wat een charmante benadering van ecologisch reizen zonder dat het woord ecologie, klimaat of vliegtuig één keer valt. 

 

De Columbus onderweg: fotocredits (c) Liefhebbers voor VRT

Waar de route je brengt

Onze vakantie begint altijd op het moment dat we de poort achter ons sluiten en de weg oprijden. We rijden altijd bewust in twee dagen naar onze geliefde vakantiebestemming in Italië. Omdat een lieve vriendin in het zuiden van Zwitserland woont waar het altijd zo gezellig is. En omdat de uitzichten te mooi zijn om niet eens regelmatig te stoppen en te genieten. Maar na het zien van De Columbus krijg ik zin om een weekje langer met vakantie te gaan en nog meer te stoppen onderweg. De alternatieve routes te nemen en weer met de wegenkaart op schoot te rijden. Om de gps een keertje thuis te laten en ons te laten leiden door wat de route ons brengt. 

De beste momenten van de eerste aflevering kun je hier herbekijken. Nog tot 12 juni elke dinsdag om 20.40 uur op Eén. 

Print Friendly, PDF & Email


9 thoughts on “De Columbus: een pleidooi voor genieten onderweg en dichtbij”

  • Mooi programma, inderdaad, met een zeer mooie boodschap. Maar “ecologisch” zou ik die oude bus toch niet durven noemen. Volgens mij zuipt dat ding liters benzine, om nog maar te zwijgen van de uitstoot. Waarom niet met de fiets op vakantie (of de tandem, superleuk)? En als je wat verder wil biedt de trein een prachtig alternatief. Dat is voor mij genieten!

    • Dag Annelies, ik snap je reactie. Helemaal eco is de bus zeker niet. Maar in vergelijking met het vliegtuig, is het toch al een mooie stap vooruit. En de boodschap is en blijft genieten!

    • Annelies, liters “benzine” zal de Columbus niet zuipen want het is een diesel. Een fractie van de uitstoot van een vliegtuig. Het concept van het programma is rond de bus uitgewerkt maar ik heb nu het boek in huis en daar gaat het over “Columbussen” als een state of mind, dat kan uiteraard met de fiets of met de trein ook, zelfs te voet. Doch zouden we een veel minder leuke TV reeks hebben want een fiets rijdt zich niet vast in te nauwe straatjes en ik zie een trein ook niet zomaar stoppen op een boerenerf. Voor mij is het TV programma heel mooie televisie en het boek een verrijking voor iedereen die van slow travel houdt !

  • PRACHTIG PROGRAMMA!!! Kijk trouw naar elke aflevering. Wim,jij doet dat fantastisch goed! Diwijls hangt het ook vd gasten af maar het is nog nooit tegengevallen of zelfs geen mindere aflevring geweest! Ik ben al een paar keer ontroerd geweest maar heb ook al goed gelachen. Hopelijk komt er een tweede seizoen en dan hoop ik dat natalia erbij zal zijn. Doe zo voort!!

    • Dag Ronald, ik ben zelf niet betrokken bij het programma, maar heb wel gehoord dat er een tweede reeks komt. Ik denk dus niet dat de bus te koop staat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.