Eindelijk nog eens veel kersen!

Eindelijk nog eens veel kersen!

Wij dromen al jaren van een kersenboom in onze tuin. We hebben een prachtexemplaar van een appelboom die ons elk jaar verwent met bergen appels. Maar kersen, dat hebben we niet. En het spreekwoord ‘Boompje groot, plantertje dood’ kennen we maar al te goed. Vlakbij ons huis ligt er een parkje. Wij noemen het de molenweide, omdat het de oude gemeentelijke molen verbindt met de molenaarswoning. Toen we hier net kwamen wonen, was het een wildernis, maar in ombouw naar wat het nu is: een rustig plekje met een bakoven, een vijvertje, een picknickplek, gras om te spelen, een kruidentuin, een gedeelde moestuin én: een boomgaard om van te dromen. Kersen-, appel-, peren-, kweeperen- en zelfs mispelbomen staan er. Een gedeelde fruitboomgaard avant-la-lettre, eentje zoals mijn collega’s met Verger Partagé in Brussel ook willen aanleggen.

 

kersen
Michiel in de boom. Hij klom op de takken, zodat ik er beter bij kon.

 

Mag ik wel plukken?

Maar wat het gemeentebestuur vergeten is, is dat er aan zo’n prachtige boomgaard elk jaar ook massa’s fruit hangen. Dit jaar ook massa’s kersen. En niemand doet er iets mee. Vorige week zag ik dat de twee kersenbomen vol kersen hangen, voor het eerst sinds jaren. Dus vroeg ik de technische dienst en de schepen van milieu of ik mocht gaan plukken. En dat mocht. Samen met mijn sterke mannen plukten we 2,5 emmer kersen en was ik een hele dag in de weer om ze te verwerken.

 

kersen
Victor kroop op de ladder en riep telkens: ‘Jackpot!’ als hij een grote tros zag.

 

Wat te doen met 20 kg kersen?

Als ‘onze’ boomgaard veel kersen heeft, heb jij of een kennis er wellicht ook veel. Daarom deel ik graag de recepten van wat wij met die 20 kg kersen deden. Het werden vier soorten confituur, sap, ingemaakte bokalen voor de kersenvlaai van vake en siroop voor bij bruiswater of cava. Hier gaan we!

 

1 Ingemaakte kersen voor vake

Voor 1 weckpot van 1 liter (ik maakt er vijf)

 • 1 kg kersen, gewassen, ontdaan van steeltjes en pitten
 • 250 ml water
 • 125 gr suiker (ik gebruik niet-geraffineerde, biologische rietsuiker)
 • 1 koffielepel marmello

Was de kersen, haal de steeltjes eraf en ontpit ze. Doe ze in een ketel met de suiker en laat op een rustig vuurtje opwarmen.

Doe er dan het water bij en breng aan de kook. Voeg de marmello pas toe op het moment dat alles kookt en laat dan nog een minuutje borrelend doorkoken.

Giet alles in brandschone en gesteriliseerde bokalen en sluit ze onmiddellijk af. Laat nog 20 minuten op 80°C pasteuriseren. Dit kan in een weck-ketel of in de oven.

 

2 Vier soorten confituur
 • 1 kg kersen
 • 250 gr suiker
 • 1 zakje pectine (check de verpakking om de hoeveelheden te kennen)
 • het sap van 1/2 citroen
 • Eén versie was met enkel kersen, de andere drie met lekkere toevoegingen. De drie toevoegingen waren
  • 1 borrelglaasje Heidebit-likeur en een handvol fijngesneden citroenmelisse
  • een restje gin en een handvol fijngesneden munt
  • een half pintje kriekenbier

Maak de kersen schoon, ontpit ze en meng ze met de suiker in een ketel die je op een rustig vuurtje laat opwarmen.  Zet het vuur wat hoger en laat de kersen een vijftal minuten koken, zodat ze hun sap goed loslaten.

Mix de kersen fijn met een staafmixer en breng terug aan de kook. Voeg de marmello pas toe als de kersen goed koken en laat daarna nog een minuut borrelend doorkoken.

Je basisrecept is nu klaar. Ga je voor de toevoegingen, dan mag dat nu nog snel voordat de confituur afkoelt. Giet alles in brandschone en gesteriliseerde potten en sluit meteen af. Laat even ondersteboven staan om alle lucht te steriliseren.

 

3 Sap

Voor het sap gebruikten wij de sapcentrifuge van onze Kenwood keukenrobot. De opbrengst viel wat tegen, vonden we, en de kinderen vonden het sap redelijk zuur. Daarom voegden we bij de liter sap nog een liter water met een halve kilo suiker.

 

Met de pulp wagen we ons aan een experiment, want die staat op dit moment te drogen in ons droogoventje. Het opzet is om het helemaal te drogen tot we er poeder van kunnen maken. Kersenpoeder om bij de smoothies te voegen in de winter. Keep u posted!

 

kersensiroop
De siroop in kleine potjes, zodat het net voor één of twee flessen schuimwijn ‘past’.

 

4 Siroop

In Toscane leerden we bij La Vialla dat een fruitsiroop erg lekker is bij Cava of Prosecco. Bij de aardbeienconfituur onlangs dacht ik er te laat aan, dus kwam Pascal nu met het idee om ook siroop van deze kersen te maken. Dat deed ik als volgt

 • 1 kg kersen
 • 250 gr suiker
 • sap van 1/2 citroen

Was de kersen, ontdoe ze van de steeltjes en de pitten. Breng ze aan de kook en laat ze even goed doorkoken, zodat ze al hun sap loslaten. Giet ze door een neteldoek en pers het sap eruit. Dit zal ervoor zorgen dat de siroop iets troebeler zal worden, maar onze kersen waren niet sappig genoeg om geduldig te laten uitlekken. Uiteindelijk hadden we een halve liter sap van 1 kg kersen. Dat bracht ik aan de kook met 250 gr suiker en goot ik in kleine, brandschone potjes. Net genoeg om 1 of 2 flessen Cava of Prosecco mee op smaak te brengen.

 

Over de citroenen nog dit. In de winter kocht ik een grote hoeveelheid citroenen. Van de schillen van één kist maakte ik limoncello en van het sap citroensiroop. Ik maakte van die citroensiroop ook een paar potjes met minder suiker; juist genoeg voor de bewaring. Die siroop gebruikte ik vandaag in plaats van citroensap, want het is mijn missie om deze zomer geen citroenen van de andere kant van de wereld te laten overvliegen en er pas weer te kopen als ze in het zuiden van Europa rijp zijn.

Print Friendly, PDF & Email


2 thoughts on “Eindelijk nog eens veel kersen!”

  • Dag Mirjam, in de BioPlanet verkopen ze een goed vervangproduct, maar ik ben de naam kwijt. Het staat in elk geval bij de suiker en werkt op dezelfde manier als Marmello, dus je kunt het recept gewoon aanhouden met dat geleermiddel. Gewoon even de verpakking checken. Succes ermee!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.