Zeven redenen om naar de Velt-ecotuindagen te gaan

Zeven redenen om naar de Velt-ecotuindagen te gaan

Het eerste weekend van juni organiseert Velt, de vereniging voor ecologisch leven en tuinieren, traditiegetrouw de Ecotuindagen. Dat is elk jaar de hoogmis van ecologisch tuinieren voor beginners en gevorderden. Was je nog niet van plan om te gaan? Gooi dan je planning overboord en spring op je fiets, want ook bij jou in de buurt zijn er wel tuinen open vandaag. Check hier de hele lijst!

 

ecotuindagen De Pinte
In deze permacultuurtuin in De Pinte startte ik vorig jaar mijn dag. Dit jaar blijf ik in Limburg.

 

Waarom moet je zeker gaan?

1 Kies uit een ongekend aanbod van tuinen. Elk jaar groeit het aanbod tuinen waar je binnen mag gaan kijken. Dit jaar zetten meer dan 200 tuineigenaars hun tuinpoorten open en kun je genieten van hun ecoparadijsjes.

 

2 Leer genieten van gezond, ecologisch gazon. Tuincentra slaan je om de oren met allerlei adviezen om je gazon gezond te houden. Bij Velt vinden ze veel van die adviezen overbodig en raden ze vooral aan om te genieten van je gazon en tuin. Zonder pesticiden of kunstmest krijg je een minstens zo rijk gazon. Want zodra je het belang van een grote biodiversiteit kent, neem je er de bloempjes en het rijke bodemleven, heel graag bij.

 

3 Laat je inspireren door de ecologische tuinen. Wie weet leer je wel net dat plantje kennen dat je al jaren zocht voor je geveltuintje. Ik kreeg vorig jaar plantgoed van een zoete aardappel mee van tuineigenaar Rudi. En ik leerde wat een chayote is en hoe je hem in je tuin kunt planten. Of welke plant de functie van je parasol kan overnemen op je terras. Inspiratie verzekerd!

 

Ecotuindagen Zwevegem
In de tuin van Martin en Lieve in Zwevegem mocht ik vorig jaar een reportage maken. Paradijs op aarde, zowel om te ontspannen als om groenten en fruit te telen.

 

4 Luister naar de verhalen van tuineigenaars. Tijdens rondleidingen, demonstraties of workshops leer je van de tuineigenaar zelf en kun je al je vragen kwijt. De Velt-ecotuindagen zijn dé hoogmis van ecologisch tuinieren en je gaat vast en zeker geïnspireerd naar huis.

 

5 Praat bij met gelijkgestemde zielen. Elk jaar merken we het weer: vriendschappen die ontstaan tijdens de Velt-ecotuindagen. Want in de tuinen ontmoet je mensen die net zo bekommerd zijn om een gezond gazon of de impact van bestrijdingsmiddelen als jij. Vijf jaar geleden waren de ecotuindagen mijn eerste activiteit bij deze vereniging. Ik bleef goed plakken. Maar ook de nieuwe voorzitter van een andere afdeling in Limburg leerde bestuursleden kennen in een tuin die toevallig meedeed met de ecotuindagen. Wees gewaarschuwd: een bezoekje kan verstrekkende gevolgen hebben 😉

 

Ecotuindagen Rudi
In de tuin van Rudi gaat alle aandacht uit naar de bijen, want hij is imker. En met kleine bordjes legt hij je graag uit waarom hij welke keuzes maakt.

 

6 Proef van lekkers uit de tuin. In heel wat tuinen kun je genieten van oogst uit de tuin, bereid door de tuineigenaars zelf. Dat kan gaan van confituur tot zelfbereide drankjes of groenten. En dat terwijl je uitblaast in de rust van de tuin. 

 

7 Beleef een vereniging in groei. Meer dan 17.500 gezinnen zijn intussen aangesloten bij Velt en dat voel je. De Velt-leden staan met open armen klaar om je te ontvangen of je verneemt van de tuineigenaar welke leuke activiteiten er in de buurt georganiseerd worden.

 

 

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.