FairBeads: jij een sieraad, zij een toekomst

FairBeads: jij een sieraad, zij een toekomst

Jij een sieraad, zij een toekomst. Dat is de slogan waarmee FairBeads uitpakt en meteen ook zegt waar het op staat. Ze verkopen sieraden die vrouwen in Oeganda, Ghana, Kenia en Gambia maken. Met de vrouwen van FairBeads als enige tussenpersoon. Gebaseerd op de uitspraak: geef de armen geen vis, maar een hengel. De vrouwen achter de sieraden verdienen een fair loon om hun eigen leven op te bouwen.

 

Goed doel

Bezieler van het project is Malou Tichelaar. In 2010 trok ze een maand naar Oeganda om er vrijwilligerswerk te doen. Als eenmalig projectje om een goed doel te steunen bracht ze sieraden uit Oeganda mee om hier te verkopen. Het bleek zo’n succes dat ze ook naar andere Afrikaanse landen ging, daar vrouwengroepen benaderde om hier hun sieraden op de markt te zetten. Al snel volgden ook sjaals en leren tassen, waarvan er telkens maar een paar gemaakt worden. 

 

FairBeads
Initiatiefneemster Malou met originele sieraden bij de makers in Kenia. (Fotocredits www.fair-beads.nl)

 

Label

FairBeads werkt volgens de criteria van de World Fair Trade Organisation. ‘We hebben (nog) geen grote, bekende labels omdat de registratie daarvan vaak dure processen zijn’, vertelt Malou daarover. ‘We staan in rechtstreeks contact met de vrouwengroepen en weten dat het er fair aan toe gaat. We werken met kleine teams – het grootste team werkt in Oeganda en telt afhankelijk van het seizoen zo’n 25 tot 40 vrouwen – waarvan we telkens wel iemand persoonlijk kennen. We betalen de vrouwen een hogere prijs dan ze in hun lokale markt zouden krijgen, omdat we geloven in en willen bijdragen aan hun toekomst.’

 

Webshop

In de shop van FairBeads kun je op zoek naar armbanden, kettingen, oorbellen, ringen, tassen en sjaals per item of per land. Da’s wel leuk, want elk land heeft zo haar eigen specialiteit. In Oeganda zijn de sieraden bijvoorbeeld van gerecycleerd papier gemaakt, in Ghana van glas, in Kenia van kleine, kleurrijke kraaltjes en in Gambia van glas, hout, metaal en half edelstenen. 

 

FairBeads
Een kleurrijke setje Keniaanse sieraden.

 

Kleurrijk Kenia

Ik kreeg van Malou een setje kleurrijke sieraden uit Kenia, gemaakt door het team Samburu Empowerment trough Education and Development. Deze stichting vertegenwoordigt de Samburu, een inheemse stam die leeft in het afgelegen en vergeten noorden van Kenia. De Samburu zijn bekend door de felle sieraden van hele kleine kraaltjes die zij dragen. Zelf dragen ze een grote schijf om hun nek met allemaal kraaltjes ingelegd. Voor Fairbeads ontwierpen ze van dezelfde kraaltjes sieraden, maar dan draagbaar in onze levensstijl. De oorbellen kan ik op elke outfit combineren (ik draag veel rood), de ketting en armband reserveer ik voor momenten waarop het iets meer mag zijn.

 

Vrouwen aan de macht

Helemaal warm word ik van projecten zoals FairBeads, want vanuit de win-win-gedachte maakt Malou de wereld beter. De vrouwen in Afrika krijgen een meer dan fair loon voor hun werk en wij hier in de Lage Landen kopen mooie sieraden met een fantastisch verhaal achter. Check zeker eens de website, snuister regelmatig eens rond (want de collectie verandert regelmatig en omdat het zo kleinschalig is, zijn sommige items – zeker de tassen – vaak snel uitverkocht). Geef jij binnenkort een sieraad met een mooi verhaal achter cadeau? 

 

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.