Kookboekreview: Deliciously Ella Elke Dag

Kookboekreview: Deliciously Ella Elke Dag

Boeken en koken zijn twee grote passies van me. In kookboeken komen die twee passies samen en dus kan ik me eindeloos verliezen in het snuisteren in goede kookboeken. Eindeloos mag je letterlijk nemen, want het aanbod kookboeken is immens groot. Voor I Love Eco mag ik regelmatig kookboeken recenseren. Aan twee voorwaarden moeten die kookboeken voor mij voldoen voordat ik er een review over schrijf: vegetarisch en klimaatbewust.

Onlangs hoorde ik een voedingsspecialist van het Nederlandse voedingscentrum vertellen dat het veganistisch dieet het beste is voor onze planeet. In een lezing van Dorien Knockaert leerde ik dat een groot deel van het klimaatprobleem zou opgelost zijn als we door de week vegetarisch zouden eten. Aan mezelf merk ik dat mijn lichaam blij wordt van eten dat vrij is van tarwe en geraffineerde suikers.

Helemaal heerlijk is het dus te ontdekken dat je niet alleen bent in een plantaardige, tarwevrije en suikerarme manier van eten. Deliciously Ella is zo’n kookboek. Ella Mills veranderde in 2012 haar eetpatroon grondig en eet nu plantaardig en zonder gluten, zuivel, geraffineerde suiker en chemische toevoegingen. Als je dit in een gesprekje op de trein aan iemand vertelt, krijg je gegarandeerd het antwoord: ‘Wat kun je dan nog wèl eten?’  Het boek Deliciously Ella is daar een fantastisch antwoord op: heel veel, en heel lekker.

Het boek kent een handige indeling, met recepten voor je ontbijt, gezond eten om mee te nemen, salades, makkelijke doordeweekse maaltijden, koken voor veel mensen en ten slotte simpel en zoet. Ik focuste me voor deze review op het hoofdstukje ontbijtrecepten. Dat verdeelt Ella nog eens in drie blokken: geef je pap iets extra’s (simpele tips voor een lekkere start), gebakken lekkers (heerlijke geuren om mee wakker te worden) en smoothies voor een energieloos (word maatjes met je blender). Ik testte zowel het bananen-courgettebrood als de wortelmuffins. Heerlijk te zien hoeveel je kan bakken zonder boter en eieren te gebruiken. Met wortel en / of banaan wordt je gebak ook voldoende zoet. Ik maakte de fout om te veel ineens te maken. Die gebakjes vullen nogal, zeg! Na vier dagen mocht ik mijn kippen verblijden met de restjes, want zonder chemische troep bewaart zo’n voorraadje overheerlijk lekkers natuurlijk niet zo goed. Mijn tip krijg je er dus bij: maak niet te veel: met zo’n courgette-bananenbrood kan je met twee zeker vier dagen ontbijten.

De vormgeving van het boek is zalig: professionele food-foto’s worden afgewisseld met Instagram-foto’s van Ella. Dat geeft het geheel een doorleefd beeld. Bij elk recept schrijft Ella een kleine intro met wat achtergrond en ook dat vind ik fijn: je leert zo hoe het recept tot stand kwam of wanneer de auteur het zelf het liefst klaarmaakt.

De inleiding is doorspekt van goede tips: welke ingrediënten haal je best zoveel mogelijk in huis? Hoe pak je het aan om altijd vers te eten? Ella doet het trouwens op dezelfde manier als ik: twee keer per week een halve dag koken en alles voorbereiden om de andere dagen snel en gezond te kunnen eten. Op die manier hou je een plantaardige manier van eten ook betaalbaar. De ingrediënten die nodig zijn voor de recepten vind je trouwens allemaal in een natuurvoedingswinkel of biosupermarkt. Ik kwam niet zoveel speciallekes tegen.

Conclusie? Deliciously Ella Elke dag is een toegankelijk boek over plantaardig eten. Mooi vormgegeven, degelijke recepten die duidelijk goed getest zijn. Een aanrader!

ISBN: 9789021563145 – bestellen kan hier

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.