Een maand niet naar de winkel #1

Een maand niet naar de winkel #1

Eind augustus kwamen we thuis van vakantie en had ik meteen de neiging om naar de winkel te gaan. Ik had immers niet veel vers meer in huis en wilde mijn voorraad aanvullen. Maar in de winkel dacht ik: waar ben ik mee bezig? Mijn voorraadkasten puilen uit, aan mijn frambozenstruiken hangen massa’s frambozen, de appels aan de boom zijn oogstklaar en ook mijn moestuin geeft nog elke dag voldoende oogst om van te eten.

Moestuinpasta, met paprika, tomaat, aubergine en courgette.

En dus borrelde een nieuw projectje op: ik ga een maand lang niet naar de winkel. Een korte check in mijn voorraadkast bevestigde mijn vermoeden dat we niet zouden omkomen van de honger: ik vond nog minstens tien kilo bloem en meel, peulvruchten, rijst, pasta, vier potten choco en een kelderschap met heerlijke confituur. Mijn kinderen overtuigen was moeilijker, want zij profiteren natuurlijk vaak van impuls-aankopen als ik hen meeneem naar de winkel op momenten dat we allemaal honger hebben. Maar na een paar dagen vonden zij het projectje ook wel stoer om mee uit te pakken bij juf en meester.

Intussen zijn we twee weken verder. We zijn nog niet omgekomen van de honger; integendeel: het is eigenlijk nog niet te merken dat we van onze voorraad eten.

Gebakken rijst met restjes groenten en zelfgemaakte veggie balletjes.

Enkele conclusies:

 • De druiven van onze druivelaar zijn volwaardig fruit en helemaal niet zuur.
 • De appels van onze boom zijn ook lekker zo (onverwerkt).
 • Ik heb echt wel een grote voorraadkast.
 • Minder naar de winkel betekent ook minder afval!
 • Minder naar de winkel betekent meer geld op de rekening.
 • Koken met wat je in huis hebt, prikkelt je creativiteit en je leert combinaties kennen waarvan je niet wist dat je ze lekker vond.
 • Minder vers voedsel betekent ook dat je nog beter oplet dat alles verwerkt en gevaloriseerd wordt.
 • Victor lust ook confituur.
 • Wachten op pannenkoeken tot de kip een ei gelegd heeft, kan heel frustrerend zijn.
 • Buren beginnen spontaan te ruilen.
 • Als je zelf yoghurt wil maken, is het belangrijk dat het laatste potje yoghurt uit de koelkast hiervoor opgeofferd wordt.
 • Brood bakken met een overvolle agenda is nog meer plannen dan als de mogelijkheid om toch snel langs de winkel te gaan, bestaat. Zaterdagnacht om half één kwam mijn brood uit de oven.
 • Een dag waarop ik van ’s morgens 6 tot ’s avonds 23 uur weg ben, betekent drie maaltijden vooruit plannen: een heuse uitdaging.
 • Voorraad opwerken geldt ook voor de badkamer. Hé, ik had nog drie bussen conditioner!?
 • Restjesverwerker-topper is gebakken rijst; hier kun je gewoon àlle groenterestjes in kwijt!
 • De kaaskorsten van Parmezaanse kaas (nog uit Italië meegebracht) zijn heerlijke smaakmakers in de soep.
 • Michiel mist vooral bananen.

 

Moestuinkoken: verse aardappelen, gestoofd warmoes en linzenballetjes.

Mijn collega’s vragen me quasi elke dag: hoe gaat het met de winkel-challenge? Om heel eerlijk ter zijn: ik ben één keer in een winkel geweest, voor toiletpapier. Dat leek me nu net té belangrijk om niet in huis te halen.

Over twee weken ga ik wellicht weer in huis halen:

 • meel en bloem om brood te bakken,
 • frietjes om in de AirFryer af te bakken,
 • een goede pot bouillonpoeder,
 • keukenpapier,
 • melk,
 • een beter potje yoghurt om te vermeerderen, want met Griekse yoghurt werkt dat precies niet zo goed.

Daarmee denk ik dat ik weer een maand voort kan. Tenzij het vroeg gaat vriezen natuurlijk, dan hebben we vers fruit nodig.

Hoe vaak gaan jullie eigenlijk naar de winkel?

Print Friendly, PDF & Email


3 thoughts on “Een maand niet naar de winkel #1”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.