Duurzame werkkledij: haalbaar of fictie?

Duurzame werkkledij: haalbaar of fictie?

Ik ga bewust met kleding om. Dat wil zeggen dat ik twee keer nadenk voor ik een kledingstuk koop. Heb ik het wel echt nodig? Als dat zo is, hanteer ik twee criteria: het moet van materialen gemaakt zijn die onze planeet niet belasten en het moet door mensen gemaakt zijn die er eerlijk voor betaald worden. Helemaal heerlijk vind ik als ik tweedehandskleding in mijn maat vind én dat die aan die criteria voldeden toen de eerste hand ze kocht. Voor de rest ben ik niet zo veeleisend, hoor.

 

Werkkleding

Maar stel dat je voor je job vaste werkkleding moet dragen. Dan kun je niet aan al die moeilijke eisen voldoen. Dat dacht ik immers. Tot iemand me vroeg of ik de werkkleding van engelbert strauss kende. Bij hen kun je heel gericht zoeken op kleding van biokatoen, bijvoorbeeld. En op hun website leggen ze piekfijn uit hoe ze in hun bedrijf zichzelf duurzaamheidseisen opleggen. Ze willen aantonen dat sociaal, ecologisch én economisch perfect hand in hand kunnen gaan. Ze zijn bijvoorbeeld lid van de Fair Wear Foundation, opgericht om de werkomstandigheden in de kledingindustrie te verbeteren.

 

vest
Foto: engelbert strauss

 

Gerecycleerd polyester

Ik mocht dit vest uittesten, gemaakt van gerecycleerde polyester, dat bestaat uit  65% gerecycleerd polyester en 35% biokatoen. Over dat polyester was ik in eerste instantie wat sceptisch, want het blijft wel polyester en dat is een stof die ik in principe vermijd. Maar net omdat het gerecycleerd is, houdt het per definitie in dat er geen of minder nieuwe grondstoffen voor zijn aangeboord. Ik ben voorstander van initiatieven die de circulaire economie bevorderen, dus als het dan toch polyester moet zijn, dan graag gerecycleerd polyester. Je kunt je afvragen of dat nodig is, maar in werkkleding die tegen een stootje, wind en regen moet kunnen, moet je volgens mij soms compromissen sluiten. 

 

En ja, het vest kan tegen een stootje, tegen een regenbui en tegen wat wind. Ik zit ’s morgens al vroeg op mijn fiets, als het in tussenseizoenen als september en oktober al best frisjes is en je ook al eens een plensbui over je kan krijgen.

 

Andere duurzame kledingtips

Een paar jaar geleden schreef ik dit bericht over duurzame kleding. Door me te verdiepen in werkkleding, leerde ik nog twee tips bij. Als je stevige kleding koopt, gaat die langer mee en kun je dus je aankoop langer uitstellen. Zo simpel, maar ik had er nooit bij nagedacht. En een tip die mijn mama me de laatste tijd vaak geeft, maar ik ook nog eens leerde door meer op te zoeken over gerecycleerd polyester is deze: was je kleding alleen als het echt nodig is. Het vest dat ik van engelbert strauss mocht testen, draag je eigenlijk alleen maar over andere kleding. Geen reden dus om dat vaak te wassen. Zo gaat het langer mee én spoelen er minder restdeeltjes mee met het afvalwater. 

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.