Mijn favoriete zomergerecht

Mijn favoriete zomergerecht

Ah, die zalige zomer! Ah, die zalige zomergroenten! Het opperste moestuingeluk vind ik het moment waarop je de eerste rijpe tomaat ontdekt in je moestuin. Zeker als je vanaf begin maart in de weer bent geweest om die minizaadjes te laten uitgroeien tot mooie, vaste en diepwortelende tomatenplanten.

 

Toen Velt me vroeg om mijn favoriete zomerrecept uit te schrijven, stond dus als een paal boven water dat er tomaten in zouden voorkomen. En de andere, klassieke zomergroenten waarvan ik er altijd maar een tiental per jaar oogst: aubergines en paprika’s. Uiteraard ontbreken de courgettes niet, want in de zomer probeer ik zo’n courgette in quasi elk gerecht te verwerken, zo’n overaanbod geeft mijn moestuin me.

 

Het idee voor dit zomers gerecht pikte ik op toen ik in ons favoriet restaurantje een antipastischotel bestelde. Standaard voorzien ze daar een mengeling met gegrilde zomergroenten en mozzarella. Het is die groentemengeling die je – eens je ze in je koelkast hebt staan – eindeloos kan combineren met wat je maar lekker vindt. In dit recept is ze de basis op een slamengeling die ik uit mijn moestuin verzamel. Maar ik gebruikte ze ook al als beleg op een geroosterd ciabatltabroodje om er zo een bruschetta van te maken. Of gemengd met wat pasta kun je er warm of koud een hoofdmaaltijd van maken. Krijg je al honger?

Nodig voor een slaatje voor vier personen

 • 1 aubergine
 • 1 courgette
 • 1 paprika
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 eetlepel oregano
 • 250 gr kerstomaatjes
 • 250 gr mozzarella
 • een bedje gemengde sla voor elk bord, liefst met rucola erin
 • 100 gr pijnboompitten
 • crema di balsamico
 • je allerbeste olijfolie
 • peper en zout
 • optie: chilipeperpoeder

Zo ga je te werk:

 1. Schil de knoflook en snij de teentjes in schijfjes.
 2. Neem een ovenschotel en leeg hierin de schijfjes knoflook. Overgiet met een ruime hoeveelheid olijfolie.
 3. Zet de grill van je oven aan, zodat die alvast kan opwarmen.
 4. Snij de aubergine, courgette en paprika in blokjes van ongeveer 1,5 cm op 1,5 cm. Uiteraard hoef je er niet met de meetlat langs te gaan, maar zo weet je wel dat de groenten op ongeveer dezelfde tijd gaar zijn.
 5. Hussel de groenteblokjes door de knoflook en olijfolie. Kruid met oregano, peper en zout. Check of alle groenten een likje olijfolie gekregen hebben. Neem wat extra olie als dat niet het geval is. Hou je van een pikante toets? Dan mag je hier gerust wat chilipeper toevoegen.
 6. Zet de ovenschotel met zomergroenten onder de grill. Check elke vijf minuten en roer de groenten even door elkaar, anders heb je bruingeblakerd aan de bovenkant en geen kleur aan de onderkant. Bij mij duurt het grillen alles samen tussen de 10 en de 15 minuten, maar dat kan in jouw oven anders zin.
 7. Snij intussen de tomaten in kwartjes en de mozzarella in blokjes.
 8. Meng de mozzarella met de tomaten en de gegrilde groenten op het moment dat ze uit de oven komen. Ik vind het smelten en terug stollen van de mozzarellablokjes een heerlijke leuke toets aan dit recept, omdat de mozzarella op die manier ook de smaak van de groenten overneemt.
 9. Proef even of je de smaak oké vindt en kruid eventueel nog wat bij.
 10. Laat even afkoelen.
 11. Rooster intussen de pijnboompitten in een droge pan.
 12. Maak op elk bord een bedje van rucola, snijsla, rauwe spinazie, blad van de Oost-Indische kers of ander groen dat je in je tuin vindt.
 13. Werk af met de geroosterde pijnboompitten, crema die balsamico en eventueel nog wat olijfolie.

 

 

Wat is jouw favoriete zomerrecept? Deel het op Facebook met de #zomerkeuken!

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.