Wat maak je met een groentepakket? #4

Wat maak je met een groentepakket? #4

In de winter zijn wij fan van de groentepakketten van de Voedselteams. Ons Voedselteam werkt samen met Hartenboer, een project van elf Limburgse boeren die via de korte keten hun groenten, vlees en zuivel aan de man/vrouw brengen. Via een goed uitgekiende route komen de bestelde producten wekelijks naar verdeelpunten in quasi elke gemeente. Daar haalt de klant ze op met z’n eigen boodschappentas. Lokaal, seizoensgebonden en met zo weinig mogelijk verpakking. Daar hou ik van!

Elke week lijkt het wel even of Sinterklaas geweest is als het groentepakket aankomt. Wat zit er deze week in? Wat ga ik ermee maken? In tien weken neem ik jullie graag mee in mijn groentetas en overloop ik wat er uiteindelijk op ons bord kwam. Wat ik de voorbije weken maakte, lees je hier en hier.

Er zaten weer heel wat zuiderse groenten in onze groentetas deze week, wellicht omdat de Hartenboeren op dit moment weinig van het veld kunnen halen. Maar ik eet erg graag aubergine, courgette en paprika, dus mij hoor je zeker niet klagen. Voorts in de aanbieding: broccoli, knolselder en raapjes.

Omdat de broccoli snel geel wordt, besloot ik die als eerste te verwerken. Ik stoomde de twee stronkjes (roosjes én stronken) en deed ze daarna in een weckpot in de koelkast. Ik gebruikte enkele stukjes in een buddha bowl op dinsdag en in een rijke pastasaus op woensdag. In het weekend grilde ik ook de aubergine (die ik in frietjes sneed) in de oven met olijfolie en oregano. Ze gingen ook in een glazen pot in de koelkast tot ik ze woensdag gebruikte. Idem voor de courgette, maar die aten we gegrild bij een rijstschotel op maandag.

De paprika ging zaterdag in een groene smoothie, samen met wat selderstengels, komkommer en spinazie. Een powershotje in een druk werkweekend!

Van de knolselder maakte ik samen met wat aardappelen en spinazie een puree om de kinderen te plezieren.

En de raapjes? De eerlijkheid gebiedt me om te zeggen dat die nog in de groentemand liggen. Ze bewaren wel tot ik weer een lumineus idee heb om ze te verwerken. Of weten jullie raad?

Print Friendly, PDF & Email


1 thought on “Wat maak je met een groentepakket? #4”

  • Van de knolselder heb ik, samen met een paar raampjes en totaal evenveel aardappelen een soep gemaakt met mierikswortel crème. Dat opgeschept met een beetje zure room in het bord is echt lekker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.