Je kunt nooit te veel courgettes hebben #1

Je kunt nooit te veel courgettes hebben #1

Eén van mijn favoriete blogposts aller tijden is deze van Dorien Knockaert over courgettes. Ze heeft met dit bericht mijn kijk op courgettes in het bijzonder, maar eigenlijk ook seizoensgroenten in het algemeen veranderd. Voordien oogstte ik massa’s courgettes en ging het merendeel de diepvriezer in. Een aantal zakjes gebruikte ik in de winter, maar een deel verhuisde van de diepvriezer een jaar later gewoon naar de kippen of de composthoop. Nu weet ik dat seizoensgroenten helemaal passen bij het seizoen. Courgettes zijn voor de zomer, want ze bevatten veel water en in de zomer heb je veel water nodig.

Dorien verwerkt de courgettes in soep (uiteraard, maar dan wel echt lekkere soep), in ’t zuur, in een stoofpotje (echt hemels om ’s middags te eten) en gegrild. Zo veelzijdig is zo’n courgette! Intussen hebben deze recepten hun vaste weg gevonden naar mijn keuken en eten wij in de zomer quasi elke dag courgette.

Deze zomer heb ik me voorgenomen mezelf nog verder uit te dagen op vlak van courgettes en daarom deze reeks. Hoe ver ik ga geraken, hangt af van de inspiratie. Ik ben samen met jullie benieuwd.

Vorige week was weer zo’n moment waarop er ineens heel wat courgettes oogstklaar in het moestuinen lagen. Dat overkomt me meestal op het moment dat ik even weinig tijd heb of dat de kinderen nu net geen zin in soep of stoofpot hebben. Daar kwam dus de uitdaging. Victor kwam met een goed rapport thuis en mocht kiezen wat we gingen eten: pizza. Ter info: Michiel had ook een goed rapport en die had de dag ervoor al voor frietjes gekozen.

Pizza, dus. Daar kun je wel wat gegrilde courgettes op kwijt, maar niet zoveel als ik uit de tuin haal. Bijkomend probleem is dat de tomaten, die talrijk aan hun planten hangen, nog niet rood genoeg zijn om een vers sausje van te maken voor op die pizza. Dus dacht ik: waarom draaien we dat niet gewoon om? Waarom maak ik niet eens groene saus (van de overvloedige courgettes) en leg ik er enkele, kleine tomaatjes bovenop? Zo gezegd zo gedaan en ik moet zeggen: de smaak is heerlijk!

Nodig voor vier pizza’s:

Voor het deeg:

 • 500 gr witte bloem
 • 250 ml lauw water
 • 1 koffielepel droge gist
 • een goeie geut olijfolie
 • een snuif zout

Voor de saus:

 • 1 teentje knoflook
 • 2 courgettes
 • 1 koffielepel oregano
 • peper en zout naar smaak
 • olijfolie

Om de pizza verder te beleggen

 • een handvol zwarte olijven
 • een handvol kerstomaatjes
 • een handvol rucola
 • als je wil: wat geraspte kaas

Ik kneed het deeg altijd in de keukenmachine en laat het dan een half uurtje rusten voor ik het uitrol. Om de pizzabodems goed luchtig te maken, prik ik er altijd even in met een vork.

Terwijl het deeg aan het rusten is, kun je de saus maken. Pel hiervoor de knoflook en snij ‘m in vieren. Snij de courgettes in grove stukken en doe ze samen met de knoflook in een ovenschotel. Kruid met peper en zout, overgiet gul met olijfolie en bak gedurende 20 minuten in de oven op 180°C. Mix daarna alle groenten met een staafmixer tot een gladde saus.

Verdeel de saus over de pizza’s tot een centimeter van de rand af. Beleg dan met halve kerstomaatjes, olijfolie en eventueel kaas. De rucola komt er pas op nadat de pizza gebakken is.

Bak ongeveer een kwartier op 180°C totdat de randen krokant zijn.

Smakelijk!

Wat is jouw succesrecept met courgettes?

Print Friendly, PDF & Email


2 thoughts on “Je kunt nooit te veel courgettes hebben #1”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.