Recensie: Adem – Jean Hall

Recensie: Adem – Jean Hall

Toen ik het nieuws over de verschijning van dit boekje in mijn mailbox kreeg, sprak vooral de ondertitel me aan ‘eenvoudige ademhalingstechnieken voor een rustiger en gelukkiger leven’. En dat is precies wat dit boekje je geeft: eenvoudige technieken om beter adem te halen, die je op elk moment van de dag en waar dan ook kan uitvoeren.

De cover van het boekje toont één kant van onze longen, met alle vertakkingen en als longblaasjes telkens groene hartjes. Deze tekening geeft meteen de kernboodschap van het boekje mee: breng de lucht die je lief is tot in de uiterste blaasjes van je longen, met veel aandacht. Op die manier maak je van je adem je vriend en zul je bewuster leven. Bewust leven met aandacht voor jezelf en onze planeet: daar houden we wel van bij I Love Eco.

 

Jean Hall, de auteur van het boekje is een Engelse yogadocente die zich in haar lessen focust op bewustzijn, ademhaling en het uitlijnen van het lichaam, met als doel meer openheid en evenwicht tussen lichaam en geest te krijgen. Daar slaagt ze met dit boekje alvast goed in, want terwijl ik aan het lezen was, werd ik me al meteen veel meer bewust van mijn ademhaling. Tel daarbij dat mijn smartwatch me elke dag een paar keer aantikt om me erop te wijzen dat ik ademhalingsoefeningen moet doen. En sinds ik een paar weken naar de Pilates-oefeningen ga, adem ik inderdaad veel bewuster, zeker tijdens mijn quasi dagelijkse wandeling in het bos.

Het praktijkboekje telt zes hoofdstukken, waarvan er vier praktische oefeningen bevatten. Het eerste hoofdstuk gaat over de voordelen van bewust ademhalen, in het tweede krijg je een aantal basistechnieken om goed te zitten, liggen en staan en al enkele kleine oefeningen. Dan gaat Jean Hall door met liggende oefeningen, ademhalingsoefeningen volgens de klassieke yoga-principes, adembewustzijns- en meditatieoefeningen en tot slot op de adem geïnspireerde bewegingsoefeningen.

 

Ik ben zelf vooral fan van hoofdstuk twee, waarin je tips krijgt om in het alledaagse leven op je ademhaling te letten. Ideaal voor op de trein! Maar ook de gezichtsmassage vind ik een topper, omdat je dat op elk moment van de dag kan, of je nu even wil ontspannen aan je bureau, als je ergens aankomt met de auto en nog twee minuten tijd hebt, of in je bed voordat je gaat slapen. Ook de kleine tekeningen die overal bij staan, vind ik super. De illustrator – Juliet Percival – slaagt er wonderwel in om onze longen met bomen te vergelijken. Ook de citaten tussendoor vind ik goed gekozen.

 

Een minpuntje? De vertaling is niet bijster goed. Ik ontdekte zonder erop te letten in één hoofdstuk twee dt-fouten en daar ben ik blijkbaar toch nog allergisch aan.

 

ISBN: 9789000353132

Adem kost 12,50 euro en je kan het bestellen via www.unieboekspectrum.nl

Print Friendly, PDF & Email


1 thought on “Recensie: Adem – Jean Hall”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.