Herfstkeuken: heerlijke herfstpasta met warmoes en Japanse saus
Herfst is voor mij een seizoen van tegenstrijdigheden. Ik kan intens genieten van de kleuren van de herfst, de nazomerdagen, de zwakke warmte van de zon op mijn gezicht, de geur van het bos tijdens een herfstwandeling, de mist boven de velden als de zon opkomt. Tegelijk neem ik afscheid van de lange dagen, de warmte van de zomer, het licht, de rijkelijke moestuinoogst. Herfst is als een grote hap lucht nemen voor je kopje ondergaat. Het laatste licht sprokkelen voor we de winter ingaan.
Het zijn de kleuren van de herfst die me inspireerden om dit herfstreceptje te bedenken. Afgelopen week besteedde Velt, de vereniging voor ecologisch leven en tuinieren, veel aandacht aan de herfst in de keuken, onder de welluidende hashtag #herfstkeuken. Ze vroegen mij naar mijn favoriete herfstrecept. Herfst op mijn bord moet de wonderschone kleuren van de herfst weerspiegelen. Daarom koos ik voor warmoes als basisgroente in dit recept. Warmoes is een heerlijke groente om in de moestuin te hebben. Je hebt er weinig omkijken naar en de plant doorstaat de eerste koude nachten van de herfst, wat nachtvorst zelfs. Enkele jaren geleden oogstte ik de laatste warmoesstengels en -bladeren toen de eerste sneeuw al gevallen was.
Warmoes heeft geen echt uitgesproken smaak en daarom kwam ik op het idee om dit gerecht te kruiden met Japanse smaken. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden!
Nodig voor een flinke pan:
- 6 grote warmoesstengels (ik koos 2 witte, 2 gele en 2 rode)
- 200 gr paprikareepjes (optioneel, het kan perfect zonder)
- een flinke geut rijstazijn
- 2 eetlepels geroosterde sesamolie
- 4 eetlepels zoete sojasaus (type Teriyaki)
- 250 gr spaghetti of noedels
- 1 eetlepel bruin en 1 eetlepel zwart sesamzaad
- naar smaak: peper en zout
Zo bereid je het:
- Zet alvast water voor de pasta of de noedels op het vuur, want dit gerechtje tover je in een kwartiertje op tafel.
- Snij de warmoesstengels in stukjes ter grootte van wat je straks in je bord wil tegenkomen.
- Stoof ze in een beetje olijfolie en bak de optionele paprikareepjes even mee.
- Blus met rijstazijn.
- Snij ook de bladeren van de warmoes in stukken en voeg ze nu bij de stengels in de pan. Laat slinken.
- Voeg de geroosterde sesamolie toe en roer even goed om.
- Als de pasta gekookt is, voeg je die bij de groenten. Giet er de zoete sojasaus over en roer even goed om.
- Bak de sesamzaadjes in een droge pan tot ze beginnen te geuren en strooi ze over de pasta.
Smakelijk!