I ♥ ECO & DRUANTIA: bijenwasdoek

I ♥ ECO & DRUANTIA: bijenwasdoek

Een bijenwasdoek of bee-wrap is een duurzaam alternatief voor huishoud- en aluminiumfolie. Het is uitstekend geschikt om brood, kaas, groente of fruit in te bewaren. Je kunt er kommetjes en schalen mee afdekken en voorkomen dat het voedsel uitdroogt. Je kan er boterhammen in meenemen naar werk of school. Of om voedsel in te vriezen.

bijenwasdoek

Materiaal:

 • restje katoenen stof (35×35 cm, 40×40 cm of een afmeting ertussen, mag ook rechthoekig ipv vierkant)
 • strijkijzer
 • strijkplank
 • oude handdoek
 • bakpapier
 • krantenpapier
 • kartelschaar
 • potje
 • lepel

 

Ingrediënten:

Werkwijze:

Was het stukje stof in de wasmachine. Gebruik geen wasverzachter of gebruik azijn als wasverzachter. Hang de stof te drogen. Strijk de droge stof met een strijkijzer om plooien te vermijden (dit werkt een stuk handiger). Leg op je strijkplank een oude handdoek. Daarover leg je bakpapier. Zorg ervoor dat het bakpapier groter is dan je lapje stof (zeker vijf cm lang alle zijden). Leg de stof op het bakpapier (goede kant bovenaan). Leg op de vloer onder je strijkplank enkele vellen krantenpapier. Zo blijft je vloer proper mocht er gesmolten bijenwas van het bakpapier druppelen.

 

Doe de jojoba-olie en de bijenwas in een glas of tas. Verdeel met een lepel de mengeling op de stof. Leg een stuk bakpapier op je stof. Strijk op het bakpapier van de binnenkant van de naar de buitenkant. Door de warmte van het strijkijzer smelt de bijenwas en verdeel je hem over de stof. Blijf jojoba-bijenwas verdelen op de stof en strijken totdat de volledige stof is doordrenkt in de bijenwas (dit kan je goed zien omdat de kleur van de stof daar donkerder is). Zet je strijkijzer af en laat de stof even afkoelen. Trek de stof van het bakpapier en hang de stof enkele minuten op om te drogen. Klaar!

Opmerking: de jojoba-olie maakt je bijenwasdoek flexibeler. Je kan ook met veel minder (of zelfs helemaal zonder) de olie volgens dezelfde werkwijze de bijenwasdoek maken. Met dus enkel bijenwas. Dan plooit je doek beter rondom een kom, is mijn ervaring.

bijenwasdoek

Een nieuwe bijenwasdoek ruikt naar bijenwas. Deze geur verdwijnt bij het gebruik en gaat niet over op de etenswaren die met de bijenwasdoek worden verpakt.

 

Je kunt deze bijenwasdoek negen tot tien maanden gebruiken. Indien niet in gebruik, opgerold bewaren. Na tien maand kun je de bijenwasdoek, in stukjes geknipt, composteren.

 

Door de warmte van je handen vormt de bijenwasdoek zich om het te verpakken product. Niet geschikt voor rauw vlees of vis. Reinigen met koud water, eventueel met wat afwasmiddel. Geen warm water gebruiken, want dan smelt de bijenwas opnieuw.

 

Tip: Je kan het lapje stof eerst knippen met de kartelschaar en dan met bijenwas impregneren. Dit knipt makkelijk, maar je moet er met het strijkijzer wel voor zorgen dat je heel precies alle stofjes stof hebt geïmpregneerd. Je kan ook na het impregneren het lapje stof knippen met de kartelschaar. Dat knipt wat moeilijker, maar maakt het strijkwerk wel makkelijker. Het resultaat is hetzelfde, aan jou de keuze!

Print Friendly, PDF & Email


6 thoughts on “I ♥ ECO & DRUANTIA: bijenwasdoek”

  • Hey Heleentje, ik gebruik graag jojoba-olie omdat dit eigenlijk een soort was is en ik dit met het oog op gebruik met voedingsproducten fijner en beter vind. Groetjes!

 • Jojoba is een natuurlijke was en niet volledig vervangbaar door een andere olie zoals bvb amandel- of zonnebloemolie.
  – Jojoba heeft van zichzelf een lange houdbaarheid. Je hoeft geen bewaarmiddel zoals vitamine E toe te voegen.
  – Jojoba heeft geen of nauwelijks een geur.
  – Jojoba trekt zeer goed in de stof en zal het makkelijker maken om de bijenwas te verdelen over de stof.
  – Jojoba is een niet-vette olie en laat geen vetsporen na op bvb het eten.
  In principe kan je dus bijenwasdoek maken met eender welke plantaardige olie, maar je resultaat zal niet exact hetzelfde zijn. Je doeken zullen zowiezo sneller slecht worden door het ranzig worden van de plantaardige olie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.