Ecotips voor kerstcadeautjes

Ecotips voor kerstcadeautjes

Nu de jacht op het ideale cadeau officieel geopend is, kan ik niet achterblijven met mijn cadeautips. Maar I Love Eco zou I Love Eco niet zijn als ik dat niet duurzaam zou proberen aanpakken. Ik inspireer je graag met vier tips voor als het niet zo veel mag kosten en vier voor als je wel een budget hebt.

De (bijna) gratis cadeautips zijn mijn favorieten, omdat je daar heel je ziel in kan leggen. Benieuwd of jij het ook eens wil proberen dit jaar!

Foto: Caley Dimmock voor Unsplash

Gratis of voor weinig geld:

1 Geef tijd cadeau

Hoe vaak hoor je niet: druk, druk, druk! Ik heb te weinig tijd! Te weinig tijd om eten te maken, bijvoorbeeld. Mijn favoriete manier om iemand tijd cadeau te geven, is een tegoedbon voor een box vol eten, liefst op momenten dat de ontvanger het druk heeft. Maak dus een mooi kaartje als tegoedbon en vraag de ontvanger om je in te schakelen als het druk wordt. Heerlijk toch om dan verrast te worden met een box vol eten, voor een hele dag? Ben je geen keukenprinses? Dan kun jij misschien wel tijd cadeau geven in de vorm van strijk-uren. Of wat denk je van een avondje babysit in de vorm van een tegoedbon. Opgelet voor de valkuil: als je een ietwat timide ontvanger hebt, durft hij / zij misschien niet te roepen als de tijd mag komen. Zet dus in je agenda dat je vb. eind januari en eind februari eens een berichtje stuurt om te vragen wanneer jouw tijd past.

2 Geef leuke momenten cadeau

Kerstmis en Nieuwjaar vallen in drukke dagen waarop iedereen veel verplichtingen heeft. Op dagen ook dat het vaak te koud en te nat is voor leuke uitstapjes. Geef dus eens een leuke-dingen-waardebon. Een leuke wandeling, een kopje koffie gaan drinken, iemand uitnodigen om te eten in tijden dat het minder druk is. En prik meteen een paar momenten in je agenda, anders dreig je in dezelfde valkuil te trappen als bij tip 1.

Foto: Leentje Speybroeck van www.kookeetleef.wordpress.com

3 Een kerstbox vol lekkers

College Leentje van Kookeetleef maakte vorig jaar voor haar familie en vrienden een kerstdoos. Die maak je zo duur als je wil en je steekt er zoveel tijd in als je wil. Je vindt hier haar recepten en ideeën om er een waar feest van te maken, zoals je van Kookeetleef gewoon bent. Heel fijn wordt het als deze doos vol lekkers zit dat redelijk lang houdbaar is. Want weet je, tijdens de feestdagen eten we al zoveel en als je dit gezond aanpakt, is het ook nog eens leuk om meteen na Nieuwjaar met die goede voornemens te starten!

4 Een lekker geurtje

Parfum: een cliché cadeau, ik weet het, maar met deze tip wordt het wel helemaal jouw ding. Want ik leerde in 2017 zelf deo maken en eigenlijk kun je die gewoon als parfum gebruiken, hoor. En het leuke is: het is écht heel simpel. Zo stom dat ik het niet eerder ontdekte. Je hebt maar vier dingen nodig: een mooi flesje, een bodempje alcohol (als je dat niet in huis hebt, is twee bodempjes vodka ook goed), water van de kraan en een paar druppels van jouw favoriete etherische olie. Ik maakte onlangs een flesje met deze etherische olie met zoete sinaasappel, mandarijn en citroenmyrthe. Volgens de beschrijving van Ladrome is het een zuiverende geur die vieze geurtjes elimineert. Een combinatie van zoete sinaasappel, bittere sinaasappel, palmarosa, ylang ylang, gember, zwarte peper en sandelhout is ook fijn, maar dan moet je van de geur van ylang ylang houden en dat doet niet iedereen. Oh, ik vergat ingrediënt vijf nog: een mooi etiketje. Ik gebruikte de lettertjes die vorig jaar bij Flow Paper Lovers zaten.

Voor als je wel een budget(je) hebt:

1 Sokken

Ook hier weer lijkt het een cliché, tot je op de site van Nancy van Meer dan Mooi gekeken hebt. Ze maakte een selectie van cadeauboxen met verschillende paren sokken in, maar als je wat doorklikt, ga je ook voor één paar zeker iets moois vinden. Die boxen in de vorm van een boek hergebruik ik trouwens als geldkistje voor activiteiten en er staat eentje op mijn bureau met pennen in.

Foto: Jisu Han voor Unsplash

2 Oorbellen

Oké, ik discrimineer even: een tip die alleen voor vrouwen geldt. Dit zijn mijn favoriete oorbellen, maar met even doorklikken vind je er gegarandeerd ook van jouw favoriete kleur. Ik gaf de rode al een paar keer cadeau en ze waren er telkens heel blij mee.

Foto: Charisse Kenion voor Unsplash

3 Chocola

Ik ontdekte in 2017 de chocolade van Tony Chocolonely: een chocolademerk dat werkt aan 100% slaafvrije chocolade. Via een artikel in Eos Tracé leerde ik immers pas hoe veel leed er gepaard gaat met onze chocoladeverslaving. Op de website van Tony Chocolonely vind je alles wat je moet weten en als je je cadeautje helemaal wil personaliseren, kun je er zelf een wikkel voor ontwerpen.

Foto: Johann Siemens voor Unsplash

4 Boombox

Een klein doosje dat je in de tuin begraaft, meer is de boombox niet. Vier studenten van de AP Hogeschool ontwikkelden het doosje voor Music For Life van Studio Brussel. Ik vind het een erg symbolisch cadeautje, want je hebt er niet meteen resultaat van. Een cadeautje met een langetermijnvisie, laat het me zo noemen.

Ook altijd fijn: een cadeaubon van een duurzame webshop. Je vindt mijn favoriete ecokledingwebshops hier.

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.