Culinaire uit-tip: restaurant U in Genk

Culinaire uit-tip: restaurant U in Genk

Ik klaag vaak dat ik in een ecologische woestijn woon. Dat het hier op den buiten in Limburg moeilijk is om helemaal ecologisch te leven. Dat ik wel in Gent zou willen wonen voor het aanbod veggie restaurantjes en verpakkingsvrije biowinkels. Maar sinds vorig jaar hebben wij vlakbij – in Genk – een restaurant dat wel aan al mijn vereisten voldoet: restaurant U.

 

restaurant-U
Mijn mama en ik met Jo, de chefkok van Restaurant U. En het menu op de achtergrond.

 

U?

De U in de naam van het restaurant verwijst naar de opstelling ervan. Je eet als gast namelijk aan een grote, hoge tafel die gebouwd is rondom de keuken. In het midden van die U bereidt de chefkok jouw eten. Je staat dus in direct contact en kan alles vragen wat je wil. En spontaan begin je ook met andere gasten te praten. Over eten, natuurlijk. 

 

restaurant-U
Mijn voorgerecht: zwarte boon met beukenzwam en miso.
Restaurant-u
Het voorgerecht van mijn mama: carpaccio van gele courgette.

Veggie

Je hebt altijd de keuze uit drie menu’s, waarvan er minstens eentje sowieso vegetarisch is. Alle groenten zijn seizoensgebonden en komen uit de tuin van Souleyman van ’t Vrije Veld, één van de weinige CSA-boeren hier in de buurt. Maar ook over alle andere ingrediënten is nagedacht: de gin bijvoorbeeld is gemaakt door de dochter van een horecazaak uit de buurt. Als je toch voor vis gaat, weet je dat die duurzaam gevangen is in de Noordzee. De chef is lid van het onderzoeksteam van North Sea Chefs, verklapt de mama die op rustige momenten inspringt bij de bediening. 

 

restaurant-u
Ons hoofdgerecht: drie soorten bonen met ricotta.

Korte keten

Gaan eten in een restaurant als dit, da’s jezelf verwennen en weten dat je je ecologische voetafdruk daar niet gigantisch mee de hoogte injaagt. Da’s fantastisch lekker eten in een korte keten, want er is maar één stap tussen de groenteboer en je bord en dat is de chef die je de groenten ziet bereiden voor je neus. 

 

restaurant-U
Mijn nagerecht: rood fruit met lemoncurd.
Restaurant-U
Het nagerecht van mijn mama: een kaastafeltje met enkel Belgische kazen

Vennestraat

Restaurant U ligt in de Vennestraat in Winterslag. Een straat waar je misschien nog niet van hoorde, maar dan gaat het de komende jaren wel gebeuren. Ze begint aan C-Mine, het cultuurcentrum van Genk gebouwd op een oude mijnsite. In de Vennestraat kun je op zaterdagmorgen naar de versmarkt gaan, met je eigen flessen om melk te vullen, met je eigen tassen om groenten te transporteren. En je kan er nog heerlijk Italiaans horen en spreken. Het is de straat waar op het einde van de zomer allerlei gezellige activiteiten worden georganiseerd. Het is in mijn ogen dé straat van Genk waar hipsters nu moeten investeren in speciale zaakjes, zodat het een straat wordt die nog meer bezoekers gaat ontvangen dan nu. Als ik het geld en niet zo’n geweldige job had, investeerde ik er nu in een pand en begon ik er een dagzaakje met vegan afhaalmogelijkheden.

Dus graag geef ik deze tip mee: reis eens naar Genk, huur een fiets en geniet van het groen van de mijnstreek (het fietsroutenetwerk is een echte aanrader) en sluit je dag af bij Restaurant U. Je smaakpapillen gaan het zich niet beklagen. 

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.