Review: Leef Lagom

Review: Leef Lagom

De ondertitel van Leef Lagom van Anna Brones luidt: ‘Het Zweedse geheim voor een gelukkig leven’. Dat trok mijn aandacht, zeker omdat ik op de achterflap las: ‘Deze Zweedse levensstijl laat zien hoe je meer geluk vindt in je dagelijkse leven door evenwicht. Je hebt minder stress, meer tijd voor de dingen die je leuk vindt en voldoende geld. Met kleine inspanningen maak je je leven beter, bewuster en goedkoper.’

Maar wat is ‘Lagom’ dan? Er is een heel hoofdstuk aan gewijd, maar kort gezegd is het ‘precies de juiste hoeveelheid, niet te veel, niet te weinig.’ Dat is iets waar ik het soms nogal moeilijk mee heb. Ik ben iemand die me voor de volle 100% in iets smijt en dan ook voor de volle 100% kan crashen als ik eens een dagje niets te doen heb. Juist genoeg, niet te veel, niet te weinig is dus nieuw voor mij en daarom vond ik het wel interessant om te ontdekken wat de voordelen zijn.

lagom

De auteur past Lagom toe op vier domeinen: het werk, thuis, gezondheid en het milieu. Vanuit mijn I Love Eco-bril is dat hoofdstuk over het milieu natuurlijk het meest toepasselijke, maar het eerste hoofdstuk – Lagom op het werk – heeft me het meeste bijgebracht.

Wat ik onthou uit ‘Lagom op het werk’:

  • Fika: buiten de middagpauze twee keer tien minuten koffiepauze nemen.
  • Kortere, maar efficiëntere dagen.
  • Op één taak focussen; browser sluiten en gsm op stil
  • Minder denken en meer doen
  • Realistisch plannen
  • Samenwerken in een veilige omgeving
  • Als je jezelf bevrijdt van verwachtingspatronen en zelfkritiek, kunnen we bereiken wat haalbaar is binnen de grenzen van de redelijkheid. Alles kunnen bereiken is een mythe.
  • Tevreden zijn met het heden is een zeker pad naar geluk en evenwicht in het dagelijks leven.
  • Wees tevreden met dagen waarop je niets doet: dan doe je eigenlijk een heleboel voor je gezondheid en welbevinden. We hebben grote behoefte aan een zee van tijd, de luxe van rondhuppelen met een kop koffie en een boek, en nog een kop koffie. We hebben behoefte aan rustdagen.
  • Bij het vinden van de balans tussen werk en vrije tijd komt het neer op prioriteiten stellen, ruimte scheppen voor de dingen die er voor ons echt toe doen.

In het laatste hoofdstuk – Lagom en het milieu – trok vooral het stukje over duurzaamheid mijn aandacht. Want het is een feit dat we op onze planeet de voorbije decennia boven onze stand – en dus absoluut niet lagom – geleefd hebben. Anna Brones neemt hier ons shopgedrag even op de korrel: alleen al de productie van onze kleren belast het milieu: zo kost het 8000 liter water, plus bestrijdingsmiddelen om de benodigde hoeveelheid katoen voor één spijkerbroek te kweken. Niet alleen een oproep naar biokatoen, maar vooral ook naar consuminderen en in ons koopgedrag ook Lagom – net genoeg – na te streven. De tips gaan dus over bewust kopen, minder afval, minder voedselverspilling, minder energieverspilling.

lagom

Feel & look

Leef Lagom is een klein, fijn boekje dat leuk in de hand ligt. Er staan prachtige, rustgevende foto’s in van heerlijke landschappen, planten en huizen in Zweden. Het sprak me zo aan dat ik het in één ruk heb uitgelezen. Al is dat wellicht niet de bedoeling van ‘Lagom’, maar ik heb het toch gedaan.

Op naar ‘precies genoeg, niet te veel niet te weinig’. Een mooie, wijze les voor iedereen, op de eerste plaats voor mezelf!

Leef Lagom van Anna Brones is uitgegeven bij Kosmos, kost 15 euro en kun je hier kopen.

lagom

Print Friendly, PDF & Email


2 thoughts on “Review: Leef Lagom”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.