Leestip: de DIY-parfumeur van Karen Vande Wiele

Leestip: de DIY-parfumeur van Karen Vande Wiele

In de natuur vind je een eindeloos en uniek palet aan geuren. Onevenaarbaar voor de parfumindustrie en toch blijven we voor onze parfums en cosmetica steeds teruggrijpen naar synthetisch vervaardigde ‘luchtjes’ en chemisch gegoochel, soms zelfs ten koste van onze eigen gezondheid én die van de planeet. 

Het is vanuit die frustratie dat wereldverbeteraar Karen Vande Wiele in haar pen kroop en een boek schreef. Ze is daarmee niet aan haar proefstuk toe. Samen met haar goede vriendin en blogger Hilde schreef ze ook al ‘Onze aarde vieren, enthousiasme en tijden van klimaatverandering’. In haar nieuwe boek spitst ze toe op geuren. ‘Cosmetica kan wel degelijk natuurlijker en vrij van dierenleed’, zegt ze daarover. ‘Met enkele druppels etherische olie, een draagstof en wat oefening kan iedereen een geur samenstellen die past bij zijn of haar persoonlijkheid, stemming of gelegenheid. De ultieme doelstelling van mijn boek? Mensen laten ontdekken hoe ze met natuurlijke geurnoten zelf een gezondere variant van hun favoriete, commerciële reukje kunnen samenstellen.’

DIY parfumeur
De lay-out is rustig en werkt ondersteunend voor de inhoud

Opbouw van het boek

Na een inleiding (met een super interessant stuk over de geschiedenis van geur en parfum), duikt Karen met ons in de zeven geurgroepen: bloemig, kruidig, exotisch, citrus, warm, vers en fruitig. Bij elke geurgroep geeft ze tips in drie categorieën: flacons (en dus: hoe vang je geurcomposities in een flesje), food (smaakbommetjes / recepten) en flowers (tips om met de bloemen aan de slag te gaan). Die houvast is wel nodig als je al de kennis die Karen als herboriste en aromatherapeut verzamelde, op een toegankelijke manier wil brengen. Daar is ze zeker in geslaagd!

Look & feel

Bij geuren horen zintuigen en dus was ik in het bijzonder benieuwd naar de lay-out van het boek. Die doet wat lay-out moet doen: je in de sfeer van de inhoud brengen, maar zonder overdaad. Hier dus: kleuren en kaderstukjes ondersteunen de hoofdlijn van het hoofdstuk, maar zijn niet schreeuwerig. In kaderstukjes geeft Karen ‘weetjes’ weer, in gekleurde kaders licht ze enkele bijzondere geuren of ingrediënten toe. 

DIY parfumeur
Op goede foto’s werd niet bespaard in dit boek!

Conclusie 

‘Ik hou van alle wat zuiver en natuurlijk is’, zegt Karen in de inleiding. En dat klopt: want ik ken Karen als gedreven vrijwilliger van haar Velt-afdeling en als gepassioneerde begeleider van kookworkshops. Met dit boek zet ze een pareltje neer, waar alles aan klopt. Het ademt oprechte puurheid en verdient een groot publiek. Opdat we ook in onze cosmetica weer meer baas worden van de ingrediënten die we op onze huid gebruiken. Om zo onder meer de hormoonverstoorders uit onze wereld te bannen. 

 

De DIY-parfumeur kun je online bestellen via Karen haar webwinkel. Het boek kost 24,95 euro.

 

Print Friendly, PDF & Email


1 thought on “Leestip: de DIY-parfumeur van Karen Vande Wiele”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.