Schone kleren en Ecohostel Gent

Schone kleren en Ecohostel Gent

Ecohostel Andromeda in Gent, Ecohostel Gent, Ecoplan Gent, Fair Fashion festival, Greenway in GentSchone kleren in / en Ecohostel Gent

Het laatste weekend van februari waren wij in Gent. Bleek dat de mensen van Fair Fashion Gent zo sympathiek geweest waren om net dat weekend hun Fair Fashion Festival te organiseren!

Schone kleren

In ons gezin proberen wij schone kleren te dragen. Dat betekent voor een stuk tweedehands. Voor de kinderen heb ik makkelijk praten,  met een paar vriendinnen die oudere dochters hebben. Tel daarbij een uitgebreide tweedehands kinderwinkel in de buurt en ik zou gek zijn om meer te spenderen. Extra handig: een dochter van zes heeft een andere smaak dan haar moeder, dan is het mooi meegenomen dat die glitter T-shirt maar 3 euro kost. Met het geld dat we daardoor uitsparen, kopen wij af en toe een stuk van Albababy. In eerlijke omstandigheden gemaakt in Europa, maar iets prijziger. Voor wie het fairtrade en ecologisch, maar goedkoper wil houden: Baba Babywear is een aanrader. Maar ook voor mezelf koop ik tweedehands: laatst vond ik twee truien, drie kleedjes, een broek en een vestje voor minder dan 45 euro in de kringloopwinkel. Die broek en een kleedje heb ik wat vermaakt, de rest kon meteen in de kast. Of klerenruil met vriendinnen, heel tof! Maar ook nieuw is er een gigantisch aanbod. Kijk maar eens op Ecoplan!

Ecohostel Andromeda in Gent, Ecoplan Gent, Ecohostel Gent, Fair Fashion festival, Greenway in GentWho made my clothes?

Maar goed, we waren dus op het Fair Fashion Festival. Een bijzonder goed initiatief, dat duidelijk geapprecieerd werd: er was een massa volk! De klemtoon lag op gezond (voor de arbeider én de drager), rechtvaardig (eerlijk loon, veilig werk) en ecologisch (goede kwaliteit, geen wegwerpkleren). De eerste stand die we tegenkwamen, was de actie ‘who made my clothes?’. Op 24 april 2013 kwamen er in Bangladesh meer dan 1000 textielarbeiders om het leven toen hun fabrieksgebouw instortte. Fashion Revolution wil deze dag wereldwijd gedenken. Post op 24 april 2015 een foto van jezelf op Facebook, Twitter, Instagram. Niet zomaar een foto, maar een foto waarop je je kleren binnenstebuiten aandoet. Schrijf er ‘who made my clothes?’ bij, vermeld het merk en ook #fashrev_gent.  Meer informatie vind je op Facebook en Thunderclap. Wij lieten alvast een foto maken.

Schone kleren, anders bekeken

Verderop kwam ik de sympathieke Helga van de webwinkel Goed van Doen tegen. Ze verkocht er onder andere Seepje. Dat is niets meer of minder dan de gedroogde vruchtschillen van de Sapindusboom. Wanneer de schillen in aanraking komen met water, scheiden ze een vorm van zeep af. Het is bovendien een natuurlijke wasverzachter. Drie keer gebruiken en daarna op de composthoop! De medewerkers in Nepal krijgen een eerlijk loon en goede werkomstandigheden. En de schillen worden in Nederland verpakt in een sociale werkplaats. Dat wou ik wel proberen! Want ook in die betekenis van het woord dragen wij uiteraard graag schone kleren. Ik kocht een zakje Seepje met lavendelolie erbij. Sindsdien heb ik ermee gewassen, en ik voelde me net de ideale huisvrouw: met propere, frisse was! De eerste keer dat onze jongste dochter zich heel vuil gemaakt had, heb ik toch weer naar vloeibaar wasmiddel gegrepen. Weerstand bij verandering, gebrek aan vertrouwen in de natuur, ja, dat overkomt mij ook. De volgende keer was ik wel dapper en deed ik meteen de ultieme test: de overalls van de kinderen die hadden helpen graven in de tuin. Maar die waren niet proper. Genoeg voor een overall, dat zeker wel. Maar als een gewone broek zo vuil zou worden, wil ik ze toch graag helemaal proper. Mijn plan: Seepje voor de gewone was, Froggy en Ecover voor de vuile was. Of hebben jullie nog tips?

Business-idee

Ik realiseer me opeens dat het nooit mijn droom was om te bloggen over wasmiddelen, dus weer terug naar het Fair Fashion Festival. De stand van de kringloopwinkel stond naast een naai-atelier. Je kon een kledingstuk kopen en dat meteen laten vermaken: korter, smaller, of iets helemaal anders. Nu ik erover nadenk: volgens mij is daar een markt voor. Iemand nog een business-idee nodig?Ecohostel Andromeda in Gent, Ecoplan Gent, Ecohostel Gent, Fair Fashion festival, Greenway in GentEcoboot

We logeerden in het Ecohostel Andromeda, een omgebouwd binnenschip op een kwartiertje wandelen van het stadscentrum. Eco in de zin van: goed geïsoleerd, verwarmd met pellets, een rietveld als waterzuivering op het dak, matrassen van natuurlatex. Met bio, fairtrade en vegetarisch ontbijt. Ben je gesteld op luxe, op een eigen badkamer en een uitgebreid buffet ‘s morgens? Dat vind je niet in een hostel. Maar wil je gewoon goed slapen, lekker warm douchen en snel ontbijten? Op een mooie, ecologische, budgetvriendelijke plek?  Niet twijfelen! Ecohostel Gent is een aanrader!

Good food

Er moest natuurlijk ook gegeten worden! Ik weet niet wat dat zegt over mij, maar eten is altijd het hoogtepunt van mijn dagje uit. En nu waren we twee daagjes uit! Gent is voor mij het mekka van de vegetarische eethuizen. Avalon staat al lang op mijn verlanglijstje, maar daarvoor hadden we eerder moeten reserveren. Dus werd het Greenway: lekker, gezond, ongedwongen sfeer. Bij Marco Polo Trattoria gaven we ons over aan de slow food van de chef, met zoveel mogelijk biologische ingrediënten. Een overheerlijke pasta met veel gegrilde groenten waar we, in tegenstelling tot wat je verwacht van slow food, niet lang op moesten wachten. Lekkerrrrr!

Beeld: Katrien Janssens voor I Love Eco

Print Friendly, PDF & Email


1 thought on “Schone kleren en Ecohostel Gent”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.