Wat maak je met een groentepakket? #10

Wat maak je met een groentepakket? #10

De lente arriveert nu ook in de tuin: de radijzen zijn oogstklaar, elke dag kunnen we groen knippen van pluksla, spinazie, paardenbloemblad, zevenblad, rucola, zuring. En nu de IJsheiligen eraan komen en het weer er – ook ’s nachts – zacht uitziet, krijgt de moestuin eindelijk vorm. Tijd om over te schakelen op andere gewoontes. In de winter en het vroege voorjaar kwamen er wekelijks via de Voedselteams en Hartenboer groentepakketten onze richting uit. In tien berichten gaf ik je een inkijk in mijn groentepakket en wat ik ermee deed.

Het laatste groentepakket was een echte uitdaging, want wat doe je met twee grote kroppen sla als je maar met twee mensen in je gezin graag sla eet? In de zomer – als ik weer eens te hevig gezaaid heb – kom ik dit probleem ook wel eens tegen. Ineens staan dan vier of vijf kroppen sla op doorschieten. Gelukkig eten onze buren graag sla en smullen ze dan mee. Of ik maak eens slasoep. Heel lekker met een lepel kruidenkaas, maar voor mij moet het daarvoor minstens 25°C zijn. Gek hé, hoe je bepaalde gerechten aan bepaalde periodes in het jaar koppelt? Deze week ging ik voor de groene smoothies. Een lekker recept van groene smoothie, trouwens, dus ik deel het graag met jullie.

Voor twee grote porties:

  • 1/4 krop sla en een paar steeltjes peterselie
  • 1 cm gember, geschild
  • 300 ml kokoswater (of afgekoelde groene thee)
  • 1 appel
  • 2 kiwi’s
  • 2 bananen

Alles goed blenden en klaar. Ik maak deze smoothie graag ’s avonds klaar en zet ‘m dan in een glazen flesje in de koelkast om ’s morgens mee de trein op te nemen als ik op verplaatsing werk.

De andere sla en peterselie verwerkte ik met verse kruiden (munt, citroenmelisse, bieslook, peterselie en oregano, die al allemaal uit de kruidentuin komen) tot een slaatje. Om het extra smaak te geven, voegde ik wat gebakken zonnebloem- en pompoenpitten, zwart en wit sesamzaad toe. De vinaigrette bestond uit 1/2 witte balsamicoazijn en 1/2 honing, plus wat peper en zout of andere kruiden naar smaak.

Onze jongste zoon houdt van komkommer, dus die was blij met dit groentepakket. Onze oudste zoon kan een hele komkommer opeten als lunch. Het liefst doet hij er dan telkens een beetje kruidenzout op.

De rode biet verwerkte ik rauw met een lepel tahin, wat zonnebloempitten en het sap van een halve citroen tot een tapenade voor op de boterham en bij slaatjes. Pascal houdt niet van rode biet, maar die kan hij wel smaken.

Zo, dat waren de groentepakketten voor dit jaar. Ik ben stiekem blij dat ik weer uit mijn eigen moestuintje kan plukken en kijk uit naar de weken waarin ik quasi elke dag kan gaan winkelen in mijn eigen tuin. Zodra dat het geval is, post ik updates van mijn favoriete moestuinrecepten, beloofd!

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.